joi, 31 octombrie 2024

O cronică documentată despre istoria locului

                                                                            de Gheorghe Pârja

Comuna Șișești, se știe, este o așezare cu rezonanță istorică, binecuvântată și de părintele, cărturarul, tribunul Vasile Lucaciu. Dar aici s-au născut și au luminat efigia și alte spirite de nădejde, cu merite absolute, care au urcat locul pe scara istoriei. Toate aceste izbânzi memorabile trebuiau adunate, comentate, puse în oglinda generațiilor care vin. Această cauză nobilă s-a întrupat în râvna deosebită a domnului Gavril Babiciu, prin recenta apariție editorială – ȘIȘEȘTI – MARAMUREȘ, ÎN VÂLTOAREA ISTORIEI (Editura Marist, Baia Mare, 2024). Gavril Babiciu, autor devotat istoriei spațiului în care s-a născut, a terminat Facultatea de Drept a Universită­ții Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Apoi face studii militare la București, profil circulația rutieră. A publicat cărți și studii despre activitatea profesională, dar s-a întors cu venerație și pricepere spre istoria Șișeștiului natal, spre Eroul Națiunii Române, Vasile Lucaciu.

Am simțit nevoia să amintesc aceste date biografice pentru a sublinia că autorul a fost, și a rămas, o personalitate în domeniul în care a activat, dar a privit tot timpul cu respect la istoria neamului, la semnificația faptelor. Așa mi-am mai domolit și eu întrebările firești, puse după parcurgerea acestei cărți monumentale, și la propriu, dar și în consistența ei. Cele 481 de pagini, format mare, au o impresionantă bogăție de informații și imagini, care fac portretul complex al așezării. De la statul condus de Burebista, până în zilele noastre. Nu am cum să fac inventarul subiectelor din tom, din rațiuni de spațiu, dar recurg la enumerarea capitolelor care sunt vârfuri de dealuri într-o carte.

După ce analizează condiția așezării în diferite epoci istorice, minuțios comentate, argumentată cu documente, evocă implicarea șișeștenilor în evenimentele vremii. De la detașamentele lui Pintea Viteazul, la mișcarea memorandistă, grupată în jurul Leului de la Șișești. Apoi, participarea bărbaților la cele două războaie mondiale, cu descrieri ale evoluției comunei până în ziua de astăzi. Un alt capitol este consacrat așezării geografice, denumire, vatra și hotarul comunei. Sunt descrise aspecte legate de starea socială a locuitorilor. Ca militar de carieră, autorul dedică un capitol tocmai vocației pentru această profesie a șișeștenilor. Aflăm câteva biografii ale cadrelor militare, de la începutul veacului trecut. Și nu sunt puține.

Capitolul referitor la învă­ță­mânt, cultură și sport este mănos în dovezi ale existenței unor mijloace de luminare a locuitorilor. Sunt amintite și acele perioade dificile pentru limba română în timpul stăpânirilor străine. Este evocată figura luminoasă și curajoasă a părintelui Vasile Lucaciu care a atras copiii la școala confesională. Ne este adusă în atenție mireasma tradiției, care este vie în localitate. Autorul mai trece în revistă evoluția organizării administrative, cu toate aspectele formulate prin vreme. Sunt luate în seamă obiectivele turistice, locul privilegiat fiind ocupat de Muzeul memorial Vasile Lucaciu. Cu pricepere scrie despre religie, plecând de la crezul că poporul român s-a născut creștin. Aduce în discuție rolul bisericii naționale, dar și al bisericii greco-catolice, pledând pentru unitatea creștinismului. Cu istoricul fiecăreia în viața locuitorilor.

Sunt consemnați și preoții care au slujit aici, cu date despre fiecare. Sunt prezentate și satele din comuna Șișești, precum și localități legate de istoria acestei mirabile așezări. Ce să mai spun? O face convingător, în prefață, dr. Teodor Ardelean, directorul general al Bibliotecii județene „Petre Dulfu” din Baia Mare: „Cărările Șișeștiului au fost bătute și străbătute de la un capăt la celălalt de către autorul lucrării, care a căutat să găsească orizonturi noi pe itinerariul parcurs. În centrul tuturor aspectelor prezentate este situat omul, șișeșteanul de ieri și de azi: minerul, țăranul, militarul, preotul, dascălul, munca și curajul lui.”

Un cuvânt de apreciere face și primarul comunei, Ioan-Mircea Tentiș, care laudă lucrarea, iar „fiecare cititor, pe baza cunoștințelor proprii și rațiunii sale își poate forma convingeri personale, dar să nu uităm, documentele nu pot fi ignorate.” Inspirată și mlădioasă, sub formă de crez, este scrisoarea autorului către șișeșteni, cu adorabil scris de mână.

Da, domnule Gavril Babiciu, e mult până departe… Ne-ai dăruit o cronică vibrantă, profundă, documentată despre istoria locului sacru în care ai văzut lumina zilei. Mulțumim și reverență pentru truda migăloasă!

PS. Cine vrea să afle mai multe o poate face astăzi, de la ora 11, la Centrul militar Baia Mare, unde are loc lansarea acestui tom generos prin informație și emoție.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu