vineri, 6 august 2021

Concurs de benzi desenate pentru liceenii talentați – „România și UNESCO, arc peste timp”


 Comisia Națională a României (CNR) pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) în parteneriat cu Departamentul pentru Românii de Pretutindeni (DRP) invită toți liceenii români, atât din România, cât și din afara țării, să participe la Concursul de benzi desenate România la 100 de ani de la aderarea la UNESCO, organizat în cadrul programului aniversar „România şi UNESCO, arc peste timp” cu ocazia celor 65 de ani de la aderarea României la UNESCO și de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO.

Astfel, se lansează o provocare liceenilor să își dea frâu liber creativității lor în povești desenate și să își imagineze cum va fi România peste 35 de ani, cu ocazia celor 100 de ani de la aderarea țării noastre la UNESCO.

Obiectivele concursului vizează: conștientizarea tinerilor cu privire la rolul, principiile și valorile UNESCO, precum și la importanța implicării în definirea și punerea în aplicare a propriei viziuni privind viitorul omenirii; promovarea tinerilor talentați la desen, a celor creativi și prospectivi prin lucrări de benzi desenate; promovarea și mediatizarea rezultatelor la nivel național și internațional.

Concursul a fost lansat în data de 27 iulie 2021, marcând data aderării țării noastre la UNESCO, iar data limită pentru transmiterea lucrărilor este 10 septembrie 2021.

 În urma jurizării planșelor de benzi desenate vor fi selectați 15 elevi din România și 15 elevi români din liceele din diaspora. Lucrările câștigătoare vor fi panotate într-o expoziție publică și vor fi ilustrate într-un album ce se va promova și mediatiza, atât în plan național, cât și internațional.

De asemenea, câștigătorii desemnați pe 15 septembrie 2021, vor fi invitați să participe sâmbătă, 25 septembrie 2021, între orele 10:00 – 12:00 (EEST), la un atelier online susținut de autorul și profesorul de benzi desenate Mihai I. Grăjdeanu.

Regulamentul concursului, respectiv specificațiile tehnice poate fi consultate pe http://dprp.gov.ro/web/wp-content/uploads/2021/08/Regulament-organizare-concurs-benzi-desenate-viziune-100-de-ani-de-la-aderare-RO.pdf , iar pentru o imagine de ansamblu a procesului creativ, graficianul Mihai I. Grăjdeanu a pus la dispoziție o banda desenată.

Sunt invitați liceenii talentați să dea curs acestei provocări, mai ales că județul Maramureș are un  număr de opt biserici, capodopere ale arhitecturii de lemn, înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO încă din 1999.

Biroul de presă al Consiliului Județean Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu