miercuri, 23 aprilie 2025

Secrete din bucătăria bunicii

Curățarea cartofilor poate fi una dintre cele mai neplăcute etape în bucătărie, dar există o metodă eficientă care îți poate ușura considerabil munca. Tehnica se bazează pe un șoc termic simplu, dar extrem de eficient. Ai nevoie doar de o oală cu apă clocotită, un bol cu apă rece și gheață, plus un clește de bucătărie.

Fierbe cartofii câteva minute, apoi transferă-i imediat într-un bol cu gheață pentru 3-5 minute. Coaja se va desprinde ușor după acest proces, permițându-ți să îi cureți rapid, explică metoda.

Dacă vrei rezultate și mai rapide, poți cresta cartofii înainte de fierbere  o tăietură superficială în jurul mijlocului face ca, după răcirea rapidă, coaja să se desprindă în doar câteva secunde.

Pentru cartofii noi, care au o coajă mult mai subțire, nici măcar nu e nevoie să folosești metoda fierberii. Sarea și apa rece sunt suficiente pentru o curățare rapidă și eficientă. Spală cartofii cu apă rece. Practic, frecarea ușoară cu sare grunjoasă ajută la îndepărtarea cojii fără efort, oferindu-ți mai mult timp pentru gătit și mai puțină bătaie de cap cu ustensilele.

Notă. De obicei, cojile ajung direct la coș, dar ele pot fi transformate într-o gustare delicioasă sau folosite în grădină sau chiar pentru îngrijirea pielii. Spală-le bine, usucă-le și prăjește-le în ulei încins. După ce le-ai scurs de ulei, presară sare, boia, usturoi granulat sau alte condimente preferate și vei obține o gustare crocantă și delicioasă, este recomandarea pentru cei care vor să experimenteze în bucătărie. În plus, aceste resturi alimentare conțin potasiu și fosfor, benefice pentru plante  pot fi puse în compost sau direct în pământ. Mai mult, cojile de cartofi au proprietăți calmante și antiinflamatoare, fiind utile pentru arsuri solare sau umflături sub ochi, aplicate direct pe piele cu partea interioară.

Dr. Iulian COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu