marți, 30 iulie 2024

O lansare de carte în ‘’Culori de primăvară’’

                                     


                                      „Verdele este culoarea principală a lumii

și de-aici ia naștere frumusețea”.

(Pedro Calderon de la Barca)

 

 Pornind de la esența acestui citat, îmi „recolorez’’ si eu cuvintele, inspirându-mă din titlul mai mult decât sugestiv  al cărții de critică literară ’’Recolorarea cuvintelor’’ a scriitoarei Mihaela CD.

Astfel, verdele care sub zecile de spectre, este culoarea dominantă a primăverii prin care natura reînvie, așezat alături de o paletă largă de culori vibrante devine o pictură în „Culori de Primăvară” Acesta a fost titlul pe care l-am dat evenimentului nostru din 27 aprilie 2024, în miez de primăvară într-o abundență de culori, când a avut loc lansarea celui mai recent pui literar, proaspăt ieșit de sub tipar, al Mihaelei CD: „Recolorarea Cuvintelor”. 

Părăsind metropola peste podul ce conectează insula Montrealului de partea estică, la confluența celor două ape, ne-am îndreptat spre locul pe care îl numim cu atâta drag „Colțul nostru de rai românesc”. Soarele aluneca tăcut spre asfințit presărând  luciul apei cu sclipiri de un roșu auriu spectacular.

După ce am parcurs aproximativ 70 de kilometri, Domeniul Roman se întrezărea printre arborii seculari. Pădurea deborda de viață și prospețime, iar în fața ochilor se etala un tablou superb, în mărime macroscopică. Această amplă frescă a renașterii era presărată de triluri cristaline, aidoma unor picături de cleștar.

Odată ajunși la destinație, observăm că ușile larg deschise ale restaurantului permiteau prospețimii primăverii să pătrundă și să învăluie întreaga atmosferă  într-o sărbătoare de binecuvântări. 

Afișul evenimentului de la intrare anunța o seară în care nume sonore de artiști  ai comunității românești din Montreal  urmau să clădească un amplu spectacol de poezie, muzică și divertisment de înaltă ținută. O bogată varietate de genuri muzicale urmau a fi interpretate în cadrul evenimentul intitulat „ Culori de Primăvară ” menite să coloreze atmosfera serii și să bucure oaspeții!

La intrare, farmecul special  al momentului a fost dat de cupele cu șampanie efervescentă, care prin explozia minusculelor bule, purtau în ele intuiția armoniei depline. Clinchetele paharelor cu licoare aurie se îmbinau într-un perfect absolut cu urările de „ Bun venit”, pe ritmul flash-urilor aparatului foto, conferind clipei atributul eternității.

Pe o masă împodobită cu flori, tronau elegant reginele serii, cărțile proaspete și pline de nerăbdare să plece spre casele cititorilor. Cărțile Mihaelei CD sunt întotdeauna dedicate unor persoane dragi sufletului. Cartea ’’Recolorarea Cuvintelor’’ a fost dedicată prietenelor scriitoarei, doamnelor Cristina și Vali, două suflete nobile și frumoase, implicate în susținerea autoarei, sprijinind în egală măsură arta, cultura și tradițiile românești pe plaiuri canadiene! 

Vocea solemnă a șarmantei prezentatoare a Galei Artelor, doamna Edviga Iordachi, amfitrioana evenimentului, a răsunat prin microfon anunțând debutul programului, salutând  prezența excelenței sale, domnul consul general, doctor Marius Miclea  consul în cadrul Consulatului General al României la Montreal, iar după o scurtă prezentare a programului serii, a fost invitat  pe scenă artistul Leonid Șaramet care, a stârnit primul val de aplauze prin interpretarea faimosului cântec „O sole mio”.

După o amplă și bine structurată expunere a  cărții lansate, domnul consul  dr Marius Miclea a concluzionat subliniind reușita autoarei prin harul și talanții cu care a fost dăruită, transpunându-și astfel în realitate visele, sentimentele și trăirile, așternându-le pe un petec de hârtie.

Tânăra solista Alexandra Covaciu, membra a grupului vocal Ad-Hoc-Vox a încântat oaspeții interpretând solo, cu talentul său evident, o frumoasă melodie și fiind răsplătită de invitați, cu un val generos de aplauze puternice.

Domnul profesor dr Dan Semenescu  doctor in antropologie a  fost  următorul invitat la microfon, domnia sa făcând, spre deliciul celor prezenți, o radiografie unitară și completă  a cărții ‚’’Recolorarea cuvintelor’’, aplecându-se asupra tuturor capitolelor cărții, într-o  frumoasă  și detaliată analiză.

În minutele ce au urmat, componenții grupului Ad-Hoc-Vox, laureat al Galei Artelor ediția a 4-a, compus din soliștii  Raluca Covaciu, Radu Covaciu, Alexandra Covaciu, Lorena Apian și  Călin Apian clape, au încântat audiența cu o minunată melodie cântată sublim pe 4 voci, precum un cor de îngeri, iar talentata poetă Alexandrina Iurcu Bălan laureată  şi ea a Galei Artelor de anul trecut, a prezentat cu multă emoție și sensibilitate, câteva impresii despre cartea ’Recolorarea cuvintelor’’ și despre  scriitoarea Mihaela CD. Mai târziu, poeta avea să ne recite cu  tonul  său cald și blând, una dintre poeziile Mihaelei CD iar fiul său Bogdan Iurcu, un  solist de numai 8 anișori avea să cucerească definitiv și irevocabil publicul, cu vocea sa cristalină și puternică, dovedind  capacități uimitoare de interpretare și modelare a vocii. 

După un  moment muzical de excepție,  în care şi-a  dovedit calitățile de soprană, cunoscuta interpretă de muzică clasică, ușoară și populară Cătălina Mirică, laureată a Galei Artelor la toate edițiile 1-2-3-4  a primit aplauzele prelungite ale publicului fiind intens apreciată.

În momentele imediat următoare doamna Otilia Tunaru, directoarea și fondatoarea Școlii Junimea Română din Montreal, a recitat cu multă sensibilitate, una din creațiile Mihaelei CD: „Seducător și elegant festin” un poem emoționant ce a stârnit reacția celor prezenți în sală.

 Programul artistic și-a urmat cursul firesc alternând prezentările de carte cu muzica, pe scenă fiind invitată soprana Diana Vîrlan, laureată a Galei Artelor ediția a 4-a, care a interpretat o piesă clasică cu vocea-i amplă şi în același timp caldă.

La microfon a fost invitată doamna Valeriea Iancu care în câteva fraze pline de emoție i-a adus mulțumiri Mihaelei CD pentru dedicarea cărții’ ’Recolorarea cuvintelor’’ arătând ca gestul de prietenie pe care l-a făcut  este un gest de mare sensibilitate sufletească.

Tânăra și talentata  solista Lorena Apian  membră a grupului Ad-Hoc-Vox, ne-a încântat și de această dată cu o frumoasă melodie, apreciată cu multe  aplauze. Ea s-a aflat pe scena evenimentului ’’Culori de Primăvară’’ și în calitate de instrumentist, interpretând atât vocal cât și instrumental,  la chitară.  

Folkul este genul muzical care ocupă un loc special în inimile românilor fiind păstrat și perpetuat cu sfințenie de peste o jumătate de veac, oriunde se află un suflet de român pe acest pământ. Solistul și folkistul Gabriel Roberto Samoilă păstrează în suflet acest tezaur și interpretează cu multă nostalgie melodii ce au marcat generații de români. Într-o frumoasă comuniune, la unison cu sala, a reușit și de această dată să umple de nostalgie și vibrații înalte inimile celor prezenți!

A urmat un moment de emoții evidente si puternice trăiri sufletești atât în sală cât și pe scenă. Cea de-a doua destinatară a dedicației  din carte, doamna Cristina Dică a adresat mulțumiri Mihaelei CD pentru cadoul de suflet oferit prin intermediul cărții, arătând că altruismul, este indubitabil o virtute caracteristică oamenilor cu suflet frumos.

În cadrul lansărilor de carte și al diverselor evenimente cultural-artistice organizate de editura Globart Universum ne-am propus să susținem și să promovăm tinerele talente care vor duce mai departe, bogatul tezaur cultural românesc, aici pe meleaguri canadiene. La doar cincisprezece ani Ecaterina Băjenaru uimește prin talent și seriozitatea cu care abordează cariera de solistă. Ne-a încântat cu vocea-i plăcută dar fermă, pe care o modelează cu ușurință, în funcție de melodia inter-pretată. Cu siguranță ea va escalada cu pași repezi, culmi înalte în domeniul muzical.

Interpreta de muzică populară și de petrecere doamna Paula Alecu  şi ea laureată a Galei Artelor la toate edițiile 1-2-3-4,este un nume sonor al comunității românești din Montreal. Cu o voce și o ținută impecabilă, încântă și delectează publicul printr-o vastă gamă de melodii populare din diverse zone folclorice ale României. Nici de această dată nu s-a lăsat mai prejos. Onorații oaspeți au fost deosebit de generoși și au aplaudat îndelung performanța artistei.

În calitate de editor al cărții lansate, am avut deosebita onoare și privilegiul să pot adresa invitaților câteva cuvinte, făcând o scurtă sinteză a cărții pe care am editat-o cu multa plăcere, vorbind despre revista ‚’Poezii pentru sufletul meu’’ si despre activitățile culturale care se află în curs de desfășurare și desigur având o scurtă alocuțiune despre însăși autoarea cărții Mihaela CD, pe care, la final am invitat-o alături de mine pe scenă, în aplauzele publicului, oferindu-i un  frumos buchet de flori.

Înainte de încheierea primei părți, Mihaela CD a adresat cu vădită emoție în glas, mulțumiri tuturor celor prezenți pentru susținerea constantă și devotamentul față de actul cultural, a mulțumit celor două prietene cărora le-a dedicat cartea lansată și desigur tuturor celor implicați în realizarea ei, celor care au  promovat cartea sau au scris cronici, recenzii, familiei, prietenilor, precum și  tuturor celor care au luat cuvântul la microfon, invitați, scriitori,  soliști, interpreți, instrumentiști, prezentatori, echipei tehnice, gazdelor noastre de la Domeniul Roman si nu in ultimul rând lui Dumnezeu pentru harul care i l-a dat.

Aplauzele îndelungate pe care le-a primit Mihaela CD au semnalat finalul primei părți a programului, urmând imediat momentul mult așteptat al tortului ce purta pe el imaginea cărții, însoțit de steluțele artificiilor și de felicitările și urările ce curgeau împreună cu clinchetul cupelor de șampanie. Euforia momentului a continuat pe durata mai multor minute, timp în care s-a cântat  la unison melodia „La mulți ani” a lui Radu Ile, devenită șlagăr, fiind adoptată și utilizată în cadrul diverselor evenimente organizate de editură.

După celebra poză de grup care păstrează zâmbetul și magia momentului, a urmat pauza, timp în care Mihaela CD a oferit cu mare bucurie autografe tuturor cititorilor săi.

Ȋn a doua parte a programului, artiștii au prezentat  fiecare câte un  un micro-recital de câte patru, cinci sau chiar  mai multe melodii. Astfel atmosfera s-a încins rapid, iar dansatorii n-au ezitat să ocupe ringul de dans, prinzându-se în frumoase hore sau adoptând diverși pași de dans pe ritmuri celebre.

La ore târzii în noapte energia dansatorilor s-a mai diminuat din intensitate semnalând apropierea finalului. Rând pe rând musafirii și-au luat rămas bun până la următoarea revedere, care, cu siguranță va fi una la fel de plăcută și reconfortantă.

Îmi iau și eu la revedere  aici, cu speranța că și data viitoare vom reuși să picurăm momente de bucurie și armonie în sufletele iubitorilor de artă și frumos. Așa cum Mihaela CD poate recolora cuvintele cu măiastra-i pană, la fel putem și noi, ÎMPREUNĂ, să îmbrăcăm o seară în splendide nuanțe de bucurie și armonie, făcând-o o seară de neuitat.                 



Johnny Ciatlos Deak

membru UJIR , senior editor

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu