Ne înşelăm crezând că Uniunea Europeană, instituţiile din Uniune, au o politică medicală coerentă. Haosul a cuprins întreaga planetă nu doar îngusta, limitata, lipsita de viziune clasă politică românească.
Nu face excepţie nici Statele Unite. După ce preşedintele Joe Biden a introdus măsura obligativităţii vaccinării în companiile cu peste 100 de salariaţi, o curte federală de apel a suspendat măsura prezidenţială.
Tribunalul European este bombardat cu contestaţii privind certificatul verde. Diverşi avocaţi, o serie de ONG-uri, şi-au făcut o preocupare din a constesta orice măsuri luate de guverne pentru limitarea infectărilor cu Covid.
În această conjunctură generală, extinsă la nivel planetar, negocierile dintre două partide ce vor să pară diamentral opuse, sunt absolut normale.
În condiţii de pandemie, practic de război pandemic, înţelegerea dintre două partide ca PNL şi PSD este o simplă banalitate. Nici unul, nici altul, nu poate fi pus pe perete ca o icoană. Nu este un sfânt nici Klaus Iohannis. Mai simplu, nici unul nu este mai bun decât celălalt.
Decât două rele, unul la putere, altul în opoziţie, mai bine un rău împreunat, la guvernare. Doar la guvernare se poate vedea adevăratul potenţial al unui partid. La guvernare, se poate vedea ce poate face PNL, ce poate face PSD, trăgând în acelaşi jug pentru a scoate căruţa din nămol. (În paranteză fie spus, metafora cu căruţa înnămolită este a lui Dacian Cioloş.)
Am ajuns într-un moment în care fiecare ţară face ce crede de cuviinţă pentru a limita efectele pandemiei. Individualismul la nivel planetar se manifestă în fiecare instituţie internaţională. Fiecare ţară şi-a luat soarta în propriile mâini.
Dacă pe nimeni nu mai interesează cum va arăta guvernul Germaniei de ce ar interesa pe cineva culoarea politică a guvernului României? De la alegerile din Germania au trecut peste două luni de zile şi încă nu s-a ales un guvern. Deci situaţia din România nu este singulară. Asta poate fi scuza lui Klaus Iohannis. Dacă preşedintele va desemna un prim ministru de la PSD nimeni nu-i poate aduce niciun reproş că a adus la guvernare un guvern de stânga, aşa cum s-ar fi întâmplat înainte de pandemie.
Aşadar, din punct de vedere politic european, nu există niciun impediment pentru realizarea unei alianţe între un partid care face parte din familia popularilor europeni şi a socialiştilor europeni.
Cum va arăta acest guvern, cine va fi desemnat prim ministru, cum îşi vor împărţi PNL şi PSD ministerele, devine o chestiune secundară.
Pandemia a afectat şi ideologiile. Dacă eşti pe cale să te îneci te uiţi dacă salvatorul îţi întinde mâna stângă sau mâna dreaptă?
Ne este dat să trăim într-o realitate escamotată, falsificată de reţelele de aşa-zisa socializare. În timp ce utilizatorul câştigă like-uri, gazda, giganţii financiari, câştigă dolari. Şase miliarde de dolari câştigă zilnic Bill Gates. Ce interes ar avea să lupte pentru rezolvarea crizei pandemice? Dar partidele de genul PSD şi PNL ce au de câştigat din prelungirea crizei?
Dacă cele două partide care pot asigura singure o majoritate confortabilă au un interes prelungind criza atunci nu vor ajunge la un consens pentru formarea guvernului.
Realitatea arată că nu au niciun interes. Nu are niciun interes să prelungească perioada de instabilitate nici preşedintele Iohannis. Logic este ca în cel mai scurt timp să se ajungă la un compomis pentru formarea unui guvern PSD-PNL sau PNL-PSD, după cum va decide preşedintele să desemneze un prim ministru.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu