In fiecare an la data de 16 octombrie, Organizatia
Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza doua
evenimente deosebit de importante: Ziua Mondiala a Alimentatiei (ZMA) si
infiintarea FAO – 16 octombrie 1945. Scopul acestei organizatii este sa
avertizeze opinia publica asupra importantei alimentatiei si sa intareasca
solidaritatea in lupta impotriva foametei, malnutritiei si saraciei. Cultura
occidentala a inceput sa adopte treptat alimentatia de tip fast-food, ca urmare
a adaptarii la ritmul alert al vietii contemporane. Romanii au renuntat la
gatitul in casa, in detrimentul consumului produselor semipreparate, bogate in
conservanti si aditivi alimentari, daunatoare sanatatii organismului. Acest
stil nou de viata a condus la cresterea incidentei afectiunilor
cardiovasculare, a diabetului, a afectiunilor gastro-intestinale, dar si la o
prevalenta crescuta a obezitatii. Calitatea alimentatiei zilnice reprezinta
unul dintre importantele principii de
respectat alaturi de toate celelalte care concura la trairea unei vieti frumoase si sanatoase
pentru fiecare dintre noi. Ziua Mondiala a Alimentatiei este o ocazie pentru
sensibilizarea opiniei publice in legatura cu numeroase probleme care exista
inca pe planeta la acest capitol: pe de o parte, milioane de oameni care sufera
de subnutritie, pe de alta parte, milioane de tone de alimente care sunt
aruncate. Ziua Mondiala a Alimentatiei invita toate statele lumii la examinarea
consecintelor actuale si viitoare ale schimbarilor climatice, in vederea
adoptarii unor strategii noi pentru o mai buna gestionare a resurselor naturale
si a mediului inconjurator, precum si pentru promovarea unei productii agricole
adecvate care sa asigure securitatea alimentara in contextul unei populatii
mondiale in expansiune.
I.I.D.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu