sâmbătă, 5 martie 2022

Seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească

 

Pentru a cultiva un dialog fertil între cei interesați de frumusețea Istoriei bisericești, dar și pentru a invita publicul să se bucure sufletește de o întâlnire cu trecutul Bisericii, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca în parteneriat cu Institutul de Istorie Ecleziastică „Nicolae Bocșan” al Universității „Babeș-Bolyai”, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu, sub coordonarea pr. prof. univ. dr. Gabriel-Viorel Gârdan și a pr. lect. univ. dr. Paul Bogdan- Ivanov, inaugurează seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească.

Seria de conferințe „Historia Ecclesiastica” – direcții actuale de cercetare în istoriografia bisericească

Prelegerile vor fi susținute pe parcursul acestui an, de două ori pe lună, în zilele de miercuri, după un program făcut public pe sit-urile Facultăților de teologie partenere. Conferențiarii din acest an vor fi: profesorii de istorie bisericească: Viorel Ioniță, Ioan-Vasile Leb, Nicolae Chifăr, Emanoil Băbuș, Ioan Moldoveanu, Ion Vicovan, Daniel Buda, Mihail Simion Săsăujan, Daniel Benga, Ionuț Tudorie, Paul Brusanowski, Gabriel-Viorel Gârdan.

Prima prelegere din această serie de conferințe a fost susținută, miercuri 2 martie 2022, începând orele 19.00, de Pr. prof. univ. dr. Viorel Ioniță, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București, având ca temă Istoria Bisericească Universală – disciplină de studiu și domeniu de cercetare la centenarul morții lui Eusebiu Popovici. Prelegerea va putea fi urmărită online pe platforma Zoom, și poate fi accesată de pe situl Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj, ot.ubbcluj.ro.

Obiectivele urmărite de organizatorii acestor conferințe sunt o mai bună colaborare dintre Facultățile de Teologie Ortodoxă partenere, cultivarea interesului pentru istoria bisericească, mediatizarea specialiștilor în istorie bisericească din fiecare Facultate și dezvoltarea unui mediu de dezbatere academică. Proiectul este gândit să se desfășoare pe parcursul mai multor ani, anual prelegerile urmând să fie publicate într-un volum. Prelegerile se adresează, deopotrivă, studenților, masteranzilor, doctoranzilor, membrilor corpului academic și a celui eclezial, precum și tuturor celor interesați de universul complex și fascinant al istoriografiei bisericești.

Aceste întâlniri arată publicului larg că Istoria oferă o înțelegere obiectivă a trecutului, reconstituit pe baza surselor, dar și livrează în mod atractiv provocări pentru a înțelege mai bine lumea în care trăim și mai ales achizițiile istorice care modelează viața și gândirea Bisericii. De fapt istoria Bisericii nu inventariază doar evenimente și informații, ci prezintă în primul rând experiența vie a comunității de credință, care este chemată să întrupeze și să exprime în lume promisiunea împărăției cerurilor.

Astfel de discuții își propun să consolideze și mai mult prestigiul Bisericii în ochii societății, care așteaptă o înnoire în viața comunității de credință și să întărească și mai mult încrederea credincioșilor în seriozitatea cu care problemele viitorului sunt abordate de către Biserică și prin reflecția istorică serioasă. Toate acestea sunt semnele unei maturități și ale unei priviri responsabile pe care Biserica le arată față de probleme societății, dar și ale depășirii caracterului strict de catedră pe care istoria îl are.

Link Zoom: https://zoom.us/j/2995140431?pwd=QWd2YURVRGFJTkptU3lYamR0UzFGZz09

Seria de conferințele se organizează în format on-line în lunile martie, aprilie, mai, octombrie, noiembrie, decembrie 2022.

                                                                                                        C.L.L.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu