marți, 19 noiembrie 2024

Adrian Onciu: Paranghelii globaliste



În timp ce tensiunile cresc la nivel internațional, liderii grupului G20 se întrunesc timp de 48 de ore în Brazilia. Din partea Rusiei participă ministrul Lavrov, interesat în special de discuțiile bilaterale cu membrii și simpatizanții BRICS, în timp ce președinții Xi Jinping și Joe Biden se străduiesc să estimeze cum va evolua lumea cu Trump la Casa Albă.

Adept al relațiilor bilaterale de tip tranzacțional, noul președinte american va ignora ”dezvoltarea durabilă și lupta cu schimbările climatice”, în încercarea de a diminua rolul instituțiilor globaliste. Taxele vamale anunțate de Trump stârnesc îngrijorări atât la Bruxelles, cât și la Beijing. Ca de altfel și intenția de a-i expulza din SUA pe cei 11 milioane de imigranți ilegali, cu ajutorul US Army.

G20 cuprinde 19 țări membre (Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Mexic, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit și SUA) și două organisme regionale: Uniunea Europeană și Uniunea Africană. Împreună, aceștia reprezintă aproape 90% din economia mondială și două treimi din populația lumii. Înființat în 1999, după crizele din Asia și Rusia, G20 reunește așadar economiile dezvoltate din G7, dar și pe absolut toți membrii fondatori ai BRICS – Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud.

Summitul de la Rio de Janeiro are trei teme centrale: combaterea foametei, a sărăciei și a inegalității; abordarea schimbărilor climatice printr-o tranziție echitabilă; reformarea guvernanței globale. Prin ”guvernanță globală” se înțelege modul în care comunitatea globală lucrează împreună pentru a aborda provocările comune precum schimbările climatice, securitatea internațională sau comerțul mondial. Provocările comune reale, fictive sau provocate, din ce în ce mai grave la adresa umanității, vor conduce, în final, la apariția mult așteptată a Guvernului Mondial.

Cordial în contactele cu Joe Biden și Ursula von der Leyen, liderul chinez Xi Jinping a afirmat în cadrul summitului că ar trebui să existe mai multe punți de cooperare și mai puține ”curți mici cu garduri înalte”, astfel încât țările în curs de dezvoltare să se modernizeze. Lucru greu de realizat odată cu protecționismul impus de Trump, dar aparent facil în cadrul noului pol de putere al Sudului Global – BRICS.

Xi și-a exprimat disponibilitatea de a lucra ”cu toate părțile” pentru o lume multipolară echitabilă și “o globalizare economică universal benefică și incluzivă” (potrivit Global Times Beijing). “Construirea unei lumi juste necesită ca G20 să onoreze principiile respectului reciproc, cooperării pe picior de egalitate și beneficiului reciproc și să sprijine țările din Sudul Global în obținerea unei dezvoltări mai mari”, a precizat Xi într-un articol apărut în publicația braziliană Folha de S. Paulo.

La rândul său, Serghei Lavrov, ministrul rus de externe (venit în locul președintelui Putin) a luat cuvântul la sesiunile privind combaterea inegalității, foametei și sărăciei, precum și reforma instituțiilor globale.

Prezent la Rio de Janeiro, președintele Macron caută cu disperare modalități de a distruge iminentul acord comercial UE-Mercosur (Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay), considerând că ar avea un impact extrem de negativ asupra agricultorilor din Franța și, în general, din Europa.

În lipsa unor puncte comune de plecare, mai ales în condițiile revenirii lui Trump la Casa Albă, discuțiile legate de războiul din Ucraina au fost evitate în cadrul summitului G20.

România a participat la întrunirea globalistă de la Rio de Janeiro prin intermediul Ursulei von de Leyen. Președintele Iohannis, chiar dacă ar fi fost invitat la summit-ul G20, nu ar fi putut să fie prezent. Umblă vorba că și-a luat, în sfârșit, concediu de odihnă, pentru a-l antrena pe Ciucă să câștige alegerile din 24 noiembrie.

P.S. Înțeleg că CT Popescu l-a văzut pe Simion marele câștigător al dezbaterii de aseară, de pe Digi 24 TV. Cine știe, poate că îl și votează.

Autor: Adrian Onciu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu