marți, 17 decembrie 2024

Un maramureșean adevărat, ca un stejar viguros, la trei sferturi de secol




Juristul Vasile Coman, născut 19 dec. 1949 în Cuhea, Maramureș (azi Bogdan Vodă) a absolvit Facultatea de Drept a Universității din București în 1971 și a fost mulți ani (1975-2004) secretarul primăriei din comună, în paralel fiind implicat în toate activitățile culturale majore din zonă. 

 Au fost trei frați, botezați după sfinții din calendar Vasile, Grigore și Ioan, toți trei după ereditatea neamului lor al burbulenilor masivi și înalți de aproape doi metri. Eu eram prieten mai apropiat încă din timpul liceului cu Ion, Bunul Dumnezeu să-l odihnească, cu care aveam în comun pasiunea pentru literatură și frecventarea cenaclurilor literare. Apoi, în timp ce eram student la București, prin anul 1974 mi se pare, un ansamblu din Maramureș a dat un spectacol folcloric la Sala Palatului din București. Erau și frații Coman și alți feciori din Cuhea lui Bogdan Vodă, care au executat fără greș un joc bărbătesc, la un moment dat acompaniamentul muzical s-a oprit și ei au tropotit singuri cu cizmele lor butucănoase, păreau o forță a naturii, ritmul a fost amplificat de stație la maximum, încât cei vreo cinci mii de spectatori din Sala Palatului s-au ridicat în picioare spăimântați, ca nu cumva cupola sălii să intre în rezonanță și să cadă peste ei. Atunci printre colegii mei de la căminul studențesc am fost mândru că și eu sunt maramureșean și că sunt prieten cu frații Coman din Cuhe.

 

Juristul Vasile Coman a mai fost membru ȋn formații de teatru a Casei de cultură din orașul Vișeu de Sus și a Căminului cultural Bogdan-Vodă. A fost coordonator și membru al formațiilor artistice ale Căminului cultural Bogdan Vodă, cu care a participat la spectacole în Sibiu, Cluj Napoca, Tîrgu  Mureș, Alba Iulia, București, Cluj Napoca, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș, Timișoara, Oradea, Iași etc.

 

Dar omul nostru le are nu numai cu jocul, ci și cu scrisul. În vara anului 1987, postul național de  televiziune a realizat un film al unei nunți  tradiționale din Bogdan Vodă, pentru care Vasile Coman a scris scenariul. A fost coinițiator, alături  de  prof. Ion  Țelman, al Simpozionului  „Cuhea  în  istoria  și  cultura  Maramureșului”, organizat în Bogdan Vodă în  anii 2017-2019,fiind și moderatorul  acestora. Lucrările prezentate au fost publicate în cele 2 volume ale revistei „Cuhea Voievodală”, apărute în anii 2019 și 2021. Și a contribuit cu date și informații la realizarea  monografiei comunei Bogdan Vodă, cu titlul „Cuhea în  istoria și cultura Maramureșului”, prima ediție apărută în anul  2005, iar cea de a doua  în anul 2014.

 

La mulți ani, Vasile, de la un prieten bun!

 

                                                                    Nicolae IUGA








Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu