”Astăzi, într-o duminică de toamnă târzie, mi-a fost trimis un articol, semnat de scriitorul Nicolae Bălțescu din Chișinău, articol care îmi este dedicat. Citeam undeva că Dumnezeu ne apropie de anumiți oameni pentru ca aceștia sunt oamenii de care avem nevoie în viața noastră. Aceștia sunt cei care ne vor învăța lecții importante despre viață și noi înșine. Astfel Dumnezeu a vrut să-l cunosc pe scriitorul Nicolae Bălțescu, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova, omul – în adevăratul sens al cuvântului, căruia nu îi este teamă să scoată în lumină un confrate, lucru rar întâlnit între autorii contemporani.
Mulțumesc d-le Nicolae Bălțescu, pentru apreciere și prietenia dumneavoastră! Doar atât pot spune. Uneori cuvintele sunt de prisos. Când aprecierea vine din partea unui confrate, cu o poziție bine definită pe scena culturală contemporană, nu pot decât să-i fiu recunoscătoare Domnului pentru șansa de a vă cunoaște.”
(Mariana MOGA).
Iată articolul:
„Astăzi vreau să vă vorbesc despre un Om cu Suflet Frumos, plin de Poezie și Iubire, despre un Om care merită să fie cunoscut, un Om în care virtuțile: dragostea, dreptatea, veracitatea, demnitatea, simplitatea, sinceritatea, curajul, bunăvoința, frumusețea, de-a rândui cu credința, speranța și caritatea, sunt în floare. Tot acest spectru al Frumuseții Firești îi promovează deosebirea, îl face distinct între oameni, atât la nivel personal cât și la nivel colectiv. Măreția îi aparține Lui Dumnezeu. Dacă mi-aș permite să atribui această distincție și oamenilor, atunci îndrăznesc să menționez că atitudinea deosebită pe care o întreprinde în toate acțiunile, activitățile sale, sunt realizate într-adevăr prin iubire, simplitate, sinceritate, modestie, demnitate și sunt anume acele calități care trezesc admirație, uimire, splendoare acestei persoane.
Nu există, astăzi, de fapt nici nu au existat oameni ideali! Ideal este Numai Dumnezeu! Însă au existat și există și sunt astăzi, pe acest Pământ, oameni care prin gândurile, cuvintele, faptele sale tind spre Ideal! Cu toată certitudinea mea azi, pot să o numesc, pot să mă pronunț că eu cunosc o astfel de persoană, care-mi este și contemporană, și prin asta Îi Mulțumesc Lui Dumnezeu, că mi-a oferit ocazia să o cunosc în această Existență. Și este o personalitate, este un Om Frumos, un Om Puternic. Da, este un Om puternic, ferm și sigur pe sine, nu se abate de la drumul cărui s-a consacrat cu atâta dăruire, pentru că își cunoaște și vede clar obiectivul.
Scopul spre care tinde este de a promova Frumusețea Culturii Românești. Și acest Om Frumos, Om Puternic este, doamna Mariana Moga!
Doamna Mariana Moga, este îndrăgostită de Cuvânt, în Lumea Cuvântului, pe Ogorul Culturii Neamului Românesc, nu intră prin Ușa din Spate, intră firesc prin Ușa din Față, prin splendida Vocație, prin Chemarea Sufletului său Frumos.
O admir pe această doamnă a Lirei, graiul sufletului cărei cu siguranță este Poezia, cu o dragoste sinceră către Cuvânt și prin Cuvânt, cu o dragoste sinceră de oameni, de această lume. Prin cuvânt și iubire vrea să o schimbe, să devină o Lume mai Frumoasă, mai Curată, mai Bună.
Lecturând creația Marianei Moga te plasează în diferitele Planuri ale Imensității Existențiale. Cu câtă dragoste și sinceritate nostalgică versul ei se scaldă în splendidele imagini ale frumoasei Țări Copilăria!!! Atât de ușor, debordant! Versul, gândul ei liric, coboară sensibil în... anotimpuri, de fapt în Anotimpurile Cuvântului! Versul, gândul, cuvântul zboară în Necuprins și sunt într-o armonie cu Universul. Parcurgând textele poeziilor simți cum intri în imaginea gândului poetic, te contopești, devii una cu imaginea cuvântului, te transformi într-un ritm al trăirilor ei (a autoarei), doar Mariana Moga trăiește cu adevărat fiecare verb...
Această persoană este doamna Mariana Moga, o Doamnă a Culturii Românești, o Doamnă a Cuvântului Românesc, un Om îndrăgostit de lume, de Viață, îndrăgostită de Cuvânt! Domnia sa, voiește să fie, și este printre puținii care cu toată sinceritatea, tinde să păstreze acea potecă, încă îngustă spre Spiritual, care permite să simtă Dorul fierbinte de Cunoaștere. Un argument categoric este că Mariana Moga, trăiește continuu într-un neobosit zbucium, trăind, cu adevărate trăiri, fiecare Clipă. Dorul de Înalt o ține într-o Permanentă Mișcare. Și este o dovadă a acestui fapt, că doamna Mariana Moga a adunat în jurul ei oameni dornici, oameni sinceri de a fi capabili să adune în Cuvânt, gânduri care ar putea să ajungă imagini În Curtea Domnului!
Cornel Udrea, membru al Uniunii Scriitorilor din România, făcând referire la poezia spune :
"Mariana Moga nu practică o poezie feministă, cu candori şoptite sau mici fiorituri stilistice, se abordează cu toată seriozitatea, iar propunerile pe care le face pentru această nouă construcţie poetică sunt plauzibile şi vin să reconfirme importanţa poeziei sale. La ora actuală, într-o inflaţie de poeţi şi de poezie, vocea acesteia se singularizează tocmai prin refuzul de a adopta comoditatea lucrului comun, ridicat la pretenţia de vers.
Este o certitudine faptul că Mariana Moga este un poet care se ia în serios şi care, atunci când vine cu propuneri de frumuseţe versificată către cititor, o face cu toată responsabilitatea şi acest lucru înseamnă claritate, durabilitate şi până la urmă, aşezarea poeziei sale într-o loc al său, inconfundabil.!
Emilia Dabu, Uniunea Scriitorilor din România:"Poezia spirituală, filozofică, revelațiile, au o lume a lor în sufletul autoarei „ eu știu că visurile pier” spre „ o nouă eră în cuvânt” deși „ un ger năpraznic parcă dirijat” riscă să ne cuprindă, iar singurătatea de la o vreme „ tipărește poeme-n Univers”.
Poeta Mariana Moga a trecut „ prin constelații îmbrăcate-n haine ude ” și „ în amor etern cu cerul,/ a stat preț de o secundă,/ lângă temelia vieții,/ povestind cu steaua sa”.
Devenind unul dintre ultimii grăniceri ai poeziei adevărate, autoarea mângâie, dar în același timp își impune dreptul de a rămâne vii oamenii frumoși, de a nu lăsa viscolul urii și răutății să contopească visele, credința sau speranțele și cât există apărători de valoarea și forța scriitoarei Mariana Moga va exista bucuria întâlnirii cu poezia adevărată.
Victoria Fonari, Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova: "Mariana Moga îşi pictează cu litere „Tăcerea albastră”. Universul i se destăinuie şi în momente de restrişte iubirea este cea care o fortifică. Este o fire puternică, pentru care tăcerea nu înseamnă resemnare, tăcerea este strigătul care ştie desprinderea, cunoaşte zborul şi accede prin viziunea individuală la universal."
Scriitoarea și criticul literar Maria Vaida, membră a Uniunii Scriitorilor din România, în cronica „Tăcerea albastră a Marianei Moga”, despre volumul „Tăcerea albastră”:
Înţeleasă ca o confesiune, așa cum s-au făcut aprecieri critice de către unii confrați, poezia Marianei Moga nu clamează în forum, ci răsună discret, senin ca acordurile unei lire dintre acelea care însoțeau vechii trubaduri-aezi ai Antichității. Vocea lirică se singularizează mai ales prin refuzul de a adopta comoditatea lucrurilor comune, prin originalitate și unicitate și vom găsi versuri memorabile, emblematice putem spune, pe care le putem așeza la ideea de claritate, perenitate, marcând un loc al său, inconfundabil în poezia românească a momentului pe care îl parcurgem. Tăcerea deliberată și absolută este pentru poetă o „neobişnuită şi preţioasă regulă de viaţă şi un mijloc sigur de mari victorii”.
Născută pe tărâmul lui Lucian Blaga, autorea îşi descoperă „talentul scriitoricesc” de tânără, cochetând însă cu lumea cărţilor în postura de autor din 2010, când îi apare primul volumul de versuri „Între piatră şi nisip.
Începând cu anul 2013, Mariana Moga reușește să treacă dincolo de granițele României, având numeroase prezentări de carte, sau invitații, la evenimente literare din Austria, Germania ori Republica Moldova. Printre altele participă la „Ziua Europei”, ediţiile 2013 - 2016, un eveniment organizat anual la Viena, iar în luna mai 2018, este invitată din nou pentru a sărbătorii Centenarul Marii Uniri alături de românii din Republica Austria.
Posesoare a numeroase premii și diplome de merit și excelentă, primite pentru activitatea sa literară, profesionalism şi dăruire în promovarea literaturii româneşti, în țară și peste hotare (Austria, Anglia, Republica Moldova, Italia), obține și numeroase premii pentru activitatea sa, printre care: premiul III , la secțiunea proză a Concursului internațional de creație „Poesis”, Taranto – Italia, 2016, sau premiul I la Festivalul Internațional „Lucian Blaga”, secțiunea poezie.
În 2018 primește „Premiul Artur Silvestri și al Asociației Române pentru Patrimoniu”, pentru volumul de versuri „ Anotimpul cu trifoi”.
Autoarea coordonează apariția anuală a antologiei „Clepsidra cu sentimente” se ocupă de promovarea scriitorilor aflați la început de drum și înființează „Tabăra Prieteniei Literare – De amicitiae”, un proiect important unde se întâlnesc scriitori de origine română din țară și de peste hotare, reușind în fiecare an să promoveze actul cultural de calitate. Susține că prietenia literară să dăinuie în scopul promovării culturii și spiritualității românești. Mariana Moga pătrunde cu scrierile sale până dincolo de ocean, în Statele Unite ale Americii, dar şi în Europa, pe lângă Austria şi Republica Moldova, în ţări ca Germania, Suedia, Croaţia, Spania sau Italia.
Pe parcursul anilor are numeroase colaborări cu o serie de reviste și publicații de prestigiu, amintind aici: Revista de cultura "Discobolul" – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România ; Antologia de cultură „Solteris” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Revista de cultură şi artă „Unirea” – Austria; Periodicul de cultură „ Literatură şi artă” - apărut sub egida Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova; Revista de cultură ” Caligraf” – apărută sun egida Uniunii Scriitorilor din România; Revista de Literatură, Artă și Civilizație ” Rotonda Valahă” – apărută sub egida Uniunii Scriitorilor din România; Periodicul de cultură „ Paşii Profetului”, apărut sub egida Festivalului Internaţional „Lucian Blaga”; Revista „Lumină Lină” - New York; Volumul de studii, analize, sinteze, recenzii şi opinii „Aripa vederii” - Republica Moldova; „Zorile Bucovinei” – publicația românilor din Ucraina; Revista " Agora Literară” - publicaţie editată de Liga Scriitorilor din Români; Revista bilingvă româno-germană " Der Unterwald " ; Antologia lirică "Ucenicii cuvântului" ; Revista „Rapsodia” - Sibiu;Revista „Arta Conversaţiei”- Colecţia „Poezia iubirii”
precum şi multe alte publicaţii de gen.
Mariana Moga este inclusă în „Enciclopedia Scriitorilor Români Contemporani de Pretutindeni”, o panoramă biografică a celor mai prolifici și talentați scriitori români contemporani de pretutindeni, volum lansat în luna ianuarie 2020 la Biblioteca Națională a Republicii Moldova, coordonat de scriitorul Traian Vasilcău (membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova și România) și academicianul Mihai Cimpoi (membru al Academiei Române).
Cărți publicate:
1. Poezie:„Între piatră şi nisip" – Editura Reîntregirea,poezii, Alba Iulia, 2010;„Popas în suflet ", – bilingv română-engleză, poezii, Editura Emma Books, Sebeş, 2011; „Tăcerea albastră" – Editura Emma Books, poezii, Sebeș, 2013; „Dincolo de mine – Poeme cu spatele la oglindă” – Editura Ecou Transilvan, poezii, Cluj Napoca, 2015; „Anotimpul cu trifoi” – Editura Ispirescu, poezii, Satu Mare, 2017;
2.Proză: „Înaintând prin ceaţă” – Editura EcouTransilvan, roman, Cluj Napoca, 2014; „La un păhărel de veşnicie – Povestiri din lumea satului” – Editura Mircea cel Bătrân, proză scurtă, Băile Olăneşti, 2016; „Negustoarea de iluzii”, proză, Editura Ștef, Iași, 2019; „Misterele pământului. Legendele lumii”,carte pentru copii, Editura Rotipo, Iași, 2021.
3.Dicționare: „Dicționarul de reliefuri literare românești”,vol.I, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2018; „Dicționarul de reliefuri literare românești”,vol.II, Editura eCreator, Baia-Mare – 2019;„Dicționar de reliefuri literare românești,vol.III, Editura Armonii Culturale, Adjud, 2020;Dicționar de reliefuri literare românești,vol.IV, Editura Rotipo, Iași, 2021;Dicționar de reliefuri literare românești,vol.V, Editura Ștef, Iași, 2022
4. Antologii:„Clepsidra cu sentimente” vol.I, antologie, Editura Emma Books, Sebeș, 2018, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;„Clepsidra cu sentimente”, vol.II, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”, Editura Rotipo, Iași-2019;„În curtea Domnului”, antologie, EdituraArmonii Culturale, Adjud, 2019;„Clepsidra cu sentimente”, vol.III, antologie,Editura Armonii Culturale, Adjud, 2020, editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;„În ritmul pașilor copilăriei”, Editura Ștef, Iași, 2020; „Oltul din inimă. Destinul unei singure iubiri.In memoriam Constantin Triță”, editura Sintech, Craiova, 2020„În ritmul pașilor copilăriei”, volum II,Editura Rotipo, Iași, 2021; Clepsidra cu sentimente”, vol.IV, Editura Armonii Culturale, 2021, Adjud, editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia”;„Ne scriu din cer poeții”, Editura Rotipo, Iași,2021;„De amicitia”, Editura Rotipo, Iași, 2021„În pas de vals cu fericirea”, Editura Ștef, Iași,2021;„Lacrimi de toamnă”, Editura Ștef, Iași, 2021;„A coborât din cer Crăciunul”, Editura Ștef,Iași, 2021;„Clepsidra cu sentimente” vol.V,Editura Castrum de Thymes, Giroc, antologie editată în cadrul „Taberei prieteniei literare – De amicitia, 2022;„În pas de vals cu fericirea”, volum II, EdituraȘtef, Iași, 2022; „Anatomia unui ideal – Poezia anilor 2000” volumul I, Editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022; „Anatomia unui ideal”– Poezia anilor 2000, volum II, 2022, Editura Castrum de Thymes.
5.Enciclopedii:„Ecou pentru alt mâine”, volum I, Editura Rotipo Iași, 2020; „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, Editura Rotipo, Iași, 2020; „Ecou pentru alt mâine”, volum II, edituraRotipo Iași, 2021; „Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, vol.II, Editura Rotipo, Iași, 2021;„Femeia, un nou anotimp în literatura contemporană”, vol.III, enciclopedie, Editura Ștef, Iași, 2022„Ecou pentru alt mâine”, volum III, Editura Ștef Iași, 2022.
6.Catalog : „Hodie scriptoribus”, volum I, editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022; Hodie scriptoribus”, volum II, editura Castrum de Thymes, Giroc, 2022.
Nu știu, întâmplător sau nu, dar nu am menționat toate distincțiile, aprecierile. Adresându-mă, dragi prieteni, las la discreția dvs să-i apreciați activitatea. După mine este o muncă titanică, cu rezultate fantastic de frumoase. A promovat și promovează necontenit talentele și creațiile a sute de scriitori în Lumea Culturii Românești. Cu siguranță consider, și aceasta este părerea mea, (evident vizez Ogorul Culturii Românești) și vă spun sincer: Poate ceva îmi scapă, dar nu am observat, nu am găsit pe Harta Uniunilor de Creație Literare, sau listând foile Cronicul Timpului, nici chiar în Registrul Clio un asemenea gen de activitate cu atâtea succese, rezultate.
Un merit deosebit al doamnei Marianei Moga, este Tabăra Prieteniei Literare „De amiciție”, care a fost lansată în anul 2017. Anul acesta am participat la Ediția a VI.
Astăzi cu toată fermitatea pot spune, a mai spus-o și domnul Cornel Udrea, și confirm că această nu este o simplă Tabără a Prieteniei literare, este o Mișcare Literară!”
Nicolae Bălțescu
Felicitari Mariana Moga! Felicitari Nicolae Baltescu!
RăspundețiȘtergere