S-au schimbat personajele principale. Ludovic Orban, prim-ministru interimar, ca și orice alt lider PNL trec în plan secundar, în vreme ce pe scenă intră figuri noi. Este adevărat că nu sunt atât de noi.
Victor Ponta a refuzat să intre într-un con de umbră după excluderea lui din partidul lui Liviu Dragnea și începe să tulbure apele în PSD. Înființarea Pro România avea să aibă consecințe grave pentru PSD.
Partidul se subțiază astfel că, după condamnarea lui Dragnea, PSD ajunge să fie condus de un politician mai mult decât mediocru care va fi desemnat și candidat la prezidențiale.
După căderea guvernului Dăncilă, conducerea PSD este preluată de Marcel Ciolacu, un personaj destul de șters, dar care în aceste zile încearcă să se afirme ca un lider politic abil. Practic, în acest moment critic PSD nu are personalități de primă mână. Prin urmare, Victor Ponta a considerat că moțiunea de cenzură este ocazia perfectă pentru afirmarea Pro România ca principal jucător politic între cele două tabere. Era previzibil că Pro România nu va pierde momentul de glorie și a ținut secret că va vota moțiunea.
Guvernul Orban a căzut pentru că așa a dorit Victor Ponta. Ce va urma? Președintele Iohannis va desemna un premier tot din PNL.
Cum UDMR nu intră într-o alianță cu PSD, cum se va încropi o majoritate PSD-Pro România care să se prezinte în fața președintelui și să pretindă nominalizarea unui prim ministru?
De data aceasta acul balanței poate fi înclinat de Călin Popescu Tăriceanu. Dacă ALDE se reîntoarce spre stânga, situația devine critică, dar nu catastrofală.
S-ar părea că PNL are o soluție salvatoare. Din start Ludovic Orban declară că PNL și aliații nu vor vota de două ori la rând un guvern PNL astfel declanșând alegeri anticipate. Desemnat cu formarea unui nou guvern, Orban nu va fi votat de parlamentarii PNL-USR, dar este posibil să fie votat de PSD-Pro România.
Lucrurile par simple în teorie, dar sunt total aiurea în practică. În nicio situație nu este permisă inversarea polurilor. Pentru a împiedica alegerile parlamentare anticipate parlamentarii PSD și Pro România vor vota un guvern PNL?
Poate fi posibil așa ceva? Dacă PSD crede în sondaje, care arată un scor de circa 20-25%, se poate ajunge și la această anomalie politică.
Un guvern de dreapta votat de parlamentarii partidelor de stânga ar fi o premieră mondială.
Până ca PSD și Pro România să ajungă la guvernare mai este ceva timp. Guvernul Orban rămâne la guvernare cu mai puține atribuții. Instituțiile funcționează, fără teama de restructurare.
Odată intrate în logica alegerilor anticipate, partidele încep să se comporte nefiresc.
S-au avansat încă din ziua trecerii câteva nume de posibili premieri, Remus Pricopie de la PSD și Corina Crețu de la Pro România etc.
Ceea ce rămâne cert este că primarii vor fi aleși într-un singur tur. PSD și UDMR și-au atins ținta. În rest, nu este decât politică în stare pură, cu obiective destul de neclare.
Autor: Dumitru Păcuraru
Sursa: Informaţia zilei Maramureş
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu