miercuri, 5 octombrie 2022

MEDITAȚII TIMPURII - ÎNSPRE TINE, ANOTIMP MEDITATIV

Motto:

,,Am petrecut în cale, tăcut și-ncrâncenat
Și mi-am uitat menirea, ce-n urmă mi s-a dat.
Tot curăț în grădină, de vină înrobit,
Cu șarpele alături, prin pomul cel oprit"
(Adrian Donca, ,,Mărul lui Adam")
Caut! Citesc! Recitesc! Imi place ce am în fața ochilor, pentru un cuvânt de întâmpinare (poate chiar o prefațare), sau pentru o părere critică, la ceea ce va fi, nu peste multă vreme, un volum, numit ,,Meditații timpurii", avându-l ca autor, pe Adrian Donca - pentru care, trebuie să recunosc, scrisul este precum o binecuvântare. Sau, poate va fi o postfață. Autorul va hotărî ce o să fie, în definitiv. Timid, dar concret, autentic și cu mesaj direct, acesta este, în fapt, volumul de debut în nume personal. Debutul literar s-a întâmplat să fie, nu cu multă vreme în urmă, în câteva reviste literare, care promovează, după principiul exigenței literare, autenticitatea și valoarea. Este vorba despre revistele ,,Contraste literare", ,,Din vatra satului" și ,,Moldova literară" - astea mi le-am amintit în acest moment. Felicit curajul poetului și îl susțin, deopotrivă.
Din câte observ, volumul va fi conceput, pe șase ,,mici secțiuni", astfel: ,,Meditații timpurii" (1), ,,Epigonice" (2), ,,Nostalgii" (3), ,,Cugetări" (4), ,,Întrebări" (5) și ,,Din sat" (6), fiecare avându-și partea sa de originalitate. Poemele abordează o tematică diversă. Este cam devreme să-ți dai cu părerea despre stilul liric abordat. Cert este un lucru - autorul aderă și la versul clasic (cel cu rimă), dar nu îi este străin nici versul alb, mult uzitat în literatură. Rimează ,,gânduri" și ,,scânduri", ,,adunare" și ,,cântare", (vezi ,,Înmormântare în sat"), ,,țepușe" și ,,cenușe", ,,mișcare" și ,,uitare", (vezi ,,Sate atârnate de biserici"), ,,poze" cu ,,roze" (vezi poemul ,,Altfel"), ,,tăcere" cu ,,durere" (vezi ,,Prea târziu"), ,,răspuns" cu ,,ascuns" (vezi poezia ,,Te caut")... sunt doar câteva exemple, așa la primul răsfoit al manuscrisului. Cu siguranță, veți mai găsi exemple!
Sunt convins că poetul își va urma visul, croindu-și în literatură un drum bazat pe originalitate și valoare. Noblețea vieții îi este scut. Întreabă și răspunde, după cum îi dictează sufletul. Admir
frământările poetice și personalitatea literară - puternică și luminoasă.
Titlul volumului provoacă curiozitate și interes - ,,Meditații timpurii", dar și un semn de întrebare referitor la tematică și stil. Mesajul poemelor, în general, pune (transpune) cititorul, într-o lume nouă, o lume creată în lumina gândului, în identitatea cuvântului. Poeziile sunt rodul emoțiilor, trăirilor, ideilor, viziunilor, sunt ,,îmbrăcate" într-o realitate clară sau imaginară, fapt care îi dă autorului, autenticitate.
Autorul este un temerar, un cutezător. Afirm acestea având în vedere curajul poetului de a ne dărui, fără niciun preț, câteva revelații despre viață - a se vedea poemul cu același titlu - ,,Revelație":
,,În mine-a fost izvorul dulce al deșertăciunii
Și l-am băut în șir de ani, nepotolit nesaț.
N-am cunoscut vreo mare mai adâncă-a lumii,
Ca dorul meu nebun, nestăpânit, neîmpăcat".
Oricare ar fi considerațiile poetului asupra operei sale (asupra poemelor!), cititorii vor constata viziunea poetică, o viziune nouă, cu gând liber, îndreptat spre emoțiile trăitorului de rând, o viziune îndreptată spre expresivitate și, clar, spre originalitate. Așa mi-am dat seama că autorul este pasionat de lectură, apoi de scris, dar nu orice fel de scriere - profundă și pătrunzătoare.

Vasile BELE
VA URMA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu