joi, 18 noiembrie 2021

IMPRESII DE LA FESTVALUL DE LITERATURĂ, ARTĂ ȘI TRADIȚII - ZILELE IEI, ZILELE POEZIEI -TÂRGU LĂPUȘ

 

  Am plecat spre o destinație necunoscută mie, dar întotdeauna am avut dorința de a o cunoaște. Și anume,Țara Lăpușului. Motivul a fost și mai interesant. Întâlnirea cu oameni dragi, iubitori de artă și literatură. Traseul a fost minunat. Avem o țară de basm, cu oameni gospodari. Case și grădini îngrijte. Peisajele îți taie respirația. Munți și dealuri. Verde în toate nuanțele. Întâlnirea cu ursul. Se plimba nestingherit pe șosea. „Săracul”, ce să facă dacă am abuzat, prin tăieri de păduri, la habitatul lui. Prieteni de călătorie și  invitată la Festivalul de Literatură, Artă și Tradiții, Zilele Iei, Zilele poeziei, Târgu Lăpuș - Mioara Baciu, îndrăgita poetă de pe meleaguri gălățene, membră a Ligii Scriitorilor Dobrogeni și redactor șef la revista Dobrogea Culturală. Deci, toate ingredientele ca să fiu un personaj din această realitate, pe care am perceput-o ca pe un basm. Ce m-a uimit și m-a impresionat mai tare, de-abia acum începe. La Casa Preturii din orașul Târgu Lăpuș ne-a întâmpinat distinsa doamnă, profesor doctor, scriitoare, Valeria Bilț, organizatoarea acestui eveniment. Îmbrățișări și strângeri de mâini, oameni frumoși cu zâmbetul pe față, creatori de artă, fotografii și noi cunoștințe ne-a acaparat câteva ore. Alături, ne-a fost și scriitorul și epigramistul, Radu Munteanu din Fetești, membru, de asemenea, al Ligii Scriitorilor Dobrogeni.  O masă îmbelșugată, servită de angajații acestui restaurant, a încheiat prima seară pe tărâm lăpușenean.

            A doua zi, am plecat spre Liceul Petru Rareș, un lăcaș de cult cu care se mândresc localnicii. Am admirat sălile spațioase, dotate cu cabinete pentru toate domeniile, elevi și profesori, îmbrăcați de sărbătoare. De altfel, gazdele ne-au condus în toate sălile. Unii dintre elevi încheiau anul școlar. Orașul parcă era în sărbătoare! Întotdeauna am admirat portul maramureșenilor. Acum, i-am văzut la ei acasă, în toată splendoarea lor.

            Simpozionul, moderat de distinsa profesor doctor, Valeria Bilț, a debutat cu o deosebită expunere a Deliei Munteanu, intitulată „Poeți români din Voivodina”, în speță Vasile Barbu. Nicolae Băciuț, un remarcabil editor și scriitor, a vorbit despre „Sentimentul de neam la Grigore Vieru”. Remarcabilă și savuroasă a fost și calitatea sa de recitator.

            Un merit deosebit, pe tot parcursul acestui festival, l-a avut Mitru Leșe, primarul orașului. Am admirat și prețuit implicarea acestui edil, deoarece la puțini primari am văzut dragostea de artă și cultură sau alăturarea sa de oamenii cetății. Au urmat alți vorbitori, care ne-au atras atenția prin realizările lor. S-au acordat premii și diplome din partea primarului pentru cei evidențiați și implicați în Societatea Culturală, ASTRA.

            Voie bună, 25 iunie 2021, la o masă copioasă, servită la Pensiunea Smarald, unde ne-am cunoscut și mai bine, ca imediat după aceasta, să participăm la lansarea volumului „Vibrații” al sensibilei și frumoasei scriitoare, Valeria Bilț, într-un peisaj mirific. Au vorbit despre carte scriitorii: Nicolae Băciuț, Nicolae Suciu, Răzvan Ducan, cunoscutul muzician și realizator de televiziune Grigore Leșe, iar din audiență au luat și alții cuvântul, apreciind scriitura autoarei. Tuturor, ne-a înmânat valorosul volum cu autograf. Nicolae Băciuț, consemnează, printre altele,  în cuvântul de început „Prin poezie, Valeria Bilț privește înlăuntrul ființei sale pentru a înțelege mai bine lumea din afară”. Este greu să alegi câteva versuri reprezentative, eu m-am oprit la următoarele: „poeții trăiesc chiar și atunci/când se duc pe vibrare de suflet/scufundându-se pe sub zări”. Am vrut să vă citez mai multe versuri, dar nu am putut să mă hotărăsc, deoarece totul m-a fascinat. Vă las pe voi, dragi cititori, să citiți această carte. După lansare, la pian, ne-a delectat micuțele „prințese”, Larisa Marcu și Maia Damian.

            „Basmul” (evenimentul) la care am participat a continuat cu o vizită la Muzeul din Rogoz, unde am simțit că ia este la ea acasă. Localnice, frumos îmbrăcate în costum național ne-au demonstrat practic cum se coase, în puncte, frumoasele motive naționale, cum se toarce, cum știu a cânta (a hori) iar, alături de noi, în coșurile de nuiele, învelite cu ștergare naționale, ne îmbia mirosul de gogoși calde și fursecuri, făcute de aceste mâini harnice și pricepute. Într-un timp scurt am putut să admirăm și să prețuim tradițiile și obiceiurile maramureșene. Ne-au delectat și cu câteva cântece populare, după care am vizitat, la doi pași, Biserica din lemn, ce datează din secolul XVII-lea.

            „Hai noroc”, hai noroc, ciocnim păhăruțele cu licoarea binecunoscută a locului, pălinca, și servim din gogoșile calde. O atmosferă de vis, prietenoasă! În tot acest timp, televiziunea națională ORIZONT TV ne-a însoțit pretutindeni. Rămâne doar să știm când o difuzează, de la patronul său, care este și scriitor, Bogdan-Eduard, dăruindu-mi și mie volumul pe care l-a lansat „Destinul familiei Meissner”, cu o frumoasă dedicație și de a cărui prietenie mă bucur. De altfel, ne-am legat prietenii cu scriitori din toată țara. Vorbesc de mine și Mioara Baciu, cu care am plecat la drum: Nicolae Suciu, din Dumbrăveni; Nicoae Toma, din Timișoara; Nicolae Băciuț, din Târgu Mureș; Marinela Belu-Capșa, din Râmnicu Vâlcea; Ioana Lăpușneanu, Bistrița-Năsăud; Grigore Leșe din Stoiceni; Iacob Oniga, din Baia Mare. Ion Oprișor din Cluj, Carmena Baințan din Baia Mare cu care mă cunoșteam deja, iar bucuria revederii a fost mare și emoționantă.

            Mânăstirea Sfânta Ana, Rohia, un loc de rugăciune și meditație, așa cum probabil a fost și a scriitorului Nicolae Steinhardt, căreia i-am vizitat camera în care a locuit și biblioteca de care s-a ocupat. Un rai pe pământ! Corul păsărelelor, verdele codrului, cerul de un albastru curat, trandafirii și alte flori, în toate nuanțele... am presupus că așa arată raiul. Raiul de la Rohia!

            Seara, recital folk, Adrian Vascu. Citez din următoarele versuri scrise chiar de folkist: „Avem o viață doar, o viață-n astă formă,/Ce are-al ei destin și are a ei noimă,/Avem și-o datorie istoric moștenită,/Să o trăim din plin, căci e neprețuită.”

            În tot acest timp, primarul orașului Târgu Lăpuș ne-a însoțit, ne-a premiat, s-a implicat! Și excelența-Sa, Grigore Leșe a fost prezent, alături de noi, în fiecare zi a Festivalului, urmând ca a 4-a zi să aibă loc un concert chiar acasă la el. La ora fixată, grupuri de invitați au sosit (cred că în jur de peste 300 de persoane), stând fiecare pe scaune sau baloți de fân, în curtea casei. „Ținuta de gală” a fost cea de costum popular. Nu am văzut nimic mai frumos decât localnicii din împrejurimi îmbrăcați „la costum”, stând cuminți pe locurile lor. La început a avut loc lansarea de carte a lui Grigore Leșe, despre care a vorbit inimoasa scriitoare Valeria Bilț, după cum s-a putut observa, o personalitate foarte cunoscută pe aceste meleaguri. Cântecul interpretului, cu voce și fluier, a fost un extaz total. Concertul de la „Ateneul de la Stoiceni” așa cum a fost intitulat chiar de domnia-sa, Grigore Leșe, a ținut două ore și jumătate, timp pe care nu   l-am cronometrat, dar am realizat la sfârșit că atât a durat. În curtea casei sale erau așezate câteva mese la care au fost invitați să ia loc toți participanții.

            Pentru că până la concert am avut puțin timp, am vizitat și Mânăstirea Ruaia. Nu ne-am așteptat, ca și aici, să aflăm un loc de poveste. Multe construcții noi, alei îngrijite, multe flori. Este minunat. Aici, am stat de vorbă cu stareța mânăstirii, cu doi preoți și preotesele lor, iar tot discutând așa, ne-am împrietenit, ne-am fotografiat în grup, le-am luat numele și numerele de telefon și, încă un motiv să vizităm aceste magnifice meleaguri.

             Toate acestea nu s-ar fi întâmplat fără invitația distinsei doamne Valeria Bilț, care merită toate felicitările noastre pentru organizare, pentru găzduire, pentru omenie și mulțumiri pentru invitație! La fel, adresăm mulțumiri pentru implicare, logistică și prezența sa, în fiecare zi, a domnului primar, Mitru Leșe!

 

Vasilica MITREA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

Un comentariu: