Polenul este o pulbere, recoltata de pe staminele florilor, care este
umezita cu saliva albinelor şi cu puţin nectar (ce contin enzime speciale).
Astfel, se formează un „ghemotoc” ce se prinde de picioruşele lor. Pentru a
forma o singură granulă de polen, o albina viziteaza în medie 300 de flori.
Gustul normal al polenului este cel dulce-aromat. Cel mai bun este cel
foarte proaspăt, poliflor. Cel cu granulele foarte tari şi aproape fără miros
este vechi şi nu mai are decât 10-20% din proprietăţi.
Polenul se pastreaza la frigider, într-un borcan de sticlă închis ermetic,
pentru a nu trage umezeală şi a nu permite oxidarea şi degradarea principiilor
sale active.
Compozitia polenului
Polenul contine o cantitate foarte crescuta de vitamine, minerale si
aminoacizi, enzime, coenzime si chiar hormoni. Polenul este compus din
aproximativ 55% carbohidrati, 35% proteine, 3% vitamine si minerale, 2% acizi
grasi si 5% alte substante nutritive.
§
aminoacizi: (metionina. valina, jizina, cistina, glutamina etc.) care
accelerează funcţionarea ficatului şi implicit dezintoxicarea organismului
§
acizi nesaturaţi: linol, acid linoleic, acid arahidonic, care joacă un rol
important în prevenirea arterosclerozei
§
vitamina A: de 20 de ori mai multă vitamina A decât in morcov
§
complexul vitaminic B: B1, B2, B3, B5, B6, B8, B12, sunt esenţiale in
mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, parului, ochilor, ficatului
si a cavitatii bucale, precum si pentru pastrarea unui bun tonus muscular in
tractul gastrointestinal. Vitaminele B dau de asemenea energia necesara
metabolismului carbohidraţilor, grasimilor si proteinelor
§
vitamina C: antioxidant, protejeaza corpul prin distrugerea radicalilor
liberi din fluidele organismului
§
vitamina D: joaca un rol important in dezvoltarea oaselor, mentinerea
integritatii osoase si functionarea sistemului imunitar
§
vitamina E: reduce parţial afecţiunile provocate de bioxidul de carbon şi
de bioxidul de sulf.
§
vitamina F: faciliteaza transportul si eficienta utilizare a grasimilor in
organism
§
vitamina K: este necesara in organism pentru coagularea sangelui, in
functionarea aparatului renal si in cresterea si repararea oaselor
§
vitamina P: asigura prevenirea hemoragiilor la nivelul creierului, inimii
sau retinei; are rol esenţial în absorbţia
§
vitaminei C; facilitează vindecarea rănilor; întăreşte capilarele sanguine
§
lecitină: rolul sau major este acela de a regla trecerea substantelor
folositoare si a deseurilor in si din interiorul structurii celulare. Din acest
motiv, lecitina este folosita pentru a preveni acumularea grasimilor si a
colesterolului „rau” la nivelul arterelor si a sistemului venos
§
macroelemente: magneziu, calciu, potasiu, sodiu, clor, sulf, fosfor
§
microelemente: fier, crom, bor, cupru, mangan, iod, nichel, seleniu, zinc,
titan
Acțiuni
Este un stimulent general al organismului, reda calmul si optimismul,
inlatura nervozitatea, iritabilitatea si slabiciunea fizica.
§
vitaminizant, tonic si energizant, inlatura starea de oboseala
§
are efecte benefice in surmenajul fizic si intelectual, in depresii
nervoase
§
ajuta in tulburari circulatorii: flebite, varice, fragilitate a vaselor
capilare, ateroscleroza
§
este un calmant de exceptie, inlatura insomnia
§
este antianemic, imbunatateste compozitia sangelui
§
combate anorexia, mareste pofta de mancare, regleaza functiile
gastro-intestinale, vindeca constipatia
§
are efecte benefice in afectiuni ale ficatului si ale plamanilor
§
este vermifug, antiseptic
§
este antigutos si antireumatismal
§
regleaza ciclul menstrual
§
inlatura sterilitatea
§
amelioreaza starea de sanatate a celor care sufera de cancer uterin, de san
ori de prostata
Cura cu polen
Polenul se consuma ca atare, înainte de masă, pe stomacul gol. Se va
mesteca foarte bine înainte de a fi înghiţit, pentru a fi mai usor de digerat.
Persoanele care suporta mai greu polenul pot sa-l macine cu râşniţa electrică
de cafea si apoi sa-l combine cu miere (1 parte polen + 2 parti miere) ori cu
apa (in cazul persoanelor care au sensibilitate gastrica).
Cantitatile zilnice recomandate de polen
§
copiii sub trei ani nu vor consuma polen
§
persoanele cu probleme hepatice şi copiii între 3-8 ani: 1 linguriţă
§
copiii între 8-15 ani: 1 lingura
§
adulţii şi adolescenţii: 2 linguri
O cură cu polen trebuie să dureze 30-40 zile, fiind urmată de 2-3 saptamani
de pauză, după care se poate relua.
Contraindicatii
Polenul este contraindicat in unele afectiuni metabolice (obezitate, exces
de colesterol si lipide in sange, diabet zaharat), in adenom de prostata,
hiperfunctii hipofizare, hiperfunctii tiroidiene, suprarenale si testiculare,
hiperexcitabilitate sexuala, ateroscleroza cerebrala avansata si manie.
dr. Iulian COZA
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu