duminică, 10 mai 2020

Profesorul Vasile Cordea şi Doina Maramureşului, muzicieni de mare valoare!






Pentru că e zi de sâmbătă (cu relaxare totală!), stăm acasă, în familie, fără întâlniri gen ,,ieșire la iarbă verde", simplu - familie, (soție și copii), casă, curte, carantină... nu mai citim, ci ascultăm știrile (aproape aceleași toată ziua), gătim (alea... alea), dar... un motiv în plus, în toate astea, de a asculta muzică. Nu știu cât mă cunoașteți de bine, dar iubesc muzica de bună calitate, muzica ce te atrage, te emoționează, te impresionează și te relaxează (întocmai precum cititu'!), iubesc muzica ,,adevărată, autentică". Urăsc muzica ce este contrafăcută, indiferent de principii - modernitate, context... și am un principiu personal, dar și un sfat, lăsați muzica așa cum este ea! ,,Doina să fie doină și doinită, jocul să fie joc și jucat!", îmi zicea de multe ori, un bun prieten, pe un gând și faptă cu mine, și îi dau dreptate. Am schimbat atâtea lucruri, încât mă mir și eu de ce mă măi mir?! Și cu astea ți-am răspuns, drag prieten Feisbuc, la banala întrebare: ,,La ce te gândești?". Azi, fiind sâmbătă (repet), îmi propun, în tot acest stres, o terapie prin muzică - relaxare, detașare, acumulare de energie și gândire pozitivă. De ce? Am un motiv anume, pe cuvânt!
Un foarte bun prieten, pe care îl cunosc de ceva vreme, profesor și coordonator grup folcloric, mi-a făcut un cadou minunat - 3 CD, cu muzică valoroasă, autentică și absolut minunată, iar eu, încă mă simt dator în fața Domniei sale. Am apreciat dintotdeauna activitatea profesorului (indiferent de specializare!), ba chiar am afirmat (de câte ori am avut ocazia!), că este una dintre cele mai frumoase meserii, încât, spun, dacă ar fi să aleg o meserie, acum aș ști ce aleg - cea de dascăl! Știu că nu va fi niciodată așa, dar respectul și stima pentru această meserie trebuie să le avem sădite în inimă. Suntem datori cu acestea indiferent de context! Îmi ,,ridic pălăria", în fața unor astfel de oameni, cu atât mai mult cu cât au și chemare pentru ceea ce fac. Despre un om cu dar și har, vreau să vă vorbesc, dar și despre activitatea Dumnealui pe ,,ogorul" muzicii populare autentice. Modest din fire, talentat și cu mult bun simț (calități pe care astăzi greu mai sunt de găsit!), dăruit de la Dumnezeu cu talant pe care nu îl irosește, dimpotrivă, îl înmulțește, (cunoașteți pilda biblică!) - acesta este profesorul VASILE CORDEA - omul despre care fac rostire.
Am avut, de-a lungul anilor, colaborări multe și rodnice, fiecare pe segmentul său, dorind promovarea unor ,,produse de calitate superioară". Ne bucură fiecare întâlnire/colaborare și ne dorim astfel de cooperare. Strict, întâi cu el, apoi cu cei din jur, i-am observat din prima clipă care-i sunt cerințele - frumusețe, artă, autenticitate, armonie, eleganță - iar dacă pe acestea le respecți, înseamnă că te respecți pe tine însuți. Prietenia s-a legat repede, și uite că durează de ceva vreme, și încă îmi doresc o continuitate a acestei prietenii și colaborări, chiar veacuri de-ar fi cu putință! Cel puțin așa gândesc eu, dar cunoscându-l, mai că aș zice că și dumnealui crede la fel, zic, fără să greșesc! Și mai știu despre prof. VASILE CORDEA, că urmându-și inima, este și fondatorul Grupului Folcloric ,,DOINA MARAMUREȘULUI", MARAMUREȘUL DE MÂINE, pe care îl conduce/coordonează împreună cu frumoasa dumnealui soție MARIANA CORDEA - suflet nobil, curat, ,,motiv de invidie", (sper să îmi fie înțeleasă gluma!).
Împreună, fam. CORDEA, conduc destinele acestui grup, cu toate cele ce implică un astfel de demers. Întrucâtva mi-i cunoscut acest ,,stil de viață", pentru că, personal, în anii trecuți m-am implicat și eu într-un fel asemănător, cu cei din Chiuzbaia - dar, eu am renunțat, din motive obiective.
Revin, totuși, pe drumul meu, la prof. Vasile CORDEA și ,,Doina Maramureșului. Maramureșul de mâine", grupul de copii, pentru care acest dascăl, se implică, îi instruiește și cu dăruire ,,îi urcă" pe scenă în spectacole folclorice, promovând calitatea, autenticitatea, talentul adevărat. Dar până să urci pe scenă, trebuie să muncești, să te antrenezi, să te sacrifici, că nu poți urca pe scenă, în fața spectatorilor oricum sau oricând.
Este o mare responsabilitate un asemenea gest, și o bucurie pe care ți-o dăruie această minunată muncă, fapt ce te face să mergi mai departe, indiferent de sacrificiile la care te expui. Și când vine vorba de copii, de folclor, de scenă, de spectacole - pretențiile trebuie să fie din ambele părți - și spectatori și ,,oameni de scenă - artiști".
Au avut spectacole, ne-au oferit zâmbete și bucurii, ne-au transmis sentimente de emoție și trăire unice, iar ei, artiștii, au fost răsplătiți de cele mai multe ori cu aplauze, premii, cupe, diplome - binemeritate și mult-muncite.
Dacă vorbim despre muzică și despre artiști - în acest eseu (prezentare de CD!), vă amintesc faptul că micii artiști sunt copiii ce fac parte din acest Grup Folcloric - DOINA MARAMUREȘULUI. MARAMUREȘUL DE MÂINE, repet, coordonați de prof. Vasile CORDEA. Și pentru că este vorba despre muncă și sacrificiu, putem să spunem că există și satisfacții, altele decât aplauzele spectatorilor. În cazul de față, concret, vorbim despre realizarea unor CD-uri muzicale (3 deocamdată), reprezentative, pentru care se cuvine apreciere și respect.
Aici, deja vorbim de performanță, profesionalism, talent clar, impicare și dăruire.
Iată, ,,echipa de profesioniști", din ,,spatele" volumului 1.
Ordinea este pur aleatorie, (dar totuși, în sensul acelor de ceasornic), de la dreapta spre stânga:
Antonia SAVU, Georgiana COCÂRCA, Liviu LIHET, Mădălina GAMPE, Victorița SAS, Oana și Paula CAINA, Izabela GRECU, Diana ȚIFRAC, Teodora PETROVAI și Anastasia OPRIȘAN - cei care dau viață acestui prim-album, având în frunte, dăruirea și talentul prof. VASILE CORDEA. Voci minunate, talent născut, suflet și sacrificiu, munca în echipă, dăruire și plăcerea de a transmite frumusețile nepieritoare ale minunatului Maramureș. Un mare și din suflet MULȚUMESC, se îndreaptă spre voi toți dragii mei, cei care îmi faceți ziua de sâmbătă fericită, frumoasă, cu toate cele ce înseamnă pandemie sau coronavirus. Azi, ascultându-vă, m-am simțit ca într-un adevărat spectacol - voi, micii, dar MARII ARTIȘTI, eu - simplu și modest spectator! Vă FELICIT și vă doresc succes în viitor. Abia aștept să vă văd pe scenă!
.....
În vol. 2, același coordonator, prof. VASILE CORDEA, grupul de copii, membri ai Ansamblului folcloric DOINA MARAMUREȘULUI. MARAMUREȘUL DE MÂINE, ne surprind iar. Aici, alăturat celor care sunt incluși în primul album (nu îi mai amintesc!), apar talente și voci noi! Piese noi, de o frumusețe aparte, ce te fac să trăiești cu adevărat bucuria întâlnirii cu Maramureșul. Deci, cei din volumul 1 plus: Cătălin GAMPE, Lorenzo HANȚIG, Diana BUBURUZAN, Adrian COCÂRCĂ, Bianca TĂRĂSAN și Bogdan CODREA, Alexandru ANANIE, Roxana LESCHIAN, Patricia CIORBA, Ana-Maria HÎRB și Cătălin NENDREAN.
Toate cele 3 CD-uri, au ,,la pupitrul tehnic": orchestrație - prof. VASILE CORDEA, studio - Ionuc de la Sighet, linii melodice - prof. Vasile CORDEA și Marcel SERAZ.
....
In vol. 3 apar voci noi. Amintesc, în acest context, vocile: Vasile HOTEA, Simina ȘTEȚCO, Luca DUNCA, Alessia CÂMPAN, Rebeca DANCI, Ioan ROMAN, Alexandru VĂLEAN sau Andra BOTA.
Mulțumesc mult pentru acest minunat dar muzical! Vă doresc spor în toate cele propuse! Îmi doresc să se termine totul (în context pandemiologic), și să înceapă vremea jocului, că prea ne este dor de tine - folclor, de tine - muzică populară autentică, de tine - spectacol autentic! Celor care au trudit până au reușit, le doresc SĂNĂTATE ȘI FERICIRE ALĂTURI DE CEI DRAGI! Să lăsăm cântecul popular să vorbească, prin vocile celor de la DOINA MARAMUREȘULUI. MARAMUREȘUL DE MÂINE, coordonatori proiect prof. VASILE și MARIANA CORDEA. ... Să aveți grijă de voi...

CHIUZBAIA, 9 mai 2020
VASILE BELE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu