marți, 22 august 2017

Consecvenţă: şcoala reîncepe tot în clădiri nesigure şi fără manuale. Liviu Marian Pop îi sfătuieşte pe părinţi să nu îşi ducă copiii în şcoli nesigure !


Elevii vor studia în noul an şcolar în clădiri nesigure pentru viaţa lor. Realitatea cruntă a fost confirmată chiar ieri de ministrul Educaţiei Liviu Marian Pop. Mai exact, oficialul a spus că dintre cele 32.000 de unităţi şcolare, doar 2261 au autorizaţie de funcţionare de la Pompieri (pentru securitate la incendiu), iar circa 4000 au avize PSI. Întrebat ce îi sfătuieşte pe părinţii care se tem că îşi duc copiii în astfel de şcoli nesigure, răspunsul ministrului a fost:„ să nu îi mai ducă la şcoala respectivă. În nicio şcoală neautorizată nu ar trebui să lăsăm copiii astăzi (…) Avem obligaţia ca acele şcoli fără autorizaţie să le reabilităm sau să facem altele noi“.  Specialiştii în Educaţie se arată consternaţi de declaraţia şefului de la Educaţie, afirmând că este absurd să le ceri părinţilor să îşi mute copii în şcoli sigure când acestea sunt atât de puţine. „Este scandalos! Unde ar trebui să fie mutaţi copiii când majoritatea şcolilor din România nu îndeplinesc nişte cerinţe vitale de siguranţă. Părinţii nu au la dispoziţie şcoli sigure unde să îşi înscrie copiii, iar dacă ne raportăm la mediul rural, e jale. Acolo e câte o şcoală la comună, şi aceea dărăpănată“, a explicat Ştefan Vlaston, preşedintele Asociaţiei „EDU CER“.
Elevii din clasa a V-a vor avea un îndrumar de 296 de pagini în loc de manuale
Problemele la început de an şcolar nu se opresc aici, cel puţin nu pentru elevii care intră în clasa a V-a, care nu vor avea manuale la începerea şcolii (cu excepţia celor de Dirigenţie, Educaţie fizică şi Religie). În timp ce decidenţii politici aruncă responsabilitatea de la unul la altul, elevii din generaţia de sacrificiu - care din 2012 nu a avut niciodată manualele la timp- sunt nevoiţi să treacă pentru al V-lea an la rând prin aceeaşi experienţă umilitoare. Concret, ei nu vor avea cel puţin două luni manuale din cauză că licitaţiile au fost contestate, potrivit şefului de la Educaţie. La această problemă, soluţia găsită de Liviu Marian Pop este un îndrumar-ghid, de 296 de pagini, care cuprinde conţinutul pentru două luni al tuturor materiilor şcolare, cu excepţia celor care au manualele aprobate. Problema este că nu există o garanţie a faptul că după trecerea primelor două  luni din anul şcolar, manualele vor fi distribuite în şcoli, după cum a explicat Liviu Marian Pop. Astfel, după ce nu vor mai putea utiliza îndrumarul-ghid, elevii ar putea să rămână din nou fără niciun material didactic. Asta în condiţiile în care, ministrul Educaţiei a interzis folosirea materialelor auxiliare în unităţile şcolare pe motiv că nu sunt autorizate.

Autor: Florinela Iosip
Sursa: Adevărul

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu