vineri, 24 iulie 2020

Jocuri politice cu sau fără finalitate practică

Dacă într-o competiţie electorală nu intră figuri noi întreaga campanie electorală este un joc politic fără finalitate practică. Conform sondajelor, peste 80% dintre actualii primari şi preşedinţi de consilii judeţene şi-ar putea păstra funcţiile şi după alegerile din 27 septembrie. Acest lucru este urmarea firească a deciziei de a se organiza alegerea lor într-un singur tur de scrutin.
Schimbări ceva mai consistente în urma alegerilor locale se produc în rândul consilierilor locali şi judeţeni. Noilor intraţi în viaţa politică li se oferă ca o primă recompensă un loc eligibil pe listele electorale ale partidului. Este un prim pas necesar pentru oricine îşi doreşte o carieră politică.
Se ştie însă că după alegeri se mai eliberează nişte funcţii de conducere în instituţiile subordonate primăriilor şi consiliilor judeţene. Ele, de asemenea, sunt recompense pentru implicarea în campania electorală a partidului ieşit victorios în alegeri. Din moment ce majoritatea primarilor îşi vor recâştiga funcţiile se înţelege că vor urma puţine schimbări. Vor fi eliminate numai elementele incomode. Problema incompetenţei nu se pune când funcţia a fost oferită ca recompensă pentru prestaţia politică  şi loialitatea faţă de echipa aflată la conducerea organizaţiei de partid, locală sau judeţeană.
  Alegerile locale trebuie analizate în ansamblul alegerilor generale. Se spune că localele pregătesc terenul şi oamenii pentru parlamentare.
Trebuie să admitem că rezultatele previzionate pentru parlamentare influenţează logica alegerilor locale. Un primar deştept se orientează politic. Dacă vede că alegerile parlamentare vor genera un guvern de stânga primarul deştept se va îndrepta spre un partid de stânga. Dacă alegerile locale din 2016 au pregătit marea victorie a PSD la parlamentare, de data aceasta primarii nu sunt atât de naivi încât să creadă că PSD ar putea accede la guvernare în urma alegerilor parlamentare. Preşedintele Iohannis nu va nominaliza cu niciun chip un premier PSD.
Este adevărat că nici PSD nu este în poziţia de a câştiga alegerile. Frământările interne, conducerea interimară şi nu în ultimul rând concurenţa făcută de Pro România  asigură PSD-ului un loc sigur în opoziţie pentru următorul ciclu electoral.
  Primarii care ţin la comunităţile lor se vor orienta o parte spre PNL şi USR-PLUS, iar altă parte spre Pro România. Partidul lui Ponta este mai spre centru şi de aici se poate face saltul mai uşor spre centru-dreapta.
Vorbim aici deja despre jocuri politice cu finalitate practică. Faptul că Victor Ponta anunţă că la Bucureşti Pro România va avea un candidat propriu înseamnă o lovitură pentru candidatul PSD. Este un ajutor discret oferit candidatului PNL-USR. În timp, orice serviciu politic se plăteşte.
Pe de altă parte, în urma nenumăratelor alianţe politice se poate trage concluzia că actualii actori politici excelează mai degrabă în spargerea alianţelor decât în realizarea lor.
Înţelegerile se pot face între persoane, nu între partide. În ansambul lor, formaţiunile politice sunt construcţii fragile în interior.
Ceva mai bine mascate în PNL, mai la vedere în PSD, nu există partid fără fricţiuni interne. Persoane care treceau stâlpi de bază într-un partid, trec peste noapte la alt partid. Acest lucru nu este neapărat rău. Chiar şi oameni cu experienţă politică mai îndelungată descoperă că nu se mai regăsesc în partidul în care a crescut.
Dacă migraţia persoanelor contribuie la clarificarea ideologică şi doctrinară a formaţiunilor politice, o campanie electorală este momentul potrivit pentru găsirea unui nou cuib. Migraţia politică este un joc politic cu finalitate practică.

Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu