joi, 8 februarie 2024

ECOURILE TABEREI LITERARE „De amicitia”..., coordonator Mariana MOGA

„De amicitia”...

Sau scrisoare deschisă către Nicolae Manolescu-președintele Uniunii Scriitorilor din România
„Destrămarea intelectuală atrage destrămarea fizică. Acesta pare să fie sfârșitul lumii noastre așa cum au trăit-o și gândit-o de la Platon la Kant, de la Homer la Goethe, de la Rafael la Monet, toți iluștrii noștri înaintași, o lume pe cale să-și piardă mintea și ființa. În care valoarea, democrația, talentul, arta sunt pe cale să devină cuvinte fără sens.” Nicolae Manolescu, „Dialogul interzis” România Literară nr. 14/2023.
Domnule președinte al Uniunii Scriitorilor din România poate aveți dreptate. Într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat probabil așa va fi, dar prezentul literar al societății contemporane arată că nici pe departe nu poate fi vorba de o destrămare intelectuală sau fizică... În contextul unei liberalizări pragmatice al unui segment al populației care își găsește împlinirea unui job absolut și necesar determinat de lipsa ofertei pe piața internă a muncii se poate vorbi într-adevăr despre o pierdere a exprimării corecte gramaticale, de o stagnare dramatică a vocabularului limbii române sau a îmbogățirii acestuia cu stâlceli împrumutate din lexicul altor popoare - gazdă vremelnică, despre o sărăcire a exprimării elevate, dar până în a-l copia pe Llosa Mario Vargas, ridicând la grad de ridiculizare intelectuală specia umană și mai ales cea din spațiul nostru istoric românesc secular, care se străduiește din răsputeri să creeze, să recreeze la nivelul artei lumea înconjurătoare, este un afront deliberat și iresponsabil adus celor care scriu, pictează, păstrează tradițiile populare, stilizează, organizează și susțin activități culturale și literare, istorice și folclorice etc.
În acest context creativ – căci „poezia este singura avuție care nu a fost jefuită” așa cum spunea poetul Nichita Stănescu - s-a desfășurat Tabăra Literară „De amicitia”, Olănești, 2023, condusă de scriitoarea Mariana Moga - membră UZPR.
Da, este adevărat că, poate nu toți cei prezenți sunt poeți de valoare națională, dar d-le președinte USR, cine garantează că în organizația pe care o conduceți nu s-au strecurat și unii oportuniști care nu au avut la bază criteriul valorii, ci alte considerente de natură noncreativă sau de un nivel liric mai puțin decât mediocru? Ori, tabăra de creație literară a avut toate „ingredientele” necesare pentru a pune într-o lumină adecvată realizările artistice ale participanților: concurs de poezie pe rime date, lansări de carte: Doina Bonescu - „Palpitații”, Nicu Cismaru - „Imperfectul simplu”, Nastasica Popa - „Luciri de supernove”, Viorel Birtu Pîrăianu - „Surâsul unui sărut”, antologia „Clepsidra cu sentimente” vol. 6, prezentări de cărți, reviste și ziare - realizări ale unor autori prezenți, critică literară: Maria Vaida, George Călin, Liliana Jianu, interviuri radio-televizate, vizitarea unor lăcașe de cultură – Casa Memorială „Anton Pann”, Muzeul de Artă „Casa Simian”, Muzeul de Istorie din Rm Vâlcea, conferințe autoctoriale (memorii, amintiri, studii, documentare) - Prof. dr. Maria Vaida - „Cantemir 300”, Ambasador ONU Geneva dipl. George Călin „Nichita Stănescu: Îngerul blond-Mai frumos decât umbra unei idei”.
Rolul primordial în realizarea acestei tabere (atenție!!!) literare a avut-o scriitoarea Mariana Moga, în colaborare benefică și participativă cu: prof. dr. Maria Vaida-poet și critic literar, membru USR, Filiala Cluj; Nicolaie Cismaru - poet, președintele Societății Culturale „Anton Pann” Rm. Vâlcea; bibliotecar Zenovia Zamfir - scriitoare, reprezentanta Bibliotecii Județene „Antim Ivireanul” Vâlcea. Nu au lipsit nici momentele de destindere muzicală prin realizarea unor serate dansante asigurate de cei doi interpreți: Pandele Bebe Jianu și Martin Marian sau/și alternante muzică – poezie în citirea autorilor: Doina Bonescu, Nastasica Popa, Cristinel Badea, Luminița Postolache, Viorel Birtu Pîrăianu, Ștefania Petrov, Gelu Dragoș, Costel Avramescu, George Călin, Adriana Weimer, Carmen Tania Grigore, Mihaela Dana Chioariu, Nicolaie Cismaru.
De data acesta s-au înmânat mai puține diplome (nota bene!), acordându-se mai multă importanță, atenție și prioritate actului cultural în sine prin concursul de poezie și prin prezentarea volumelor lansate de autorii menționați.
Domnule Președinte USR Nicolae Manolescu, noi, scriitorii nemembri ai acestei organizații apreciem și prețuim valorile scriitoricești contemporane, dar este firesc și chiar necesar să ne organizăm în alte asociații, cenacluri și societăți culturale tocmai pentru a ni se da posibilitatea exprimării lirice, poetice, artistice și pentru a promova arta noastră prin recenzii, prezentări și referințe critice în cercuri mai puțin elitiste, pentru a ne proba talentul, valoarea, calitatea sau pentru a conștientiza nivelul la care se află fiecare în vederea evoluției pe scara exprimării poetice. Căci, unde și cine poate stabili valoarea poeților contemporani în acest arsenal vomitiv creativ? Unde și cum să ne exprimăm pentru a ni se spune clar și răspicat: ești poet ori nu ești poet! Oare nu este necesară participarea membrilor USR, secțiunea de critică literară la aceste tabere organizate pe teritoriul țării în vederea descoperiri celor care au talent? Sau așteptăm timpul să cearnă valorile prin trecerea lui implacabilă spre un viitor în care limba română „alunecă pe panta triavilității lexicale, pierzându-și decența și pudoarea” și pe care dvs., d-le președinte îl vedeți ca fiind nu doar sumbru ci și degradat?
Cine să fie vinovat că nu se mai studiază „de multe decenii” gramatica în liceele din România? Și cine să aibă o inițiativă dacă nu legislativă, cel puțin morală? Nu vi se pare că este un vid organizatoric la nivel de uniuni de creație fie ele literare, plastice, jurnalistice ori muzicale referitor la ceea ce se întâmplă pe teritoriul României din punct de vedere artistic și un haos al evidențelor societăților culturale și literare?
Sunteți de pe meleaguri vâlcene, d-le președinte... am fi fost, desigur onorați de prezența dvs. în tabăra literară „De amicitia” de la Olănești, din apropierea orașului dvs. natal, Rm. Vâlcea. V-am fi recunoscători noi, cei care am participat la această tabără literară, dacă veți manifesta în viitor un interes minimal și o preocupare adecvată în arhitectura obiectivelor dvs. literare, trimiterea în teritoriu și participarea oficială a unor membri ai secțiunilor de poezie, critică, eseistică și istorie literară, literatură pentru copii, proză etc. pentru a nu se ajunge la o atitudine de nepăsare, de resemnare sau/și de defulare în acte culturale de calitate îndoielnică.
De altfel, tabăra „De amicitia” a fost un succes memorabil! Prezența unor scriitori membri USR: Adriana Weimer, Carmen Tania Grigore, prof. dr. Maria Vaida, a jurnaliștilor UZPR-iști: Mariana Moga, George Călin, Liliana Jianu, Gelu Dragoș, Zenovia Zamfir, Pandele Jianu, Nicolaie Cismaru, a contribuit la asigurarea calitativă a actului artistic.
Mulțumiri creatorilor, iubitorilor și slujitorilor activi ai culturii și literaturii române!
Liliana Ghiță Boian Jianu
-jurnalist-

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu