joi, 4 ianuarie 2024

Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

 


👉Cele mai vehiculate mituri și știri false, din 2023, despre Ucraina. Ghidul dezinformării și demistificării

Societatea Academică din România (SAR) a lansat ghidul practic ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, care cuprinde cele mai vehiculate mituri și știri false despre război, din 2023.

Ghidul este disponibil online, pe platforma România Curată.

Ghidul este rezultatul unui proiect desfășurat pe parcursul anului 2023, care, pe de o parte, a monitorizat dezinformările cotidiene ale propagandei rusești, legate de invazia (și justificarea invaziei) pe scară largă a Ucrainei, mecanismele dezinformării și modul în care aceasta a fost pregătită vreme de decenii. Pe de altă parte, proiectul a vizat și oferirea unor exemple de bune practici în combaterea dezinformării. 

Nu în ultimul rând, chiar dacă ghidul este axat pe dezinformările privitoare la războiul din Ucraina, exemplele legate de mecanismele dezinformării, dar și ale demistificării sunt aplicabile și în alte domenii.

Citește aici rezumatul executiv și cele mai vehiculate dezinformări despre invadarea Ucrainei, lansate de propaganda rusească.
👉Schimbările profunde pe care le-a adus războiul din Ucraina în Republica Moldova

Războiul aduce schimbări importante în mai toată regiunea, greu de estimat. În Republica Moldova ele sunt însă de proporții pe toate palierele. 

- Migrația forței de muncă din Moldova spre Rusia s-a stopat total și s-a reorientat către Uniunea Europeană;
- Rusia, din jucător important economic în Moldova a devenit un jucător secundar, nesemnificativ;
- Rusia pierde controlul energetic în Republica Moldova;
- Partidele și-au schimbat discursul și nu vor să se mai asocieze cu Kremlinul, chiar și cele pro ruse;
- Limba română începe să devină în Republica Moldova singurul instrument lingvistic funcțional, chiar pentru ruși.

O analiză detaliată, realizată de Vasile Ernu, despre schimbările uriașe produse de războiul din Ucraina, în Republica Moldova, pe România Curată:
👉”Avort colectiv pentru țările sărace din UE: li se vor tăia subvențiile”. Reacțiile Moscovei după deschiderea negocierilor de aderare ale Republicii Moldova și Ucrainei la UE

”Integrarea europeană a Ucrainei și Republicii Moldova va slăbi și destabiliza UE”, a declarat purtătorul al Moscovei, Dmitri Peskov, într-o primă reacție după anunțarea începerii negocierilor de aderare ale celor două state la Uniunea Europeană (UE). Vicepreședintele Consiliului de Securitate și fost președinte al Rusiei, Dmitrii Medvedev, a prezis, la rândul lui, scenarii apocaliptice pentru țările UE, în special pentru cele mai puțin dezvoltate dintre acestea, care ar rămâne fără banii care vor fi direcționați către noile state membre.

Pe larg, reacțiile oficialilor ruși și de ce sunt infirmate de realitate, pe România Curată.
👉Putin: ”Am fost obligați să luăm Crimeea, în 2014, pentru a preveni un masacru al Kievului”. Cât (ne)adevăr e în recenta afirmație a liderului rus

Președintele rus Vladimir Putin a reluat narațiunea potrivit căreia trupele rusești ar fi fost ,,nevoite” să cucerească Crimeea în 2014, altfel Kievul ”ar fi organizat un masacru” acolo. Prin declarațiile lui de acum liderul de la Kremlin, recunoaște, implicit, implicarea directă în alipirea Crimeii la Rusia, lucru negat inițial, și pus pe seama voinței localnicilor, exprimată printr-un referendum (organizat ilegal și cu rezultate mistificate). 

Cât de cinice sunt afirmațiile lui Putin, pe România Curată.
👉Cele mai populare mituri cultivate de Rusia în Occident, care au dat roade împotriva Ucrainei

Miturile rusești nu au fost create doar de regimul Putin, ele nu sunt doar un produs al propagandiștilor și ideologilor lumii rusești din ultimele decenii. Ele sunt moștenirea a mai multor secole de istorie a Rusiei, moștenirea sa colonială și fundamentul pe care regimul de la Kremlin continuă să-și atingă obiectivele în Occidentul global, arată o analiză care prezintă și cele mai influente astfel de mituri.
👉PREMIERĂ: Înțelegerea războiului. România Curată vă oferă prefața-confesiune a cărții unui profesor de istorie de la Harvard, despre conflictul din Ucraina, apărută recent și în limba română

Serhii Plokhy este profesor de istorie a Ucrainei la Universitatea Harvard, unde este și director al Institutului de Cercetare pentru Ucraina. Pentru cărțile ”Ultimul Imperiul. Zilele de sfârșit ale Uniunii Sovietice” (2015) și ”Cernobîl” (2018) a primit mai multe premii internaționale.
Pe România Curată puteți citi prefața celei mai recente cărți a sale, pusă la dispoziție de Editura Trei 
👉Scădere dramatică a sprijinului rușilor pentru războiul din Ucraina. Trei sondaje rusești spun același lucru

Pentru prima dată de la anunțarea mobilizării generale, în septembrie 2022, toate cele trei institute rusești care realizează sondaje independente (Centrul Levada, Russian Field și Chronicle Group) au arătat o scădere accentuată a sprijinului public pentru invadarea Ucrainei, se arată într-o analiză publicată pe Moscova Times (The Moscow Times).
De data aceasta, scăderea nivelului de sprijin pentru război nu este legată de niciun eveniment specific și poate indica chiar un punct de cotitură în atitudinea rușilor față de „operațiunea militară specială”, se arată în analiza menționată. 
Cum se explică acest punct de cotitură și cum fa influența asta deciziile lui Putin, ale Occidentului și ale Ucrainei, pe România Curată.
👍De-asta e bine să citim despre Rusia. Mai ales despre Rusia contemporană. Și să ne alegem informați lecturile. Sunt unii, istorici, sociologi, jurnaliști, care se documentează și scriu de ani buni, ba chiar decenii, despre nașterea puterii și ambițiilor lui Putin. Scriitorul și jurnalistul Vasile Ernu (născut în URSS, cum el însuși se prezintă, vorbitor de rusă și bun cunoscător al spațiului ex-sovietic) a făcut o selecție a cărților traduse recent în limba română, care merită citite pentru a înțelege ascensiunea lui Putin și cum s-a ajuns la războiul din Ucraina. Le puteți găsi în aceste zile (24-28 mai), la unul dintre cele mai importante târguri de carte din țară, Bookfest, dar și în librării (fizice sau online). 10 recomandări, aici:
👍Proiectul ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare” este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt dosponibile la www.activecitizensfund.ro. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu