vineri, 18 decembrie 2020

În CUVÂNT există SPERANȚĂ!

 
Gândul realizării unul număr special de revistă închinat în întregime debutanților din acest colț de țară m-a bântuit de multă vreme.

Fac parte din rândul celor care nu și-au uitat începuturile, iar aportul unor nume ca Geo Bogza, Eugen Barbu, Alexandru Boboc, Romul Munteanu, Henri Zalis sau Alexandru George în devenirea mea literară m-a mânat spre această mână întinsă mai tinerilor confrați.

Deși vremurile pandemice m-au încurcat mult în munca de găsire, chiar de descoperire a acestor voci și talente extrem de promițătoare, existența revistelor școlare a fost ușurătoare și îmbucurătoare, la fel îndestulătoarele biblioteci.

Așa am adunat între coperți caractere și destine aflate la început de drum, cel mai fraged vlăstar fiind Teodora Anastasia Calaidjoglu, cel mai vârstnic Cornelia Vaida.

La cei aproape șase anișori Teodora își pregătește volumul de debut, iar Raul Alexandru Mitruți a debutat deja editorial recent, la nici 14 ani, sub îndrumarea noastră și sub sigla „eCreator”.

Între aceste două nume se întinde o plajă largă de semnatari talentați, fapt ce ne îngăduie speranța într-o mai bună zi literară mâine.

Sigur că fără îndrumare și fără o atentă observație mulți se vor pierde.

O bijuterie este cu atât mai valoroasă cu cât este mai șlefuită și mai finisată.

Este și cazul acestor tineri condeieri, suflete care au nevoie de îndrumare și coordonare.

Unii dintre ei se vor risipi, dar cei ce vor izbândi își rezervă deja cununile de lauri.

Presiunea străzii, miștocăriile de grup au să-i facă pe unii să renunțe la aceste îndeletniciri de suflet.

Cândva au să-și (re)descopere vocația și vor scrie iarăși, pentru că numai așa se vor elibera de frumosul din ei, o povară minunată pe care mulți alții și-ar dori s-o poată avea.

Prezentul număr vine în continuarea și-n întregirea unui concept mai larg, de imortalizare a unor realități literare băimărene, maramureșene și românești.

Dar, cum arta nu are granițe și nici nu poate fi delimitată cumva teritorial... vorbim atunci de universalitate.

Cu largul sprijin al Primăriei Baia Mare am realizat un număr special de revistă dedicat teatrului, un altul alocat poeților locali care-au scris în pandemie, acum acesta.

A meritat efortul, munca era necesară.

Sigur că pot exista voci ce vor clama versiuni, care vor spune că ei ar fi făcut altfel.

Așa este!

Să facă mai întâi, abia apoi să vorbească!

Mulți sunt prea plini de ei, prea îmbătați de propria nemurire.

Proiectul acesta e unul prin care vreau să atragem atenția asupra unor tineri talentați, asupra unor destine ce se pot rătăci.

Elocvente-n acest sens sunt cazurile celor care-au terminat cursurile liceale și care sunt studenți acum.

Cele două cenacluri care ființează în Baia Mare nu le oferă mediul propice dezvoltării și împlinirii, iar pierderea și rătăcirea lor pare iminentă-n acest context.

Cu speranța că mâna noastră întinsă e una salvatoare... tot binele din lume li-l dorim!

PS – Am dorit să închei acest număr special de revistă cu șase autori care-au debutat sub sigla „eCreator”, autori deja cunoscuți și impuși în spațiul literar românesc, deținători de premii și recunoaștere: Ionescu Cioată, Alina Narcisa Cristian, Nicolae Dumitru, Daniela Micu, Flaviu Mihali și Iuliana Pașca.

Îmi doresc ca aceștia să fie un exemplu pentru toți ceilalți, un motiv în plus să continuie pe acest drum și în această direcție, un argument că se poate izbândi cu sufletul într-o lume aservită banului.

                                                                                         Ioan Romeo Roşiianu

Preluare https://www.stirilemm.ro/cultura/48347-in-cuvant-exista-speranta.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu