Curățarea cartofilor poate fi una dintre cele mai neplăcute etape în bucătărie, dar există o metodă eficientă care îți poate ușura considerabil munca. Tehnica se bazează pe un șoc termic simplu, dar extrem de eficient. Ai nevoie doar de o oală cu apă clocotită, un bol cu apă rece și gheață, plus un clește de bucătărie.
Fierbe cartofii câteva minute, apoi transferă-i
imediat într-un bol cu gheață pentru 3-5 minute. Coaja se va desprinde ușor
după acest proces, permițându-ți să îi cureți rapid, explică metoda.
Dacă vrei rezultate și mai rapide, poți cresta
cartofii înainte de fierbere o tăietură
superficială în jurul mijlocului face ca, după răcirea rapidă, coaja să se
desprindă în doar câteva secunde.
Pentru cartofii noi, care au o coajă mult mai
subțire, nici măcar nu e nevoie să folosești metoda fierberii. Sarea și apa
rece sunt suficiente pentru o curățare rapidă și eficientă. Spală cartofii cu
apă rece. Practic, frecarea ușoară cu sare grunjoasă ajută la îndepărtarea
cojii fără efort, oferindu-ți mai mult timp pentru gătit și mai puțină bătaie
de cap cu ustensilele.
Notă. De obicei, cojile ajung direct la coș, dar ele
pot fi transformate într-o gustare delicioasă sau folosite în grădină sau chiar
pentru îngrijirea pielii. Spală-le bine, usucă-le și prăjește-le în ulei
încins. După ce le-ai scurs de ulei, presară sare, boia, usturoi granulat sau alte
condimente preferate și vei obține o gustare crocantă și delicioasă, este
recomandarea pentru cei care vor să experimenteze în bucătărie. În plus, aceste
resturi alimentare conțin potasiu și fosfor, benefice pentru plante pot fi puse în compost sau direct în pământ. Mai
mult, cojile de cartofi au proprietăți calmante și antiinflamatoare, fiind
utile pentru arsuri solare sau umflături sub ochi, aplicate direct pe piele cu
partea interioară.
Dr.
Iulian COZA

Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu