Există evenimente prin al căror răsunet, de o energie pozitivă stimulatoare, par a fi rupte duminici din divinitate pentru fiecare ulterioară zi, trăită de oamenii de creaţie care rezonează între ei, dar şi entuziasm poetic nestăvilit (când este vorba în special de poeţi) – un fel de declanşare a vulcanului fiinţei, predestinat să ne înalţe în cuvânt şi în care ne auzim inimile bătând la unison. Asemenea fenomene, care sunt definite ca miracol al unor poveşti de viaţă, se întâmplă doar atunci când Terra este consfinţită ca Cer infinit al fiinţei, ca stare de spirit...
O asemenea manifestare a fost lansarea cărţilor poetei şi artistului plastic Ionica Bandrabur în data de 2 iulie 2022, la Slănic-Moldova, om de creaţie a căror anotimpuri ale sufletului, la intresecţia dintre cuvânt şi culoare, au devenit şi ale noastre, ale tuturor personalităţilor participante la această întâlnire de suflet, fiecare dorind să exprime acea metamorfoză de care era dominat...
Nu tocmai toţi s-au bucurat de privilegiul de a se pronunţa, doritori fiind mulţi printre notorietăţile prezente, iar timpul – limitat, în chiar cele 4 ore care s-au scurs fulgerător. Noi, cei sosiţi de la Chişinău, fiind avantajaţi, în afara oricăror rame, ne-am bucurat de largul acestui timp, de atenţia şi prietenia din partea fraţilor literaţi, iubitori ai cuvântului plastic, care nu au întârziat să-si exprime emoţiile de înaltă trăire ce rămân leagăn al omeniei dintotdeauna înălţătoare.
Dar, un album –cântec continuu i-am putea acorda în special gazdei – cuplului Ionica-Ticu Bandrabur, doi într-un tot unitar pe care i-am admirat încontinuu pe parcursul a tocmai 5 zile! deschizându-ne, cu toată ospitalitatea şi sinceritatea, poarta de basm spre cuibul lor de vrajă construit/amenajat potrivit simţirilor lor, îndeosebi când este vorba de crearea frumosului infinit şi indefinit pe o coastă a muntelui, casă şi curte, cu terasă de vis şi aromă de cafea veritabilă, spaţii în care se simţea valorificarea darului divin, numit viaţă, cu tot ce are ea mai frumos, inclusiv prin flora /fauna, ordonată să bucure şi să ne facă să simţim mâna gospodarilor, ingeniozitatea şi gustul estetic cultivat întru totală dăruire.
Mulţumim, dragilor – Ionica-Ticu Bandrabur!
Ne-au fost tulburătoare clipele alături de prietenii-scriitori Limona și Narcis Rusu, Vasile Bele cu soția și fiul lor, Violeta Bobocea, Florentina Danu, Olga Grigorov, Cornel Simion Galben, Elvira Răceală, Vasilica Mitrea, Aliona Lesanu, Geta Lipovanciuc, Victor Cobzac, Maria Corini și mulți alți oameni minunați pentru care adresăm doar urări de sănătate și tot ce este frumos!
Mulţumim, mult stimate domnule Ambasador George Călin, scriitor al Luminii şi înălţării prin/spre această Lumină, al aprecierii fiecărui talent, al votului de încredere acordat, dar şi al îndemnului de a ne bucura de cărţile tuturor, şi în special de cele scrise şi prezentate de scriitoarea Ionica Bandrabur în cadrul acestui eveniment de anvergură!
Mulţumim pentru daruri domnului Primar Gheorghe Baciu , cu o inimă de patriot ce nu încape în toată localitatea Slănic-Moldova, pentru susţinerea/promovarea culturii, demn de tot respectul şi preţuirea din partea conaţionalilor!
Felicitări
, Slănic-Moldova pentru oamenii valoroşi pe care îi ai şi care seamănă lumină!Lidia Grosu
Dedicaţie poetei Ionica Bandrabur
POETUL, VERTICALUL de Lidia Grosu
Strop de nelinişti care
îşi modelează valul,
Mereu în confruntare cu însuşi oceanul
De lumi pestriţe, dure, ce n-ar avea răspuns
De ce li-i rană dorul într-o neştire-ascuns,
Cunoaşte doar lumina în spaţiile obscure
Şi-i stea ce le domină sămânţa-n arătură
Prin zicere de viaţă în care nesfârşire,
Prin nopţi,
e dimineaţa născută de-a sa liră.
S-aruncă în potopuri
de dor pe litoralul
Culorilor din suflet pictate de chimvalul
Iubirilor – ce-şi poartă-n auzul tuturor
Răsunet de cuvânt ce-i plin de sărbători.
... E-n armonie stropul
c-un val de consfinţire
A tot ce e divin, şi-i o mărturisire,
Că un poem, de-a pururi, e Cerul infinit
Cu-al său Păstor de-nalturi
şi-albastrul răstignit
În suflet de poet cu-ogorul de lumină
Pe care şi-l cultivă
şi n-ar purta vreo vină
De anotimpuri care sunt rod de bucurie
Sau de tristeţi ce-s vrajă pe-a poeziei glie
… Strop de nelinişti care îşi modelează valul,
E-un dar pentru-ocean poetul, verticalul.
Autor: Lidia GONŢA-GROSU
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu