de Gheorghe Pârja
Năvălesc peste noi serioase îngrijorări, inclusiv spaima de a fi candidați la boli și moarte. Generațiile care ne perindăm, sub acest soare cenușiu, nu au trăit încercări de acest fel. Suntem actorii unei piese care a avut premiera în urmă cu două luni, dar nici până astăzi nu i se cunoaște regizorul. În schimb ni se oferă reprezentații cunoscute, cu interpreți cărora le cunoaștem textul. Președintele pro-rus de peste Prut, a spus un apropiat al lui, și-ar fi dorit să fie invitat la București de către omologul român. Tocmai a ratat o șansă, prin disprețul arătat față de România, recent, cu ocazia ajutorului acordat Republicii Moldova în pandemia coronavirusului. A întors spatele acestui gest românesc. În schimb, Dodon a participat personal la ajutoarele din China, flancat de ministrul sănătății și cel de interne, fiind prezenți la aeroport. Apoi Dodon a mulțumit partenerilor ruși, personal președintelui Putin.
Operațiunea ruso-chineză a constat în echipamente medicale cumpărate și nu donate. În 30 aprilie, a ajuns la Chișinău un convoi umanitar românesc, cu o primă tranșă de echipamente medicale. Echipa medicală este formată din 52 de specialiști, medici și asistente, care este operațională la spitale din Chișinău, Bălți și Cahul. Guvernul de la București a aprobat, în regim de urgență, suma de 3,5 milioane euro pentru Basarabia. Delegația română a fost condusă de Bogdan Aurescu, ministrul de externe, Nicolae Ciucă, ministrul apărării, și Raed Arafat, secretar de stat. Igor Dodon nu a participat la întâlnire. Ministrul apărării de la Chișinău nu s-a văzut cu omologul român, cum cere protocolul diplomatic, ci a avut cu acesta o scurtă convorbire telefonică. Cu excepția socialiștilor, dintre care unii manifestă o ură exagerată față de România și Uniunea Europeană, majoritatea politicienilor au apreciat ajutorul umanitar românesc.
Printre ei s-a numărat doamna Maia Sandu, fost premier moldovean. Delegația română s-a întâlnit cu actualul premier de la Chișinău și cu ministrul de externe. Pentru Ungaria, a fost o lovitură de imagine contra României. Înainte cu două zile de convoiul românesc, a ajuns la Chișinău ministrul de externe al Ungariei, cu ajutoare constând în câteva mii de măști și mănuși chirurgicale. Este cadoul primit de la chinezi și dăruit Chișinăului. Presa rusă din Basarabia a dat apă la moară la reacțiile antimaghiare de la București, exact ce și-au dorit artizanii de la Budapesta. Autorul apropierii de Ungaria este ministrul de externe al Republicii Moldova, care a fost ambasador la Budapesta. Republica Moldova este pentru Ungaria o carte de joc împotriva României. În luna martie, premierul Viktor Orban a fost la Chișinău, și s-a întâlnit cu președintele Dodon. Budapesta sprijină autonomia Găgăuziei și statutul special al Transnistriei.
Deputatul Bogdan Țîrdea a lansat critici la adresa României, pentru că a mers peste Prut cu două zile întârziere față de unguri. Evident, nod în papură! Aflu că structura delegației românești nu a fost întâmplătoare. Ministrul de externe și ministrul apărării au fost la Chișinău pentru dialoguri profunde cu diplomații de peste Prut. După cum am văzut, ministrul apărării a dezertat de la întrevederi. În aceste zile, la Chișinău, se duce o luptă acerbă între Rusia și Uniunea Europeană. Criza pandemică a denaturat atenția opiniei publice. Sub masca unui ajutor umanitar, de 200 de milioane de dolari ajutor rusesc, se află o strategie de subminare a statalității Republicii Moldova, prin reducerea ei la o colonie rusească. Și aici axa Budapesta – Moscova se face resimțită. Totuși, în cadrul misiunii medicale la Chișinău s-au consumat episoade diplomatice firești. Ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, a spus: „Așa cum a făcut-o de fiecare dată, România este și acum alături de Dumneavoastră.” Iar omologul lui de la Chișinău, Oleg Țulea, a spus că a discutat pe marginea agendei bilaterale, părțile subliniind interesul „pentru relansarea contactelor directe și dialogului între Chișinău și București, în vederea consolidării relațiilor speciale dintre cele două state, care se bazează pe comunitatea de istorie, limbă și cultură.”
Purtarea lui Dodon, atacurile și reacțiile unor politicieni servili Moscovei, precum și atitudinea presei rusești din Basarabia arată clar că peste Prut există și acest mesaj: Adio, Europa! Trăiască Rusia! Ca unul care sunt în legătură cu oameni de cultură din Basarabia, rezerva de românitate nu s-a epuizat. Sunt mulți basarabeni cu fața spre Europa. Dar nu putem face abstracție de măștile diplomației. Când tocmai încheiam textul, aflu că Dodon a mulțumit României, după câteva zile, pentru ajutorul medical. O altă mască.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu