miercuri, 8 mai 2024

Rezultate meritorii la Olimpiada de limbi moderne obținute de elevii maramureșeni


 În perioada premergătoare Sărbătorilor Pascale s-au desfășurat etapele naționale ale Olimpiadelor de limbi moderne. Rezultatele obținute de elevii maramureșeni fac, și în acest an, cinste elevilor și profesorilor care i-au pregătit.

Astfel, la faza națională a Olimpiadei de limba rusă modernă, desfășurată la Târgoviște în perioada 23-26 aprilie 2024, elevii noștri au obținut următoarele premii:
- Șelever Alexandru Cristian, Școala Gimnazială Remeți, clasa a VII-a, Premiul I;
- Halas Sara Mariana, clasa a IX-a, Colegiul Național „Dragoș Vodă” Sighetu-Marmației, Premiul III;
- Hera Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național Pedagogic „Regele Ferdinand” Sighetu-Marmației, Premiul III.
Tot la Târgoviște, în perioada 20–26 aprilie 2024, a avut loc etapa națională a Olimpiadei de limba germană, unde cele două participante din județul Maramureș au obținut recunoașterea muncii lor printr-un Premiu și o Mențiune la etapa de proiect a competiției:
- Bodrogi Mara Eva, clasa a X-a, nivel A2, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Premiul II – Proiect;
- Turnwald Chenoa, clasa a XI-a, nivel C1, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Mențiune – Proiect.
La Iași, în perioada 26–30 aprilie 2024, s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de limba franceză, respectiv a Olimpiadei de limbi romanice. Rezultatele, meritorii și în cadrul acestor competiții, au fost:
Limba franceză
- Trifoi I. Alesia Ioana, clasa a VII-a, Şcoala Gimnazială „Dr. Ioan Mihalyi de Apşa” Sighetu-Marmaţiei, Mențiune ME;
- Dan C. Carina Cristiana, clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Octavian Goga” Baia Mare, Mențiune ME;
- Savin S. Sarah Aida, clasa a IX-a, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Mențiune ME;
- Dumitraș I. Denisa Nicoleta, clasa a IX-a bilingv, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Mențiune ME;
- Mîrza I. Ionuț, clasa a X-a, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Mențiune ME;
- Pop D. R. Raysa Denisa, clasa a X-a bilingv, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Mențiune ME;
- Silaghi F. Karina Florina, clasa a XI-a, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Premiul II;
- Ungur D. Emanuela-Daniela, clasa a XI-a, Liceul Teoretic „Petru Rareș” Târgu Lăpuș, Mențiune ME;
- Mureșan M.V. Manuel Ionuc, clasa a XII-a, Liceul Teologic Penticostal Baia Mare, Mențiune ME.
Eleva Dumitraș I. Denisa Nicoleta, de la clasa a IX-a bilingv, a obținut și un Premiu special în cadrul aceleiași olimpiade.
Limba spaniolă:
- Kovacs N. I. Roberta Maria, clasa a XI-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare , Premiul III;
- Bârsan G. C. Ariana Maria, clasa a XI-a, bilingv, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Premiul III.
Limba italiană:
- Pop D. Francesco Davide, clasa a X-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Mențiune ME;
- Oanea F. Lorena Letiția, clasa a XI-a, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Mențiune ME;
- Jurgea C. Darius Cristian, clasa a XII-a, Colegiul Național „Mihai Eminescu” Baia Mare, Mențiune ME.
Nu în ultimul rând, la Deva, în perioada 27 aprilie - 01 mai 2024, s-a desfășurat etapa națională a Olimpiadei de limba engleză, unde elevii noștri au obținut, și de această dată, premii importante:
- Zodilă M.C. Ioana, clasa a VII-a, Colegiul Național „Vasile Lucaciu”, Mențiune ME;
- Laza C.V. Karina- Elisa, clasa a IX-a, Colegiul National „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Premiul III;
- Petrovai V. Camelia, clasa a XII-a, Colegiul Naţional „Dragoş Vodă" Sighetu Marmației, Mențiune ME;
- Hreniuc C. Andrei, clasa a XI-a bilingv, Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, Premiul II;
- Axenta M. Doris, clasa a XII-a bilingv, Colegiul Național ”Vasile Lucaciu” Baia Mare, Mențiune ME.
Poate cea mai mare realizare este calificarea la Olimpiada Internațională de limba engleză, care se va desfășura la Constanța, în perioada 1-8 septembrie 2024, a elevului Hreniuc C. Andrei, de la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare.
Domnul inspector școlar general, prof. Mihai Cosmin POP, i-a felicitat pe toți elevii participanți la aceste competiții, cu precădere pe elevii premianți și a reiterat convingerea domniei sale că, în contextul educației secolului nostru, centrate pe crearea de competențe-cheie, studiul limbilor moderne este o necesitate și trebuie încurajat, lucru care se întâmplă deja în județul nostru, care are un număr record de clase cu profil bilingv și intensiv, raportat la nivel național. Conștient de importanța limbilor moderne în realizarea profilului absolventului învățământului gimnazial și liceal, domnul inspector general a accentuat faptul că va sprijini în continuare dezvoltarea predării limbilor moderne în județul Maramureș.

Inspectoratul Școlar Județean Maramureș




COMUNICAT DE PRESĂ - ZIUA EUROPEI 2024

 

      SIMPOZION ROBOT4ALL DEDICAT ANULUI EUROPEAN AL COMPETENȚELOR 

09 MAI 2024, ora 12:00, la Centrul de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” al CCI Maramureș Centrul EUROPE DIRECT Maramureș în parteneriat cu Camera de Comerț și Industrie Maramureș vă invită să participați la evenimentul de celebrare a Zilei Europei 2024, eveniment care se va desfășura la Centrul de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” al CCI Maramureș, situat la adresa Aleea Expoziției 5, Baia Mare 430294. 

Manifestarea dedicată Zilei Europei 2024 își propune să reunească autorități publice, studenți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ONG, voluntari români și străini, reprezentanți ai instituțiilor culturale, mass-media, reprezentanți ai rețelei BELC precum şi publicul larg din județul Maramureș, interesați să se implice în viața comunității locale. 

Temele pe care le vom pune în dezbatere cu această ocazie sunt:

 Partea I ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024; 

Partea a II-a SIMPOZION ROBOT4ALL DEDICAT ANULUI EUROPEAN AL COMPETENȚELOR. 

Pentru partea I Alegerile Europarlamentare 2024 vă invităm să luați parte la o dezbatere pe tema ”Vreau să mă implic – votul meu contează!”. La această secțiune s-au înscris: Centrul ED Maramureș și Team for Youth / Eurodesk România. Tinerii sunt încurajați să ne transmită mesaje pe această temă, mesaje pe care le vom transmite Biroului Parlamentului European de la București cu scopul de a fi distribuite noilor parlamentari aleși la 9 Iunie 2024. Tinerii au astfel ocazia să-și facă auzită vocea, mesajele lor ajungând la europarlamentari. 

Pentru Partea a II-a SIMPOZION ROBOT4ALL DEDICAT ANULUI EUROPEAN AL COMPETENȚELOR La această secțiune s-au înscris: Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare, Liceul Teoretic ”Emil Racoviță” Baia Mare, Școala Gimnazială ”Avram Iancu” Baia Mare, Școala Gimnazială ”Octavian Goga” Baia Mare. 

Pentru orice detalii privind evenimentul vă rugăm să ne contactați prin e-mail la europedirect@cdimm.org, radu@cdimm.org sau la tel. 0262 224870.


 Cu stimă, 

Dr.ing. Radu BIG

Director executiv CDIMM Maramureş (CEO)

 Coordonator EUROPE DIRECT Maramureş

Sorin Roşca Stănescu: Iohannis, terapie de consolare la Casa Albă

Cele de mai sus sunt pur și simplu cuvinte cheie. Cărora li se mai pot adăuga cel puțin încă două. Mircea Geoană și imunitate. Este exprimat extrem de succint contextul și rezultatul deplasării președintelui Klaus Iohannis la Washington. Un viitor fost președinte care s-a întâlnit cu un probabil tot viitor fost președinte. Iar rezultatul este un zero barat. Alt cuvânt cheie.

După ce a visat cai verzi pe pereți, poziția de Secretar General NATO, ministrul de externe și ministrul de apărare UE și chiar Președinte al Comisiei Europene, Klaus Iohannis s-a ales cu o diplomă acordată în Statele Unite de Atlantic Council. O fundație totalmente pro democrată, în al cărei bord sunt nu mai puțin decât patru foști șefi CIA, o fundație care trăiește din sponsorizări și care, în mod aparent straniu, a decis ca în acest an să-l premieze pentru merite deosebite față de propriul popor, taman pe președintele cel mai impopular dintre toate statele fost comuniste membre UE. Cine și de ce a sponsorizat această operație estetică de lifting, vom afla la un moment dat. Dar până una alta este cert că avem de-a face cu un premiu de consolare. De ce? Pentru că președintele Klaus Iohannis și-a dorit și își dorește în mod arzător să obțină o importantă funcție internațională după încheierea mandatului prezidențial. De ce? Nu-i ajunge pensia? Nu-i vor ajunge mijloacele puse la dispoziție prin lege de către poporul român? Nu-i ajunge vila palat din Aviatorilor, care se restaurează și modernizează pentru el, cu costuri care depășesc 8 milioane de euro? De ce își dorește el cu atâta ardoare o funcție internațională? Din prea multă hărnicie? Din nevoia de a se dărui pentru alții?

Pe șleau, adevărul este că președintele Klaus Iohannis își dorește o prelungire a imunității de care se bucură. Nu este deloc exclus ca după încheierea mandatului să îl ajungă din urmă câteva dosare grele. Legate de casele pe care le-a dobândit ilicit la Sibiu. De ingineriile prin care nici până azi nu a restituit statului român contravaloarea chiriilor încasate ilegal. De modul în care, prin diverse tertipuri, Forumul Germanilor din România, pe care l-a condus, a devenit moștenitorul Grupului Etnic German, o organizație scoasă în ilegalitate prin decret al regelui României, taxată drept criminală și care, prin jaf, a pus mâna pe nenumărate proprietăți înainte de declanșarea celui de-Al Doilea Război Mondial și după. Sau, la cotitură, poate să-l aștepte o sancțiune penală pentru secretizarea ilegală a exorbitantelor cheltuieli pe care le face cu ocazia deplasărilor sale, cele mai multe împreună cu consoarta, într-o aeronavă de lux. Sau, ar mai putea deconta tot penal faptul că a dosit arhiva electronică a Administrației Prezidențiale, un bun în definitiv public. Iar aceștia sunt doar scheleții care până una alta au ieșit din dulap. O poziție de forță în plan internațional i-ar prelungi imunitatea. Dar nu numai.

Klaus Iohannis își dorește cu ardoare să lase la Cotroceni un urmaș desemnat de el, care să-i garanteze și el imunitatea, după modelul prin care Vladimir Putin i-a asigurat imunitatea lui Yeltsin. Teoretic, acest urmaș ar putea fi generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, care deja pe bani publici a umplut România cu uriașe panouri publicitare care trimit exact la ipotetica sa campanie prezidențială.

Poate că premiul de consolare după care a alergat Iohannis la Washington este ceva mai complex. Poate că acolo, în partea nedifuzată a dialogului, Joe Biden a rostit numele lui Mircea Geoană ca viitor președinte, însoțit și de asigurarea că acesta va primi un mandat de la Casa Albă, de a nu umbla în trecutul penal al lui Iohannis. Atâta doar că Joe Biden s-ar putea să nu mai fie președinte anul viitor, iar Mircea Geoană s-ar putea ca, odată ajuns președinte, să arunce respectiva solicitare la gunoi.

Și uite așa, ieri am avut pur și simplu spectacolul unui ghiveci politic. Nu a fost o vizită oficială de stat. Nici măcar o vizită oficială. Cei doi președinți au consumat o oră de clacă sub ochii, microfoanele și camerele de luat vederi a unor televiziuni, după care și-au rezervat și o scurtă parte discretă în care Klaus Iohannis l-a rugat pe Biden să-l pună Secretar General NATO iar Biden a ridicat din umeri. Nu a existat un comunicat comun. Nici vreun angajament al Statelor Unite referitor la ridicarea vizelor pentru români. Ne-am ales în schimb cu o declarație de presă a lui Iohannis, în cursul căreia a răspuns și la două, trei întrebări programate din timp. A fost ca o terapie colectivă, în prezența jurnaliștilor, lipsită de orice fel de rezultate concrete, de foloase în beneficiul României.

 

Autor: Sorin Roşca Stănescu

Sursa: https://corect-news.ro/iohannis-terapie-de-consolare-la-casa-alba/ 

Interviu de angajare la FSB

- Prin poziția pe care o aveți, puteți sabota capacitatea de apărare a unui stat aflat pe lista de inamici ai Rusiei?

- Fără probleme.
- Sînteți în afara oricărei suspiciuni că ați dori să sabotați această capacitate?
- Nimeni nu bănuiește nimic.
- Ați luat măsuri sau ați influențat decizii care au întîrziat înzestrarea armatei?
- Destul de des.
- Ați luat măsuri sau ați influențat decizii care au încetinit producția de echipament militar în țară?
- O fac tot timpul.
- Ați luat măsuri, ați influențat decizii sau ați făcut declarații publice care au adormit îngrijorările clasei politice și ale populației cu privire la iminența unui război?
- Oho.
- Ați încurajat mereu o atitudine pasivă cu privire la pregătirile armatei pentru o eventuală escaladare a situației din Ucraina?
- Da, împreună cu alte persoane.
- Ați susținut întotdeauna că nu trebuie făcut nimic, fiindcă NATO se ocupă de securitatea țării dumneavoastră?
- Ori de cîte ori am avut ocazia.
- Ați frînat dezvoltarea economiei naționale prin blocarea industriei locale de război?
- Doar prin intermediul celor care o pot face direct.
- Ați influențat în mod decisiv achiziția armamentului scump, fără offset, slăbind astfel capacitatea bugetară a țării dumneavoastră?
- Și încă cum!
- Ați influențat în mod decisiv achiziția armamentului nepotrivit și inutil, la care alte state renunță, în timp ce ați blocat dotările esențiale ale armatei?
- Nu a fost nevoie să o fac direct, s-au găsit destui care mi-au ghicit dorința.
- Cunoașteți de multă vreme situația gravă din armată – lipsa banilor, pierderea resursei umane, prăbușirea moralului – și ați insistat să rămînă așa?
- Da, prin oamenii pe care i-am susținut.
- Ați influențat sau sprijinit cheltuirea doar a 1,6% din PIB pentru apărare, știind că, în situația în care la Casa Albă ar veni Trump, vă expuneți țara la riscul de a pierde intervenția militară a SUA în cazul unui atac?
- Faptul e evident.
- Ați reușit să subminați consensul NATO și să întîrziați numirea unui nou secretar general, realizare cu care nu s-a putut mîndri niciodată serviciul nostru?
- După cum bine vedeți.
- Urmăriți să dobîndiți o funcție importantă în ierarhia deciziilor UE care v-ar permite să vă extindeți capacitatea de a ne ajuta?
- Urmăresc, firește, dar șansele sînt deocamdată mici.
- Nu fiți așa de sigur. Felicitări și vă mulțumim că ați ales FSB!

Sursa: catavencii

Top 5 MOARA LUI GELU din 8 mai 2024, ora 18:00

 


1. Școala Gimnazială Mireșu Mare - Caravana Reciclării Creative - 729 de afișări;

2. Profesorul Pop Viorel din Fărcașa aniversează 87 de ani...- 517 de afișări;

3. Semnificațiile zilei de 5 mai 2024 - 488 de afișări;

4. Sighetu Marmației: Paști în Maramureș...- 401 de afișări;

5. Bat clopotele Învierii - 261 de afișări.

Planetariu Baia Mare: S-a deschis expoziția de fotografie ”100 de ani de eternitate”

Marți, 7 mai 2024, cu ocazia Zilei Internaționale a Planetariilor,  Planetariul Baia Mare, componentă a Muzeului de Științe Astronomice a decis să onoreze această zi prin deschiderea expoziției ”100 de ani de eternitate”, o expoziție de fotografie documentară din arhiva ZEISS, într-o frumoasă asociere cu premiera în România a spectacolului digital de planetariu ”100 de ani de eternitate”, documentar full-dome original realizat de Tobias Wiethoff, de la Planetariul Bochum, pentru Societatea Planetariilor de Limbă Germană, ca producție intelectuală oficială a centenarului planetariului modern (în organizarea și a Societății Internaționale a Planetariilor).

Muzeul de Științe Astronomice Baia Mare a realizat versiunea în limba română (prin vocea cu tonalitate unică, într-o înregistrare profesională imprimată de colaboratorul nostru, Sandu Barbu) a acestui spectacol de excepție, ce spune povestea, toată povestea ”planetariului” care, în fapt, începe cu prima strălucire a stelelor în ochii celor ce au privit cerul cu îndrăzneală, aspirând încă din zorii umanității să cutreiere prin cosmos și să înțeleagă natura tuturor lucrurilor. În urma demersurilor realizate, planetariul băimărean a obținut dreptul de utilizare pentru 50 de ani a acestui spectacol, unic ca formulă de expunere și virtualizare.

O expoziție ”trenuleț”, ce etalează prin fotografiile documentare istoria formidabilă a dezvoltării sistemelor de proiecție ale planetariilor moderne, conectează cele două aparate de proiecție optică de la ZEISS, din patrimoniul tehnic al planetariului băimărean, două bijuterii tehnice, care sunt două capete de etapă din seria Skymaster, de la Zeiss Planetarium Group, care a cuprins ZKP-1, ZKP-2, ZKP-3, ZKP-4, ZKP-4 Led și ZKP-4 Hybrid.

În ceea ce privește primul model (ZKP-1) al seriei, Zeiss a produs 110 asemenea bijuterii tehnice, între anii 1948 – 1980. Aproape jumătate din echipamentele ZKP-1 au fost relocate, după prima instalare, ulterior modernizare.

În esență, modelul ZKP-1, dotat cu o singură bilă stelară, caracterizat ca model analogic, evoluat din Zeiss Model-1 și dedicat cupolelor mici și medii, a fost cel mai de succes, cel mai fiabil, cel mai rezistent și cel mai versatil echipament de proiecție astronomică (planetariu). Mai multe informații despre acest subiect vă așteaptă la Planetariu.

Crișan Petru Ciprian – muzeograf

Regizorul Ciprian Mega te lasă să te scufunzi în marasmul unei așa zisei realității

Mircea Daneliuc este genial în calitatea sa de regizor și scenarist. Acesta în filmele sale, reflectă stări de fapt ale poporului român în diferite momente date, având prin forța și impactul creativ capacitatea de a genera în auditoriu un veritabil catharsis, astfel creațiile sale fiind menite programatic de a te propulsa pe un nivel existențial superior într-un mod stenic, generând în public o viziune optimistă în care se sugerează că doar apelul la propriile forțe sunt cele care ne vor salva sincronizate cu manifestarea harului dumnezeiesc. Un astfel de film este ,,Această lehamite” în care finalul este apoteotic. Avertizez că filmele lui Danieliuc abundă în simboluri erotice, personajele sale fiind arhetipuri care definesc egregorul românesc într-o polarizare și dinamică plastică și impactantă. Deci filmele sale nu se adresează pudibonzilor inhibați, frustrați și impotenți.

Spre deosebire de Mircea Daneliuc, regizorul Ciprian Mega te lasă să te scufunzi în marasmul unei așa zisei realității în care biserica și neamul românesc sunt privite dintr-o perspectivă mundană ordinară. Prin urmare te afundă într-o perspectivă lipsită de orice salvare, ceea ce se constituie într-o viziune demoniacă impregnată de deznădejde și pesimism, profund antidivină și anticreștină. Deznădejdea este o condiție corespunzătoare iadurilor, care contravine flagrant condiției creștine în care speranța și credința sunt elemente fundamentale care ne definesc identitatea divină.

 

Radu Hadârcă

Twinkl. Tot ce ai nevoie, în fiecare zi!

 


📖 Copii care îndrăgesc cărțile și citesc cu drag și plăcere?

Te invităm la un nou webinar despre formarea abilităților de literație la preșcolari și ciclul primar! Vino și ascultă propunerea noastră!

💎Când? - Pe 16 mai, de la ora 18:30.

💎Unde? - Live, pe paginile noastre de Facebook.

* Nou * GRATUIT Preșcolari 3-6 ani – Pachet demonstrativ primăvară-vară 2024

* Nou * GRATUIT Clasa I și a II-a – Pachet demonstrativ primăvară-vară

* Nou * GRATUIT Clasa a III-a și a IV-a – Pachet demonstrativ primăvară-vară

Încearcă Twinkl Premium GRATUIT

Pentru o perioadă limitată poți accesa GRATUIT toate resursele noastre premium: peste un milion de resurse educaționale digitale și imprimabile.

Se aplică termeni și condiții de utilizare.

Campania electorală pe scurt...circuit (Aurul, cianura, infractorii, liberalii și...băimărenii)!

Multe se întâmplă în vremea campaniilor electorale. Unele fapte chiar au loc, altele se derulează doar în mintea unor interesați. Nu-i recomandat să „pui botul” din prima la momeală, dar nici să o ignori total, că nici nu știi unde te poate duce.

Se vorbește pe la colțurile unor localuri din urbe că de mai multă vreme și-au făcut apariția prin Baia Mare niște indivizi care au stârnit curiozitatea unor observatori locali. În primul rând că se vede de la o poștă că nu-s din zonă. Apoi, pentru că frecventează locurile aglomerate, provoacă discuții pe tema alegerilor locale și intervin pe față în favoarea unui candidat care vrea să pună „Baia Mare pe primul loc”.

S-a „aflat” că o parte din cei „40 de susținători” ai corigentului de liceu agricol ar fi fost cazați o vreme la un hotel ultracentral. Au apărut șușotelile, nedumeririle, întrebările în rândul clienților și personalului unității respective, motive suficiente se pare ca „unitatea” să fie realocată conform devizei „mai răspândiți băieți, mai răspândiți”.

În prezent cică se implică la fel de mult dar, lucru sigur, nu mai sunt găzduiți într-o singură locație. Curios, exact în această perioadă, deocamdată tot pe la colțuri, este readus în actualitate subiectul reciclării deșeurilor miniere depozitate în masivul iaz de decantare de la fosta Flotație Centrală. Cică cele câteva milioane de tone de steril abia așteaptă „unda verde” de la autoritățile locale băimărene pentru a putea fi prelucrate și transformate în aur, argint și alte metale mai mult sau mai puțin prețioase.

Cum se vrea să se realizeze „minunea”? De fapt nu-i chiar o minune. Ea poate deveni realitate dacă investitorii interesați vor găsi înțelegere la autoritățile băimărene. Acum mai bine de zece ani n-au găsit. Mai mult, primarul și consilierii de atunci au dat o hotărâre prin care se interzice prelucrarea pe bază de cianură a deșeurilor miniere pe teritoriul municipiului Baia Mare, decizie valabilă și astăzi.

Atunci, controversatul personaj Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova, urmărit penal în mai multe dosare de-a lungul vremii, devenit mare acționar (49%!) în firma Romaltyn, proprietara uzinei din Baia Mare, declara cu voce mieroasă și iz penal de șarlatan:

„Am deschis căi de colaborare şi cooperare cu autorităţile şi firmele locale, cu toţi cei interesaţi şi sperăm să acţionăm ca un catalizator pentru dezvoltarea unor proiecte locale de impact. Pe întreaga derulare a proiectului vom contribui, la un prim calcul, cu aproximativ 18 milioane de dolari sub forma diverselor taxe şi redevenţe, care vor fi o resursă de dezvoltare a zonei, puternic afectată de închiderea minelor şi de condiţiile economice dificile din ultimii ani”.

Așa cum spunem, atunci „căile de colaborare și cooperare” au fost închise ermetic de autoritățile locale responsabile. Acum, se întrevede posibilitatea redeschiderii lor dacă la putere vor veni cei care sprijină, interesat, acest proiect aducător de mari foloase. Individuale, desigur.

Nu-i greu de făcut legătura dintre cei „40 de mucenici” aciuați prin Baia Mare, investitorul moldovean și sprijinul acestuia în favoarea partidului pe care îl vrea la butoanele municipiului. Că, dacă nu ajunge primar „corigentul”, toată zbaterea moldoveanului este în van.

 

Grigore CIASCAI

E GATA cea de-a 42-a antologie marca ECREATOR!

„Defilarea CUVINTELOR” are prefața semnată de acad. dr. Christian W. Schenk, ilustrații prof. Carmen Mihaela Coca.

Antologia va pleca înspre autorii incluși, reviste, critici și cititori.

Sunt autori din România, Republica Moldova, Spania, Canada și Germania, cei mai mulți.

Semnează în această antologie, în ordine alfabetică: Apostol Adriana, Baciu Eugen, Maria Bem, Elena Borcuti, Marinela Capsa, Carmen Crefelean Cârje, Mihaela Johnny CD, Violeta Cîmpan, Coman Eugenia, Adriana Craciun, Dora Dărăbuș, Dican Elena, Dimitriu Gabriela, Gheorghe Apetroae DLB, Marius Dobrescu, Florin Dochia, Florin Dragomir, Dragos Gelu, Gelu Dragoș JR., Epli Mihai, Claudia Mariana Filipescu, Ana Florian, Liliana Gabroveanu, Dan D. Gîrjoabă, Georgiana Laura Gheorghe, Corina Matei Gherman, Daria Hristina, Ion Toma Ionescu, Mariana Kiss, Darie Lazarescu, Valentin Lupea, Dan Mitrache, Violeta Mitru, Constantin Mindruta, Liliana Moldovan, Valentina Moroșanu, Olimpia Muresan, Rodica Murgu, Nicolae Nistor, Oanca Aurelia, Liliana Olariu, Elena Ostaficiuc, Percec Felicia, Calistrat Robu, Aurelia Rînjea, Ioan Romeo Roșiianu, Victor Sava, Christian W. Schenk, Ioana Stana, Lucia Steffens, Eugenia Spătaru, Vasile Șerban, Costina Tanasă, Tiron Constantin, Loreta Toader, Arpád Toth, Mihaela Vaida și Dana Zen.

Autorii incluși, care nu și-au trimis - pe mess sau email - adresa de corespondență la care să le fie trimise ex... sunt rugați s-o facă acum.

 

Ioan Romeo ROȘIIANU

Ca să înțelegeți în ce hal de împărțită e România între cei care primesc și cei care plătesc!

19 foști magistrați au dat în judecată statul român ca să primească, pe lângă pensia specială și un bonus de pensionare cuprins între 120.000 lei și 150.000 lei.

Unii oameni ar fi luat pensia specială, care e mai mare decât salariul (peste 20.000 lei/lună în medie!) și ar fi zis bogdaproste. S-au aranjat la 45 de ani pe viață cu o pensie plătită de contribuabilii români, la care majoritatea românilor nici nu vor visa vreodată. Dar ei nu. Nu s-au mulțumit doar cu pensia specială (cea mai mare din Europa). Au mers mai departe și au cerut și un bonus de pensionare. Oficial se numește „indemnizație de pensionare” cuprinsă între 20 și 30 de mii de euro. De ce cer acest bonus? Pentru că clasa politică le-a dat acest bonus printr-o lege din 2004 (guvern Năstase). Că doar nu dădeau din banii lor, dădeau din banii dumneavoastră. Argumentul cu „nu sunt bani” e valabil numai când e vorba să ne scadă taxele nu și când vor să-și crească cheltuielile. Din 2010, alți politicieni (guvern Boc) au început să suspende prevederea în fiecare an. N-au abrogat-o de frică. Au lăsat-o în lege, doar au suspendat-o. Iar în 2022, odată cu legile justiției ale lui Dragnea, au abrogat-o complet. Ați zice gata, a dispărut un privilegiu. Dar nu. Ce să vezi că 19 magistrați zic că nu e ok să le iei bonusul de pensionare. Că e discriminare. Cum adică unii au primit și alții nu? Pe logica asta ar trebui să le dăm toate privilegiile pe care le-a avut vreodată cineva, la toată lumea, că dacă nu, e discriminare. Și de unde bani de privilegii? Păi de la aceiași oameni ca întotdeauna, de la plătitorii de taxe din România. Faimoșii contribuabili care sunt mustrați că fac evaziune și de la care nu e niciodată discriminare să ia statul tot mai mult. Că, deh, ei nu sunt speciali. Problema nu e doar cazul acestor 19. Problema nu e nici măcar că vor veni miliarde de plată din banii noștri dacă ei câștigă, că apoi vor veni și alții care să vrea fix același lucru, și culmea, vor avea câștig de cauză. Nu e o problemă nici că magistrații caută să-și maximizeze beneficiile profitul. E natura umană să cauți să-ți maximizezi profitul. Nu e prost cine cere, e prost cine dă. Problema este statul care le permite să își maximizeze beneficiile pe spatele contribuabililor. Iar aici nu sunt de vină cei 19, ci clasa politică care nu a vrut niciodată să scadă taxele pe muncă, dar a crescut fără rușine privilegiile nomenclaturii bugetare.

Claudiu NĂSUI

[Europe Direct Maramures] Ziua Europei 2024

 


Stimată Doamnă,

Stimate Domn,

Fundația CDIMM Maramureș vă invită să participați la evenimentul de Celebrare a Zilei Europei 2024, eveniment care se va desfășura la Centrul de Instruire și Marketing ”Gheorghe Marcaș” al CCI Maramureș, situat la adresa Aleea Expoziției 5, Baia Mare.

Data și ora evenimentului: Joi, 09 MAI 2024, ora 12:00

Manifestarea dedicată Zilei Europei 2024 își propune să reunească autorități publice, studenți, elevi, cadre didactice, reprezentanți ONG, voluntari români și străini, reprezentanți ai instituțiilor culturale, reprezentanți ai rețelei BELC, mass-media, precum şi publicul larg din județul Maramureș, interesați să se implice în viața comunității locale.

Temele pe care le vom pune în dezbatere cu această ocazie sunt:

  • Partea I - ALEGERILE EUROPARLAMENTARE 2024; 
  • Partea a II-a - Simpozion ROBOT4ALL dedicat Anului European al Competențelor.

Pentru partea I Alegerile Europarlamentare 2024 vă invităm să luați parte la o dezbatere pe tema ”Vreau să mă implic – votul meu contează!”. Tinerii sunt încurajați să ne transmită mesaje pe această temă, mesaje pe care le vom transmite Biroului Parlamentului European de la București. Mesajele vor exprima gândurile, dorințele tinerilor care vor vota pentru prima dată, mesaje care să ajungă la cei care vor reprezenta România în Parlamentul European pentru următorii 5 ani.

Notă: acest eveniment este un eveniment de informare și nu are caracter politic. Dezbaterea se va axa pe motivele participării la actul electoral în calitate de alegător și nu promovează persoanele sau organizațiile implicate în competiția electorală.

Pentru Partea a II-a Simpozion ROBOT4ALL dedicat Anului European al Competențelor invităm Cluburile de robotică să pregătească materiale pe tema: competențele digitale = o șansă în plus în carieră . Prezentările pot să fie sub formă de Prezentare liberă, Prezentare însoțită de slideshow PowerPoint, Demonstrații practice ale cluburilor de robotică, Materiale video etc.

Am atașat mesajului nostru Invitația de participare la eveniment precum și Agenda evenimentului (forma preliminară).

Pentru transmiterea mesajelor și a prezentărilor termenul limită este 08.05.2024, ora 12:00, prin e-mail la europedirect@cdimm.org sau radu@cdimm.orgVă rugăm să ne comunicați și numărul estimat de participanți ai unității Dumneavoastră de învățământ.

Pentru orice alte detalii privind evenimentul vă rugăm să ne contactați prin e-mail la europedirect@cdimm.orgradu@cdimm.org sau la tel. 0262 224870.

Cu stima,
Dr.ing. Radu BIG
Director executiv CDIMM Maramures (CEO)
Coordonator Centrul Europe Direct Maramures

tel: +40 262 224870
fax: +40 262 222409
mobil: +40 744 398063

Web: http://europedirect.cdimm.org/
Facebook: https://www.facebook.com/EuropeDirectMaramures/