sâmbătă, 23 decembrie 2023

Cârnații de casă - nelipsiți de pe masa de Crăciun


Nelipsiţi de pe masa de Crăciun, cârnaţii de casă ies delicioşi dacă sunt preparaţi după reţeta regretatului Radu Anton Roman. În lucrarea sa “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia), gospodinele găsesc paşii gătirii, dar şi câteva secrete pentru ca aceştia să iasă perfect.

Ingrediente:

A: 3 kg carne macră porc 

1,5 kg slănină

3 căpăţâni usturoi 

sare, piper după gust

maţe (se ţin în apă rece, să nu se usuce)

miroase: cimbru, ienibahar (cam 2 linguri)

Stilul ,,din bărdiţă“, deci se toacă normal carnea şi slănina, bucăţele. Şi usturoiul se toacă, pastă, şi se amestecă cu puţină apă rece. Se frământă cu sare, usturoi, miroase. Se umplu maţele: mai lejer cele ce se vor mânca proaspete, mai înfundat cele ce merg la afumătoare (şi mai sărat-condimentat). Cârnaţii se fac şi în combinaţii foarte savante: porc cu capră, cu vacă, cu oaie, şi chiar vânat – urs, mistreţ, iepure – sau altă carne.

B: 3 kg carne grăsuţă porc 

 2 căpăţâni usturoi

sare, piper după gust, maţe

miroase: ienibahar, cimbru (2 linguri)

Se toacă carnea prin maşină. Usturoiul se pisează pastă. Tocătura se amestecă cu sare, piper, usturoi, miroase. Maţele se umplu îndesat. Nu că aş fi pentru stilul brut(ă) al satârului, dar grăsimea mai ales, transformată în pastă (untură) prin maşină, iese la cald din pielea maţului şi curge-n tigaie. La grătar nu mai spun, e o nenorocire, aprinde jarul şi arde cu flăcări de-un metru! Ar fi un compromis: carnea macră se toacă pastă prin maşină, slănina se taie bucăţele, pentru a se topi uşor la prăjit şi să dea savoare preparatului“.

Cristian LAURENȚIU 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu