sâmbătă, 3 decembrie 2022

 

  Motto:

              „Este timpul să ne întindem mâna unul altuia și să conlucrăm împreună cu toate puterile noastre unite pentru regenerarea patriei noastre comune” (Adresa Comitetului Central al Unirii, 1858, 23 martie).

 

Dromihete, a fost conducătorul geților conform cronicarului antic Plutarch. Acesta în jurul anului 300 î. Hr. l-a învins pe Lysimachus fost general al lui Alexandru Macedon. Deși învins, acesta a fost invitat la masă cu toți generalii lui de către Dromihete și servit în farfurii de aur, pe când geții au mâncat în vase de lut. Dromihete l-a întrebat pe Lisimachus cum a avut curajul să-l atace, bine știind cât sunt de puternici? Acesta îi răspunde: „Am știut că între voi există dispute și dezbinări pentru putere, și am crezut că în acest sens vă putem învinge”.

Iată că această meteahnă „tronează” neîncetat în mijlocul poporului nostru   de peste 2000 de ani. Îmi duc aminte și de cuvintele patriotului Grigore Vieru: „DOI MARI VRĂJMAȘI ARE POPORUL ROMÂN: MILA PENTRU ALȚII ȘI URA PENTRU AI LUI”.

Acestea fiind spuse (pentru redeșteptarea poporului care ar trebui să-și schimbe imnul din „Deșteaptă-te române...”), încerc să revin  la subiectul Marii sărbători de la 1 Decembrie 1918.

În data de 30 noiembrie 2022, când Biserica Națională Strămoșească îl sărbătorea pe Sfântul Andrei, „APOSTOLUL ROMÂNILOR” cel care a predicat în Dobrogia  de azi, sus pe Dealul Comoara la Mănăstirea Sf. Mâna, am dat cinstita cuvenire Sfântului Andrei  dar și marelui eveniment ce urma a doua zi: „Ziua Națională a României”. Înconjurați de 60 de vrednici voievozi, cărturari, revoluționari, sacerdoți, printre care trona și Sfântul aniversar, am săvârșit Sfânta Liturghie și un parastas în memoria înaintașilor, vredniciei lor întru neuitare. Momente unice, momente de taină, momente de aducere aminte.

A doua zi de dimineață toată familia împreună cu mezina de 4 anișori Maria-Damiana, îmbrăcați în steaguri tricolor ne-am îmbarcat în mașina care și ea era toată un tricolor. După ce am rostit un „Tatăl nostru” asemenea părinților noștri, am luat direcția spre marele „drum al unirii” de la  Alba Iulia. Pe parcursul traseului sufletul meu a intrat într-o apatie sau mai bine spus într-o deznădejde, datorită faptului că nu am întâlnit nici cel puțin o singură mașină care să poarte steagul tricolor. Cu ani în urmă și în special cu anul 1990, când la Alba Iulia au fost prezenți peste 100 de mii de patrioți, am întâlnit mii de mașini cu tricolorul pe ele, și aproape pe toate casele arbora steagul național. Era timpul când românii își ridicau pălăria când vedeau mașina sau autocarele îmbrăcate în tricolor. Era perioada când polițiștii la vederea mașinilor cu tricolor luau poziția drepți și salutau „steagul sfânt românesc”. Au fost vremuri unice, vremuri cu lacrimi sincere pentru Patrie, Unire și Strămoși. Acum totul este pustiu, asemenea sufletelor noastre. Ceea ce este nou schimbat este „autostrada!” care deși ne ducea mai repede, nu ne putea aduce bucuria deplină a marelui eveniment. Mă gândeam în mersul mașini la cuvintele strămoșilor înțelepți: „Odată casele erau de lut și inimele de aur, pe când acum casele sunt de aur și inimile de lut”. Ce s-a întâmplat oare cu noi, cu dragul și bravul nostru popor? Cine este de vină? Poporul, guvernanții sau ancestralul blestem al dezbinării? Încotro te îndrepți popor Român? Ce se întâmplă cu noi și neamul nostru?

Am uitat, s-au nu am aprofundat noi poporul prin marii istorici inscripția de la Tărtăria scrisă în urmă cu 5500 de ani î.Hr. și care atesta primul mesaj scris din istoria omenirii? Am uitat de marele preot și filosof Deceneu sfătuitorul regelui Burebista de la care am moștenit normele științelor fizicii, ale moralei, ale logicii și astronomiei? Am distrus cu buldozerul și excavatorul marile descoperiri de la Turdaș, Sibot, Ocnele Mari, Tărtăria, Alba Iuia prin promovări antinaționale de către unii falși profesori și istorici responsabili cu cultura patriei?

Noi, poporul, am uitat prea repede ce ne spuneau marii înaintași: UNIREA, e singura stare politică care asigură viitorul nostru (Alex. Ioan Cuza); Uniți-vă cu poporul toți, preoți, nobili, cetățeni, ostași (Constantin Bodea); Unirea a fost țelul dintotdeauna al poporului (Ion Ghica); Hai să dăm mână cu mână cei cu inima română (Vasile Alecsandri); Numai ARMONIA va da putere nației și va aduce adevărata unire (Mihai Kogălniceanu); Orice împărăție care se dezbină în sine se pustiește (Matei cap.12) etc.

Din vremuri ancestrale ne-am ucis conducătorii și mințile luminate. Să dăm numai cazul poetului nepereche Eminescu, ucis mișelește de cei cărora nu le plăcea adevărul vremii și erau orbi ai timpului; A fost făcut nebun de unii care chiar erau nebuni. L-am omorât pe cel mai mare istoric Iorga, care „făcea prea multă umbră timpului său” și pe foarte mulți alți vrednici strămoși, încât mediocritatea s-a așezat în capul mesei distrugând în timp valori sfinte ale neamului românesc.

Marele istoric și patriot Kogălniceanu spunea despre clasa timpului său: „Tagma parlamentarilor este lipsită de patriotism, este oportunistă, funestă de primejdiile în care aruncă țara...”. Astăzi, „aceeași Mărie cu altă pălărie”. Politicieni, care au rupt țara după bunul lor plac și buzunar și fără de Dumnezeu. În Catedrala de la Alba Iulia, unde au intrat regi, domnitori, patriarhi, regina Maria, am fost martor anul acesta la intrarea în catedrală a „BOȘILOR ” politruci în așteptarea Te Deumului și a venirii ierarhului cărturar, patriotul IRINEU. Toți, râdeau, vorbeau, glumeau, nici unul nu s-a îndreptat spre a se închina  la icoane, cu excepția domnului general  Mircea Chelaru. Prea puțin erau sensibili când miile de români colindau sau intonau cântece patriotice. Erau într-o altă lume, în așteptarea dineului unde să se „înfrupte” cu cele ale trupului, fiindcă cele sufletești, de Dumnezeu, Țară și Popor erau cauze străine lor. Au înlăturat patrioții din conducerea țării, înlocuindu-i cu trădătorii de patrie care ne-au asuprit perioade din istoria țării. Au venit la Orașul Unirii, dar de fapt au semănat ura discordiei și separatismul între românii, care îi votează orbește și uneori fără conștiință și cunoștință.

Miile de oameni prezenți, Sfânta Liturghie, cuvântul Ierarhului IRINEU, cântecele patriotice, defilarea armatei române, ne-au încălzit sufletele și parcă ne-au șoptit că „Tot cei românesc nu piere, și nici nu va pieri”.

Pentru redresarea țării din toate punctele de vedere trebuie să ascultăm glasul înaintașilor noștri: „Adevărata UNIRE NAȚIONALĂ între români va aduce armonia și liniștea poporului nostru. Să ascultăm inima poporului care nu se înșală niciodată. Să ascultăm glasul și interesul nației noastre care tot timpul dorește unitatea și nu dezbinarea între românii frați. Numai respingerea deosebirilor de vederi politice va aduce armonia și va da nației noastre puteri largi care vor aduce bunăstarea în popor”.

Părintele martir și patriot Iustin Pârvu încheie, cuvântul sfinției sale către poporul român astfel: Popor român de astăzi, nu uita că ești legat de poporul de ieri și de poporul de mâine, și cu tine dacă nu te trezești va pieri trecutul dar și viitorul acestui neam. Cât o să mai taci? Trezește-te popor român, trezește-te român adormit și nu lăsa să se șteargă dintr-o trăsătură de condei, tot ce ți-au lăsat părinții, nu îți lăsa copiii pe drumuri, sclavi ai celor ce nici nu existau pe când tu știai să scrii. Nu uita: „EU, AM MERS ÎN FRUNTE CU DUMNEZEU ȘI ÎN SPATE CU ȚARA ȘI NEAMUL ROMÂNESC”.

 

DOAMNE, OCROTEȘTE-I PE ROMÂNI”.

Cu dragoste creștinească,

părintele Ilie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu