luni, 3 ianuarie 2022

Duioasa foșnire a Ziarului tău

                                                                                          de Gheorghe PÂRJA

De o mică vreme încoace, mă întâlnesc cu colega de breaslă, Ramona Ioana Pop, în cadrul unor dialoguri convenționale. În care se decantează din memoria afectivă, din experiențele profesionale, poveștile mele, dar și poveștile ei. Adică ne întrecem în povești frumoase, despre oameni buni, fenomen mai rar întâlnit în lumea asta grăbită, colțuroasă, zgârcită în tandrețe. O lume în dungi. Nici celelalte lumi, prin care am trecut, nu au fost doar un plai cu flori, dar parcă lumea asta are ceva cu noi, oamenii ei. Și atunci, mulți dintre noi căutăm în miezul acestei lumi tocmai sămânța roditoare, partea luminoasă, oameni cu pâini de dăruit, cuvintele care vindecă răni. Cu asta m-a convins Ramona: să vorbim despre binele din această lume! Să facem presă cu fapte bune! Colega a nimerit cu colindul la o casă cu uși deschise. Unde sunt și mușcate în fereastră.

Mă întreb, însă: se poate face rating cu frumosul lumii? În sinea mea, cu durată destul de lungă, cred că binele este de natură solară. Atunci, cine refuză lumina? Noi nu, niciodată, noi nu! Poveștile noastre sunt sortite presei online. Aceea care nu poate fi atinsă cu mâna, ci doar cu privirea. Este lumea nouă a ziarului, cu care stau de vorbă mai rar, doar colo după ce se lasă seara, cu o oarecare neîndemânare. Dar mă străduiesc, că doar, spunea poetul, o luptă-i viața, deci te luptă! În Ajunul Crăciunului, colega Ramona Ioana Pop vine la Reprezentanța Maramureș a Uniunii Scriitorilor din România, unde au loc dialogurile, cu un braț de ziare. Evident, tipărite pe hârtie. Titlul: eZiarultău.ro. Născut în Maramureș. Ediție specială, decembrie 2021. Se distribuie gratuit. Nu exagerez, dar am avut o discretă bucurie. În tăcere, am trăit duioasa foșnire a hârtiei, fotografiile îmi făceau cu ochiul, parcă doreau să iasă din pagină, de frumoase ce sunt.

Ispravnicii acestei ediții speciale sunt Ramona Ioana Pop, Vasile Colopelnic, Jorge Manuel Lima Rodrigues, Tiberiu Sabo. Și edițiile online au aceleași nume. Dar să vă prezint sumarul ziarului tipărit. Nu înainte de a-i asculta încă o dată duioasa foșnire a hârtiei. Prima pagină este dăruită fotografiei lui Ștefan Hrușcă, anunțând un dialog al Ramonei cu mine, fostul coleg de Liceu Pedagogic din Sighetul Marmației, cu Ștefan Hrușcă. Apoi un articol despre protecția mediului, semnat de Jorge Manuel Lima Rodrigues, licențiat în ingineria mediului la Universitatea de Aveiro din Portugalia. Din 2006 este director general al Greendays Group România, firmă care se ocupă cu colectarea și reciclarea deșeurilor, cu respect pentru mediu. Un interviu-portret face Ramona despre devenirea fulminantă a sigheteanului Cadmiel Boțac, care a ajuns din Marmația la Viena, pe clape de pian. Primul premiu important, la 10 ani, primul concert relevant, la 14 ani, la Conservatorul din Luxemburg. Cu o experiență profesională în domeniul finanțelor de peste trei decenii, cu un doctorat în economie, domnul Vasile Bîrle argumentează într-un articol că ritmul schimbărilor din zilele noastre este aberant, iar principalul factor care accelerează acest ritm este tehnologia.

Tiberiu Sabo, cu ajutorul etnologului Janeta Ciocan, scrie despre aroma sărbătorilor din satele tradiționale. eZiarultău prezintă pe câțiva dintre maramureșenii care în anul care se încheie au făcut lucruri frumoase. Astfel, Tiberiu Sabo face câteva portrete acestor biografii care au marcat câteva domenii. Ei sunt Walter Ubelhart, autor de carte și film cu lipici internațional, elevul Traian Rareș Tuș, olimpic la astronomie, Dumitru Pop Tincu, din Săpânța, cu titlul onorific de Tezaur Uman Viu, Irina Giurgiu, prima femeie antrenor din România care deți­ne Licența UEFA Pro, eleva Alesia Ardelean, din Tăuții Măgherăuș, cu al ei desen pe costumul unui astronaut, regizorul Călin Terțan, Silvia Roman, arhitect, artist vizual și regizor de teatru, precum și cei patru meșteri ai Școlii Rădăcinilor Străbune (președintă Măriuca Verdeș): Mihai Bledea, Toader Muntean, Ioan Muntean și Vasile Gogotă, care au cioplit o poartă maramureșeană în Dubai.

Gabriela Kuhajda propune câteva destinații de vacanță pentru prima parte a anului 2022, iar psihologul clinician Eva Balaj ne sugerează câteva remedii pentru eventuala singurătate de sărbători. Apoi interviul Ramonei cu Mariana Scubli, care „nu este fotograf, dar are ochi de fotograf, nu e din Maramureș, dar îi surprinde esența. Are o pregătire universitară realistă, dar imaginile propuse au multă poezie.” A avut expoziții în țară și străinătate. Un îndemn de spor la sport și paginile de astrologie rotunjesc sumarul acestei ediții print. Da, m-am convins că binele lumii poate înflori suflete! Se poate face presă și cu fapte bune. O voce din popor, Alina Soponar: „Felicitări pentru ediția tipărită! Este de excepție!” Nu uit a vă da adresa online scrisă pe hârtie, www.eziarultău.ro.

Apoi, am mai răsfoit ziarul, cu duioasa lui foșnire de sărbători.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu