Marea Britanie, Franța și Germania au beneficiat cel mai mult de pe urma ridicării sancțiunilor împotriva Iranului: au început să importe hidrocarburi la preț avantajos din Iran, să investească în economia iraniană. Schimbarea bruscă a opticii în marile capitale europene a fost surprinzătoare, mai ales că cele trei țări obișnuiseră cu atitudinea lor refrectară la solicitarea SUA de a pune presiune pe Iran.
The Washington Post arată cum s-a ajuns aici: prin șantaj din partea SUA, după cum spune un oficial UE, și prin tactici „mafiote”, după cum spune un membru al think tankului Consiliul European pentru Relații Internaționale.
”Cu câteva zile înainte ca europenii să avertizeze Iranul, Trump a amenințat în secret că va impune tarife de 25% pe importurile de automobile din Europa”, scrie WaPo. Ziarul american citează un oficial UE care spune ca a fost un ”șantaj” american. Amenințarea a fost făcută de oficialii SUA direct în capitalele europene, nu prin interediul ambasadelor de la Washington, a spus un înalt oficial european.
Urmarea: ”La câteva zile, cele trei țări au acuzat oficial Iranul că violează acordul nuclear, declanșând prevederea din tratat care ar putea duce la reimpunerea sancțiunilor ONU”, scrie WaPo. Imediat, Departamentul de Stat a salutat decizia europeană. ”Suntem de acord cu aliații noștri că scopul este de a fi alături de poporul iranian, expunând comportamentul Teheranului”.
Germania, Marea Britanie și Franța au discutat zile bune despre calea de urmat. ”Nu doream să părem slabi, de aceea am căzut de acord să ținem secretă amenințarea (americană)”, a spus un oficial european pentru The Washington Post.
”Amenințarea cu tarifele este ca o tactică mafiotă și nu așa funcționează de regulă relațiile între aliați”, a spus Jeremy Shapiro, director pentru cercetare la European Council on Foreign Relations.
Se pare însă că secretul nu a fost unul total, căci ministrul de Externe iranian a declarat următoarele, cu puțin înainte de lansarea avertismentului european: ”Ei spun că nu sunt responsabili pentru ce au făcut Statele Unite. Bine, însă sunteți independenți. Europa, UE, este cea mai mare economie din lume. Deci de ce permiteți Statelor Unite să vă intimideze?”.
Câtă vreme SUA au amenințat cu majorarea taxelor pentru importurilor auto, este limpede ca ținta a fost Germania. Cancelara Angela Merkel a încercat să arate că Berlinul poate pleca capul în fața SUA în cazul Iranului, nu însă și în ce privește relația cu China. (Asta în timp ce aceeași Merkel, interzice statelor central și est-europene să facă afaceri cu China). Mesajul a fost transmis printr-un interviu pentru cotidianul britanic Financial Times. Merkel a spus că, ”la fel ca în cazul Germaniei, ascensiunea Chinei se bazează pe multă trudă, pe abilități profesionale și inovație” și că Berlinul consideră că este ”o eroare să excludem o firmă (Huawei) per se” din competiția pentru rețeaua 5G din Germania, doar pentru că așa dorește Washingtonul. Merkel a mai declarat că relația problematică dintre SUA si UE nu i se datorează lui Donald Trump, că ieșirea Europei din prim-planul politicii SUA a fost semnalată de Barack Obama. ”Se reduce concentrarea SUA pe Europa, iar aceasta se va întâmpla de acum sub orice președinte american”, a spus Merkel.
Autor: Calin Marchievci
Sursa: Cotidianul
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu