marți, 13 mai 2014

Numai în România…

Ştiţi că românii sunt generoşi şi darnici, şi se gândesc mereu la ceilalţi, nu? De exemplu, ţi-ar împrumuta cu tot dragul o ţigară. Cum intri la el în casă, sare să împartă cu tine din rezerva strategică de alcool, indiferent sub ce formă s-ar prezenta. E gata să se roage pentru tine şi pentru sănătatea ta. Şi, dacă îl prinzi într-o zi bună, poate chiar aprinde o lumânare pentru tine, la secţiunea viilor. Totul ca să fii sănătos şi durabil. Un singur lucru nu prea face românul: să doneze sânge. Asta nu, pentru că se ştie că sângele nu se regenerează, cât ai, atâta e. Şi nu vrea nimeni să rămână fără.
E de înţeles teama asta într-o ţară care e cu un picior încă în evul mediu. Sunt de înţeles şi cei care donează, totuşi, dar nu ca să facă un bine, ci pentru un abonament pe mijloacele de transport în comun şi o masă gratuită. În fond, important e că sângele acela ajunge la cineva care chiar are nevoie de el.
Dar e de neînţeles cum poţi fi asistent medical şi să furi sânge destinat unui pacient! Adică tu, cel chemat să aibă grijă de cei bolnavi, tu, cel care ar trebui să fii primul la donat, încerci să vinzi şansa la viaţă a unui om doar ca să te plimbi gratis cu autobuzul sau ca să-ţi poţi cumpăra bere fără să plăteşti? Cam ce fel de jigodie eşti? Şi cum dracu, în loc să te faci politician, ai ales un domeniu care necesită, teoretic, responsabilitate, corectitudine şi empatie pentru cei în suferinţă?
Da, oricât de greu ar fi de crezut, un astfel de specimen există şi lucra la Spitalul Colţea. Şi s-a gândit să economisească 63 de lei, furând sânge şi vânzându-l la Centrul Naţional de Transfuzii. Nu faşe sau leucoplast, mănuşi chirurgicale sau bisturie, deficitare în spitalele româneşti dar, totuşi, mai uşor de înlocuit. Ghinionul lui că a dat peste un om cinstit care a chemat poliţia.
Dincolo de mizeria asta bipedă, rămân două întrebări: cum naiba ajunge un astfel de specimen să lucreze în sistemul sanitar şi, mai ales, cum a putu fura o pungă cu sânge fără ca nimeni să nu observe? Au prea multe şi e greu să ţii evidenţa?


                                                                               Radu Herjeu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu