miercuri, 1 februarie 2023

MARIANA CRISTINA POPAN - SCRIITORI PRINTRE ANOTIMPURI

 


Motto:

„Domnule Alecsandri,

oare-mi spui de unde vii?

Pe Chirița ne-o prezinți

coana cu alai de-arginți?".

(Mariana Cristina Popan, din poemul „Anotimpuri").

 

(...)

 


(semnal editorial; autor Vasile Bele)

 

MARIANA CRISTINA POPAN – acrostih

(a se citi și pe verticală)

 

Mirul și-a început plecarea

Alături de rugăciune între două zâmbete.

Răsună glasul unui clopot de vânt

Iar macii din suflet își adună culoare

Azi, ei, macii, vor aduna albastru cu

Nuanțe de vânt crescut în

Aroma sărutului de busuioc...

 

Credința pătrunde în mit iar

Roua își cheamă visarea înspre

Inima gândului pribeag care-și adună

Speranța în zbor de umbră spre

Tine tinerețe floare-de-nu-mă-uita.

Iarna aceasta își naște fulgii printre

Nevoia de zâmbet și îngeri

Al zecelea fulg este frate cu verdele...

 

Printre muze și ursitoare

Odaia își strigă umbra cernută

Peste podul casei în care stau

Amintirile răstignite ale unor iluzii

Ninse peste veacuri de rugăciune...

(a se citi pe verticală)

 

Scriitori printre anotimpuri", o apariție editorială semnată de către Mariana Cristina Popan, își merită lauda. Nu una oarecare, ci una adunată din trăire și emoție, din adevăr mângâiat de muze, o laudă rostită în seninul adevărului. Volumul apărut la Editura Armonii culturale, Slobozia (BC), 2022, ISBN 978-606-746-973-8, 60 p., cu o „Prefață" semnată de către prof. Adriana Achim (limba și literatura română, Liceul cu Program Sportiv, Baia Mare) și un „Cuvânt al autoarei", cu un motto ce aparține conf. univ. dr. Ștefan Vișovan - „Ceea ce ai învățat în școală, este ceea ce te face om în viață!", foarte bine ales în context.

Și pentru autoarea Mariana Cristina Popan, cât și pentru Editura Armonii culturale, această minunată realizare, este „încă un vis împlinit", în fapt motto-ul prestigioasei edituri, pentru cei care nu cunosc editura. Felicitări, pentru fiecare împlinire, amândurora!

Prin volumul de față, ca o accentuare a educației din școală, prin studiul voluminoase arii curriculare Limbă și comunicare, am urmărit reamintirea valorilor culturale româneșt, arhicunoscute în literatura lumii. De la comedia distinsului scriitor Ion Luca Caragiale, la romanticul Luceafăr eminescian, călătoria cititorului continuă cu popularul neica Ion Creangă", își argumentează, autoarea Mariana Cristina Popan, truda și zbaterea, până la finalizarea lucrării de față. Cred, că am și dat un răspuns celor care s-au întrebat, pe bună dreptate, „despre ce o fi vorba în volum?".

Poezii precum, „Dor de lumea cărților", „Domnule Agârbiceanu...", „-escu" (de la Eminescu, Alexandrescu), „În prisaca lui Tudor" (ilustrul Tudor Arghezi) sau „Lacrima din Lancrăn" (universul Lucian Blaga), sunt tot atâtea argumente care dau răspuns aceleiași întrebări.

„Cu turmele

ai pornit goana din turlele

bisericilor de pe dealuri

și doinele din cavaluri",

(a se vedea „Povestirile istoricului Eusebiu Camilar", p. 16),

În carnavalul său, prințul Miorlau

e-un cavaler pentru copiii care au

citit în cărțile viu, colorate.

Cu haz, dă lumii trăiri adevărate",

(din poemul „Nina, o lume pentru copii", p. 20).

Poezia și parodia fac „zodie norocoasă", în volum. Mărturie? „O scrisoare regăsită - parodie". Nica lui Ștefan a Petri (Ion Creangă) putea lipsi? Cu siguranța, nu! Este prezent prin excelență poemelor „Moldovă, leagă-n de-amintiri" și „De vorbă cu Nică". Și ce frumose amintiri!

Nică, ochii tăi senini

limpezesc Ozana toată.

Îl prefac în loc divin

a Moldovei nestemată", (p. 31).

Marelui Eminescu, îi sunt ,,rezervate", câteva poezii care fascinează talentul creatoarei de vers și versificare. Enumăr, printre picuri de anotimpuri, „Către Eminescu", „În căutarea Luceafărului", „Poveste de seară" sau „Lumea lui Mihai Eminovici":

„Luna-i paznicul de noapte,

al cerbilor curteni,

Iar izvoarele sunt limpezi

ape din Eden", (p. 35).

„Explozia" lirismului apare foarte frumos în „Poveste albastră de dragoste".

Revenind din Lumea Haosului, în Lumea pământescului, urcăm „Pe drumurile domnului Calistrat Hogaș", folosind „Pana lui Anton", vom scrie, șezând lângă Lizuca „În dumbrava domnului Mihail". Rămânem în frumusețea acestei dumbrave, admirând cu fiecare clipă de respirație, bucuria imaginarului transpus în filmul cu același nume - „Dumbrava minunată", care ne-a făcut copilăria minunată, și cu siguranță, o face și celor care azi sunt copii.

Felicit această inedită apariție editorială și o recomand, tuturor - părinți, bunici, copii. Citind volumul, rând după rând, vers după vers, filă după filă am fost pătruns de nostalgia vremurilor prea repede trecute.

Mulțumesc, Mariana Cristina Popan pentru clipa de copilărie simțită citind fascinanta creație - „Scriitori printre anotimpuri". Am fost, preț de câteva minute, un călător printre anotimpurile copilăriei mele. Și ce frumos era!

Doar amintirile dacă ar putea vorbi, ar ajunge la valoarea volumului de față. „Carte frumoasă cinste cui te va cinsti", îmi permit o modificare a sintagmei ,,... cinste cui te-a scris!".

 

Vasile Bele, Chiuzbaia, 29 ianuarie 2023

- membru U.Z.P.R., Filiala Vâlcea;

- membru L.S.R., Filiala Cluj-Napoca;

- președinte ASCIOR - ARIA Maramureș;

- Asociația Scriitorilor din Maramureș.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu