Spre deosebire de campaniile electorale pentru alegeri, o campanie internă nu se termină cu 24 de ore înaintea scrutinului. Ea se desfăşoară şi în ziua alegerilor, continuă şi în timpul alegerilor, pe coridoare, în baie, la o ţigară, prin mesaje etc. Campania internă a PNL este cu atât mai atractivă cu cât în ultimele zile se spun lucruri esenţiale pentru ţară, lucruri care-l privesc pe fiecare cetăţean în parte, dar privesc şi instituţiile care trebuie să ancheteze gravele acuzaţii mai ales la adresa primului ministru.
Jumătate din PNL se află la guvernare, jumătate în opoziţie. Aripa Cîţu este la putere, aripa Orban în opoziţie. Miniştrii daţi afară de Florin Cîţu încep să vorbească. Şi spun lucruri extrem de îngrijorătoare care nu mai par să ţină de o simplă competiţie internă dintr-un partid.
Fostul ministru de finanţe, Alexandru Nazare vorbeşte despre cele 120 de milioane de doze de vaccin pe care le-a achiziţionat guvernul la presiunea primului ministru Florin Cîţu. Acelaşi ministru demis dezvăluie că PNRR are clauze ţinute la secret, cunoscute doar de Florin Cîţu. Aceste clauze vor împovăra România pe întreaga perioadă a implementării proiectelor din cele 30 de miliarde de euro primite de la UE.
De exemplu, o clauză ascunsă desfiinţează facilităţile firmelor de construcţii. Tot Alexadru Nazare afirmă că este o minciună faptul că prin PNRR nu se puteau derula proiecte pentru agricultură, pentru irigaţii. Pur şi simplu primul ministru a refuzat să introducă în PNRR acel capitol pentru agricultură.
Puse cap la cap, acuzaţiile conduc spre ideea de trădare a intereselor naţionale. Sunt reale aceste acuzaţii? Vor fi ele cercetate de organele în drept? Este vorba despre miliarde de euro. Faptele de corupţie de până acum sunt mărunţişuri faţă de aceste sume colosale vehiculate. Ce să facem cu 120 de milioane de doze când întreaga populaţie a României abia se ridică la 20 de milioane? În faţa cifrelor înspăimântător de mari lucrurile devin serioase. Sunt reale aceste acuzaţii? Dacă doar în parte situaţia se prezintă aşa cum lasă să se înţeleagă şi Ludovic Orban, înseamnă că PNL este compromis definitiv ca partid ce luptă împotriva corupţiei. Odată cu ieşirea USR PLUS de la guvernare, din cauza premierului Cîţu, opoziţia parlamentară se ridică la peste două treimi.
Cu cinci zile înainte de congres, 51 de parlamentari PNL au semnat un apel prin care îşi arată susţinerea faţă de Ludovic Orban. Dacă USR PLUS nu reintră în coaliţia de dreapta, ca să rămână la guvernare, Florin Cîţu este obligat să accepte o susţinere parlamentară din partea PSD.
Acest lucru contravine statutului PNL şi contrazice toată campania anti-PSD dusă nu doar de liberali, ci şi de preşedintele Klaus Iohannis.
Dacă Ludovic Orban pierde alegerile se înţelege că cei 51 de parlamentari pot forma un grup care se va opune grupării Cîţu.
În acest caz chiar dacă printr-o minune USR PLUS reintră la guvernare, refacerea coaliţiei nu va mai avea majoritatate în parlament. Odată cu decizia premierului Cîţu de a candida contra lui Orban, în data de 30 mai, PNL a căzut într-o capcană din care nu poate ieşi decât cu ajutorul preşedintelui Iohannis. Din motive insuficient explicate, preşedintele îl susţine pe Florin Cîţu în ciuda faptului că USR PLUS condiţionează intrarea la guvernare de plecarea premierului care le-a demis doi miniştri fără să se consulte cu nimeni.
Imediat după congresul de sâmbătă se vor limpezi lucrurile în PNL? După socotelile de acum peste două treimi din organizaţiile judeţene îl susţin pe Florin Cîţu. 15% şi-au anunţat sprijinul pentru Ludovic Orban. Doar vreo 20% din conducerile organizaţiilor judeţene lasă votul liber. Ceea ce înseamnă că doar o cincime din organizaţiile judeţene PNL sunt corecte, cred în democraţia internă care ar trebui să existe în orice partid care se consideră democratic.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu