miercuri, 16 octombrie 2013

Salut Trecut - 16 octombrie - Ziua Mondiala a Alimentatiei

In fiecare an la data de 16 octombrie, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza doua evenimente deosebit de importante: Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si infiintarea FAO – 16 octombrie 1945. Scopul acestei organizatii este sa avertizeze opinia publica asupra importantei alimentatiei si sa intareasca solidaritatea in lupta impotriva foametei, malnutritiei si saraciei. Cultura occidentala a inceput sa adopte treptat alimentatia de tip fast-food, ca urmare a adaptarii la ritmul alert al vietii contemporane. Romanii au renuntat la gatitul in casa, in detrimentul consumului produselor semipreparate, bogate in conservanti si aditivi alimentari, daunatoare sanatatii organismului. Acest stil nou de viata a condus la cresterea incidentei afectiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afectiunilor gastro-intestinale, dar si la o prevalenta crescuta a obezitatii. Calitatea alimentatiei zilnice reprezinta unul dintre importantele  principii de respectat alaturi de toate celelalte care concura la  trairea unei vieti frumoase si sanatoase pentru fiecare dintre noi. Ziua Mondiala a Alimentatiei este o ocazie pentru sensibilizarea opiniei publice in legatura cu numeroase probleme care exista inca pe planeta la acest capitol: pe de o parte, milioane de oameni care sufera de subnutritie, pe de alta parte, milioane de tone de alimente care sunt aruncate. Ziua Mondiala a Alimentatiei invita toate statele lumii la examinarea consecintelor actuale si viitoare ale schimbarilor climatice, in vederea adoptarii unor strategii noi pentru o mai buna gestionare a resurselor naturale si a mediului inconjurator, precum si pentru promovarea unei productii agricole adecvate care sa asigure securitatea alimentara in contextul unei populatii mondiale in expansiune.


                                                                                                  I.I.D.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu