Trei zile printre poeți, trei călătorii în Maramureșul Voievodal, șase treceri peste Gutâiul aurit și ruginit de adâncul luminii lui octombrie, zeci de dialoguri și sute de gânduri și de idei născute din cuvintele unor oameni care sunt poezie... ori care își doresc să devină. Doamne, am ajuns să vorbesc în cifre. Are și poezia matematica ei. Pe care am resimțit-o cu fiecare cuvânt, cu fiecare pas acolo, dincolo de Gutâi.
De zeci de ani, în fiecare mijloc de octombrie, Sighetul și Deseștiul scot la iveală firele nevăzute care le unesc indestructibil și etern. Poezia este fluviul care leagă cele două spații, prin care au pășit cele mai mari nume ale poeziei românești ale ultimelor decenii.
Ediția cu numărul 51 a Festivalului Internațional de Poezie de la Sighetu Marmației a fost, ca de fiecare dată, un prilej de recunoaștere a celor mai bune creații ale acestui an. Ediția din acest an a fost dedicată profesorului, poetului și pictorului Gheorghe Chivu, personalitate care a amprentat decisiv viața culturală a Sighetului. Pentru prima oară, la acest festival, al cărui promotori sunt conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea și prof. dr. Ioan Dorel Todea, s-au acordat două premii pentru critică literară, cu numele unor importanți critici literari: Laurențiu Ulici și Augustin Cozmuța. Astfel, juriul, al cărui președinte a fost prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, a decis ca „Premiul Laurențiu Ulici” să meargă la colegele noastre, prof. dr. Delia Muntean și prof. dr. Daniela Sitar-Tăut. Premiul „Opera omnia” a mers la poetul Ioan Cristofor, cel pe care Revista de Cultură „Nord Literar” l-a premiat în vara acestui an cu prilejul sărbătoririi a 21 de ani de la înființare. În acest an, Premiul Revistei de Cultură „Nord Literar” a mers la poetul Dumitru Tâlvescu.
Serile de Poezie de la Desești capătă cu fiecare an parfumul unei biblioteci, risipite fără risipă între stejarul secular din dreapta treptelor ce urcă spre biserica de lemn monument UNESCO, datată din secolul al XVIII-lea, casa preotului-paroh și casa poetului Gheorghe Pârja. Pe treptele acelea a urcat Nichita, cel care a îmbrățișat stejarul acum jumătate de secol. Pe covorul de iarbă din curtea lui Gheorghe Pârja s-au oferit premii, recunoaștere și recunoștință pentru cei care slujesc poezia. Și mă gândeam privind și simțind atmosfera mustind de poezie din curtea plină cu oameni frumoși că, oricând, o asemenea manifestare poate fi demnă de un covor roșu, precum la festivitățile cu fast. Un covor roșu poate să aibă oricine, mi-am zis, dar un stejar cuprins de Nichita... doar Deseștiul poate avea.
În vinerea aceea târzie, o rază de soare a intrat pe ușa mică a bisericii, strecurându-se timid printre siluetele oamenilor, luminând pictura aceea simplă, sobră, înțeleaptă, profundă, în timp ce fumul cadelniței se ridica spre boltă, iar preotul pomenea numele unor: Nichita, Adam, Ion, Ioan, Ioana, Teohar, Damian... A fost un moment de-o intensitate care face neputincioase cuvintele.
Pentru prima oară, Revista de Cultură „Nord Literar” s-a implicat în această ediție – a 45-a – realizând ca supliment revista „Cronica satului”. O cronică în care, anul viitor, se va scrie despre câștigătorul Premiului „Nichita Stănescu” din acest an, poetul Ioan Dragoș, despre recitalurile de muzică și poezie care au încheiat seara la Căminul Cultural, despre frumusețea toamnei la Desești.
Ziua a treia a fost cu dialoguri despre subiecte care ne provoacă, în acest prezent în care tăvălugul digitalizării riscă să ne copleșească. „Poezie și rugăciune în era digitală” – a fost tema dezbaterii derulate la Centrul de zi “Sfinții Brâncoveni” din Desești. A fost o interesantă întâlnire cu scriitorul Adrian Alui Gheorghe, cu universitari, scriitori, preoți, intelectuali și jurnaliști și un prilej de a discuta pe marginea unor teme și provocări noi care apar o dată cu dezvoltarea spectaculoasă a tehnologiei.
Dana BUZURA GAGNIUC
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu