luni, 23 decembrie 2024

De Crăciun Grigoraș Ciocan ne propune „Câteva versuri” și „Bancuri și iar bancuri”

 


Volumul de poezii „Câteva versuri”, editura „Gutenberg” Târgu Lăpuș, 2024, are girul doamnei profesoare dr. Terezia Filip, care-n prefața cărții scrie: „Răsfoind și uitându-mă în texte, ca să aflu răspuns, fie nu găsesc nimic în cuvinte, fie am șansa de-a da peste stări și momente ce emoționează, unele, altele înduioșează, unele stârnesc mirarea și umorul, altele te fac să zâmbești, să cunoști întâmplări narate acolo. Ei bine, nu limbajul, ci aceste aspecte emoțional-sentimentale ar putea fi indici de originalitate ai cărții”.

Cunoscându-l de mai mult timp pe autor, aș putea să spun că face parte din grupul poeților lăpușeni (Augustin Neaga, Nelu Danci, Florin Dragomir ș.a.) cu exprimare de tip popular, cu versuri rimate. Ceea ce place la poetul popular Grigoraș Ciocan este dragostea cu care își așterne gândurile pe hârtie, emoția care o produce cititorului prin imaginile unei lumi trecute, care nu mai există astăzi.

Scrie diversificat: pasteluri, rugi, meditații, anecdote, ode, poezie din arealul în care s-a născut, unde a muncit și trăit perioade din viața lui (Sălnița, Târgu Lăpuș, Țara Sfântă, Spania, Baia Mare).

Și ar mai fi ceva de spus, poetul Grigoraș Ciocan este un nostalgic, care preferă viața simplă de la Sălnița decât luminile strălucitoare ale occidentului. Scara valorică este cea corectă: familia, nepoții, prietenii, consătenii și credința strămoșească.

Volumul începe cu poezia „Dor de băiat”, în care dorul părinților este sfâșietor față de copilul plecat de tânăr să facă carte, drama multor părinți, de altfel: „A făcut cam multă carte,/De noi tare s-a îndepărtat,/ Are treabă multă și nu poate/ Să se întoarcă iar în sat”.

Mama, ființa cea mai iubită, este amintită în poezia „Dacă mai aveți...” iar autorul  îi îndeamnă pe tinerii de azi să nu o neglijeze: „Dacă mai aveți o mamă care mai trăiește,/Să-i dați câte o floare din când în când,/Din suflet cu drag ea vă mulțumește,/Căci copiii îi sunt mereu în gând”.

Pentru Grigoraș Ciocan „Omul e un tren” care „aleargă/Merge-ntruna tot mai mult,/ Dar se oprește într-o gară/Căci roțile nu-l mai ascult”; lasă și un testament prin versurile poeziei „Când voi pleca din lume”: „...Sper să am un mormânt/ Și-o cruce cu al meu nume./ Căci am fost și nu mai sunt.//Nu doresc să vă-ntristați,/ Ceasul acela odată sosește,/ Uitându-te la el se oprește,/ Timpul trece iute și voi uitați...”.

Poeziile religioase sunt prezente, autorul fiind ortodox-practicant. Iată câteva titluri: „Cred într-un singur Dumnezeu”, „La Bethleem”, „Slavă Domnului să-i dăm”, „Acolo sus în cerul sfânt”, „Fata oarbă (Pildă)”.

În poezia „M-am născut în România” poetul face o radiografie a ceea ce este și simte: „M-am născut între izvoare/ într-o țară țară minunată,/ Bucuria mea e mare/ țara-i mândră și bogată.// M-am născut în România/ și mă simt aici stăpân,/ Tricolorul mi-e mândria/ Mă mândresc că sunt român”.

                                                              *****

Volumul „Bancuri și iarăși bancuri”, editura „eCreator” Baia Mare, colecția „Poesis”, 2024 conține un număr de patruzeci și una de anectode (bancuri, catrene  ori poezii populare), care te fac să zâmbești sau să râzi în hohote! Temele abordate sunt multiple și „atacă” viciile și defectele oamenilor (beția, preacurvia, minciuna, lenea, fățărnicia, mândria și fala,  surzenia, analfabetismul, ateismul, jocurile de noroc, violența fizică și verbală, etc) numai că o face într-un mod plăcut, umoristic și până la urmă cititorul vizat (sau care se simte în postura personajelor lui Grigoraș Ciocan) nu se poate supăra, doar reflecta pentru a se îndrepta.

O altă calitate a bancurilor lui Grigoraș Ciocan (deși unele teme sunt arhicunoscute) este că folosește nume românești: Maria (Mărie), Ioan (Ion), Vasile, Grigore, Gheorghe (Ghiță) dar și hazli, precum Ioji, Piranda  ori Bulă „cel de toate bancurile”.

Studiind DEX-ul descoperim că  bancul este un mod de creație umoristică, unde personajele prin culoare și farmec prin trăirile și întâmplările lor iar sinonim pentru cuvântul banc este anecdotă, glumă,  snoavă  ori spirit. Ce aduce în plus Grigoraș Ciocan este umorul lăpușean, chiar dacă uneori scenele legate de sex sunt prea...explicite și-l fac pe cititor să roșească. Una peste alta, cu toate imperfecțiunile și stângăciile sesizate la unele versuri, cartea de „Bancuri și iar bancuri” te amuză și-ți produce o stare de bine, chiar regretul că nu am trăit și noi într-o lume mai liniștită, ca cea pe care o descrie autorul din Țara Lăpușului.

Câteva exemple în acest sens: „La școală Bulă e-ntrebat:/ - Știi lecția, ai învățat?/ Că mereu tu ești absent,/ o să te las repetent...// -Da, am învățat, știu bine,/ Să mă ascultați pe mine.../ - Ștefan cel Mare de cine-a fost bătut?/ - de mamă-sa ce l-a făcut...” („Bulă...la școală”); „- Spune-mi plata, c-ai terminat,/ Aduc bani pe ce-ai lucrat./- Ca vecin și drag amic.../ Pentru tine nu va fi nimic.../ -Mulțumesc Bunului Dumnezeu.../ La nimic m-am gândit și eu. („Nu va fi nimic”); „Țiganul Ioji lucra pe o masă,/ L-am oprit, l-am întrebat:/ -Tu nu mergi la colindat?/ - Când boierii nu-s acasă?/ Crede-mă că n-am uitat!” („Un banc”).

De apreciat faptul că fiecare „banc” este însoțit de ilustrații sugestive temei abordate, aparținând autorului ceea ce denotă că pe lângă arta scrisului cochetează și cu grafica și pictura. De altfel, acasă la Sălnița deține o mică colecție de tablouri!

Concluzia o trage Gabriela Dimitriu: „Autorul încearcă să creioneze și să scoată la suprafață o lume mai bună, o lume în care bancurile Domniei sale să guverneze sufletele doritoare de armonie, de iubire, de înțelegere, dar mai ales să străbată inimile și fețele celor dispuși să uite de problemele cotidiene, dăruindu-le acestora cu ajutorul cuvintelor împletite cu meșteșug, pacea unei minți odihnite și renăscute datorită glumelor presărate în bancurile sale”.

 

                                                              Gelu DRAGOȘ, UZPR

 

 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu