Teatrul românesc este în doliu. Actrița Ileana Stana Ionescu a murit duminică, 30 iunie 2024, la vârsta de 87 de ani. Ea se afla în spital, actorul Andrei Ionescu, soțul ei, confirmând zvonul că a fost internată. Acesta anunța la începutul lunii iunie că soția sa se simțea extrem de slăbită, astfel că medicii au decis să o interneze o perioadă. În urmă cu cinci ani se retrăsese din viața publică, după o carieră de 60 de ani în teatru și cinematografie. Vestea morții actriței a fost anunțată de către actrița Alexandra Velniciuc, pe o rețea socială.
lleana Stana Ionescu, îndrăgita actriță română, s-a născut pe 14 septembrie 1936 în Brad, județul Hunedoara. Pentru Ileana Stana Ionescu, viaţa a fost „un lung şir de întâmplări”. Şi-a dorit să devină jurnalist. Numai întâmplarea a făcut să ajungă actriţă, deşi nu avea nicio pregătire în domeniu. Însă talentul i-a garantat o carieră de aproape şase decenii şi un loc sigur în „loja” marilor actori români. Debutul său ca actriță a avut loc în 1955, la vârsta de 19 ani, la Teatrul de Stat din Reșița, unde a interpretat rolul Agnes în piesa „Școala femeilor” de Moliere. În cinematografie a jucat în filme notabile precum „Cuibul cu viespi”, „Cucoana Chirița”, „Secretul lui Bachus”, „Păcală”, „Dumbrava minunată”, „Chirița în Iași”, „Alo, aterizează străbunica!” și „Zidul”.
Cele mai cunoscute roluri ale actriței Ileana Stana Ionescu:
- Fraulein – „Gaiţele” de Alexandru Kiriţescu, regia Horea Popescu (1977)
- Hecuba – „Troienele”
- Doica – „Medeea” de Seneca în „Trilogia antică”, regia Andrei Şerban (1990)
- Stăvăroaia – „Iolul şi Ion Anapoda” de G.M. Zamfirescu, regia Ion Cojar (2006),
- Soacra – “Micul infern” de Mircea Ștefănescu, regia Mircea Cornișteanu (2013
„Vine o vreme când trebuie să știi să te retragi, să faci definitiv un pas în spate pentru ca publicul să-și amintească de tine în zilele cele mai bune, nu îmbătrânit și chinuit de gânduri. La 87 de ani, nu prea mai ai ce să dovedești celor din jur sau ție însăți!”
Sursa: Cancan.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu