miercuri, 5 ianuarie 2022

CRONICA LA O LANSARE DE CARTE. VASILE HATOS – ÎNTÂLNIRI CU DUMNEZEU.



LA REVEDERE, 2021! BINE AI VENIT, 2022!

(autor Vasile Bele)

 

„Să se bucure Cerul și Pământul

Iar magii să-și verse darul

Azi, magi pământești sunteți dumneavoastră,

Fiecare, după nume și adâncă credință, sosiți pentru răsfățul zorilor și

Pictura cuvintelor dătătoare de mir și binecuvântare.

Magi și colindători, lumești și binecuvântați,

Primiți emoția ÎNTÂLNIRII CU DUMNEZEU,

ca un dar, între celelalte minunate daruri,

Să ne bucurăm că suntem!

Să ne bucurăm că suntem... Eu, mă bucur că sunt

Martor, alături de muze, la chemarea spre tine emoție...

 

Și... suprema bucurie este că azi sunt aici,

La ceas de binecuvântare cerească pentru

A mă ÎNTÂLNI CU DUMNEZEU, prin vocea dumitale,

prieten și tiz, Vasile Hatos!

Deschideți inima, deschideți sufletul,

Lasă Poezia să prindă rădăcini de aur,

Să se înveșnicească în izvorul darului de mir

Și să vegheze Cuvântul plin de har.

Doar rugăciunea ne va ajuta să vedem adevărul din lumină

Și lumina din Cuvânt.

 

Bine v-am găsit dragi prieteni, magi pământești!

Bine te-am găsit clipă de bucurie și emoție înmiită!”,

notam, dragi prieteni, în drum spre capitala Ardealului, Cluj-Napoca, la întâlnirea literară, organizată de către Editura Ecou Transilvan, reprezentată prin Nadia Fărcaș - o bună prietenă și o susținătoare înfocată și înflăcărată, a poeților, de fapt, a scriitorilor din acest ținut binecuvântat.

Prin prezența mea la această întâlnire literară de marcă, am răspuns invitației, atât editoarei Nadia Farcaș, cât și poetului Vasile Hatos, actorul principal în acest „spectacol literar”. Vasile Hatos, își lansa unul din volumele de versuri - „ÎNTÂLNIRI CU DUMNEZEU”, apărut la această editură.

Un volum de o sensibilitate și profunzime aparte. Au remarcat acest fapt fiecare vorbitor, invitat să susțină sau să critice (dar nu era cazul!) volumul și autorul. Momentul a fost încărcat de emoție.A fost precum o binecuvântare. Nu mă voi opri asupra volumului în sine, pentru că, personal, în luna septembrie, 2021, acestui volum, primit „cu dedicație și iscălitură”, prin amabilitatea autorului și a poetului Radu Botiș (Ulmeni), prezent la Gostila, în luna august, acasă la poet, în satul natal, i-am făcut un mic semnal editorial, care se află pe pagina mea de facebook și trimis pe email poetului, spre știință.

A susținut autorul și volumul lansat, prof. Laszlo Alexandru, un român stabilit în Italia, dar care nu-și uită apartenența și rădăcinile românești - un important om de cultură care ne reprezintă cu mare drag. Respect și admirație pentru astfel de oameni. Am „socializat” câteva clipe împreună și mi-aș fi dorit ca acestea să nu aibă sfârșit. Mulțumesc pentru că, deși e seară cam ploioasă, (așa ca de decembrie, dar un decembrie trist!), dumneavoastră ați adus bucurie, zâmbet și căldură, prin vorbele de încurajare rostite.

Prof. Daniela Marcu, nu s-a lăsat mai prejos, vorba românului. Are și motiv! A citit din creațiile autorului și i-a dăruit un Laudatio, așa cum merita, pe bună dreptate adică. Și Doamnia Sa, ne-a transmis cu intensitate din emoțiile clipei trăite și retrăite în această „catedrală” a cărții - Biblioteca Județeană „Octavian Goga”, din Cluj-Napoca (locul unde s-a desfășurat fericitul eveniment).

Azi, aici, vreau să mulțumesc tuturor celor care au făcut posibilă această întâlnire literară, în condiții de pandemie, cu respectarea tuturor restricțiilor și a regulilor impuse de acest lucru. Pe lângă autorul (Vasile Hatos) și editorul volumului (Nadia Fărcaș) invitații au sosit la eveniment încărcați de bucurie și cu multă prietenie.

Neapărat voi aminti aici prezența clujenilor - Rodica Mureșan, Eugen Emil Coța, Romulus Moldovan, Ștefan Popa, Gabriel Cojocaru sau Simion Gicu Legian (mii de mulțumiri pentru instantaneele fotografice dăruite, drag Simi, și-ți mai sunt dator cu încă un mulțumesc pentru prietenia sinceră).

De la Turda au ajuns pentru acest eveniment, poeta Marieta Coman și Lili Oniș - mulțumindu-vă pentru momentul întâlnirii, îmbrățișările cu mască (chiar în condițiile de pandemie, primite și dăruite, pentru că mai erau câteva zile din 2021, și ne apropiam cu repeziciune de a întâmpina 2022-ul).

De la Bistrița, a ajuns pentru a „gira” literar volumul și autorul, Nadia Urian Linul - o prietenă bună, o scriitoare complexă și completă, valoroasă, cu multe premii și distincții primite pentru întreaga activitate literară desfășurată de-a lungul anilor.

Mulțumesc, Nadia Urian Linul - pentru prietenia și aprecierile de care mă bucur în fața Domniei Tale. Te apreciez și te respect profund. Nadia Urian Linul în vorbele sale a lăudat și a apreciat sensibilitatea poemelor, complexitatea și dăruirea autorului, felicitând editura și organizarea evenimentului.

Ne-au bucurat vorbele și am apreciat și stimat prezența de spirit și sinceritatea Nadiei. Felicitări și un An Nou cu bucurii și împliniri, dragă Nadia, dar toate aceste urări le rostesc și în numele celorlalți participanți.

Eugen Emil Coța, ne-a dăruit o epigramă, de moment. La fel și poetul Romulus Moldovan, a apreciat și a lăudat extrem de frumos, în foarte puține cuvinte, toată organizarea iar apariției editoriale i-a dedicat un catren.

Ioana Roman, cu vocea ei superbă, ne-a dăruit câteva colinde și pricesne. Costumul popular impecabil, vocea superbă, Ioana Roman - de-o modestie absolută, au făcut să ne simțim ca-n rai, ca-n „al nouălea cer”, vorba poetului. Am colindat împreună. Am cântata pricesnele împreună, atmosfera fiind una de basm, de adevărată și binecuvântată sărbătoare cerească.

Vă mulțumesc pentru această seară și vă invităm să ajungeți și în Maramureșul nostru - cu cântecele, colindele sau pricesnele dumneavoastră. Sunteți o minune și faceți minuni pământești de care se bucură și cerul.

Mulțumesc pentru colind, Camelia Hodiș.Ați adus zâmbet și bucurie în sufletele noastre.Spiritul sărbătorilor, prin prezența dumneavoastră la acest eveniment a fost viu. Colinde, căci e vremea colindelor… o voce minunată și un talent deosebit – omul și chitara, nu-i așa?Deopotrivă, invitația, de-a lua chitara și de a porni spre Maramureș, se îndreaptă și spre dumneavoastră. Vă așteptăm cu interes și drag mult.

Cu un mare și din suflet mulțumesc, mă simt dator în fața proaspătului prieten Simion Gicu Legian - pe care am avut bucuria să îl cunosc la întâlnirea epigramiștilor clujeni - fiind invitat de către bunul prieten, poet și parodist desăvârșit Eugen Emil Coța.

Epigramiști, s-au adunat, la ceas de bilanț, pentru a sărbători realizările epigramistice ale anului 2021 și au ridicat o cupă în cinstea anului 2022. Succes în întreaga activitate literară dragi prieteni și, vă așteptăm și pe meleagurile noastre pline de legendă, la o întâlnire cu epigramiștii și scriitorii maramureșeni.

În acest context și al prieteniei sincere cu parodistul Eugen Emil Coța, Domnia Sa, m-a cadorisit cu volumul „ZBOR PRIN ANOTIMPURI”. Bucuria este fără margini, bun și drag prieten, Eugen Coța. Îți mulțumesc pentru volum și te asigur, că foarte curând, va face obiectul unui semnal editorial, atâta cât mă voi pricepe, iar dacă vei fi de acord cu părerea mea, din acel promis semnal editorial, o vom include în proiectul nostru literar - ANTOLGOII DE TEXTE. RECENZII DE CĂRȚI PERSONALITĂȚI ALE LITERATURII CONTEMPORANE. SINCERUS VERBA, volumul 7, care se află în derulare.

Pentru a mă motiva în fața Domniilor Voastre, dragi cititori, adaug, din volumul amintit, „ZBOR PRIN ANOTIMPURI”, (poeme de iubire și parodii-100), apărut la editura Napoca Nova, Cluj-Napoca, 2020, ISBN 978-606-041-005-8, 368 p., o poezie/parodie, la întâmplare, de unde se deschide volumul, partea stângă:

LA CUMPĂNA ANILOR, după iulian Patca, (p. 330). Așa să fie!

„Se duce, Doamne, Vechiul An

unde s-au dus toți anii vechi,

zăpezile-s de groază pe tăpșan

suntem ca despărțitele perechi.

 

Noul An pășește prin odaie

ca hoțomanul și sunt singur-cuc,

de modest, port tot aceleași straie

și nici pe la biserici nu mă duc.

 

Ți-aș face un cadou să-ți cadă bine;

un madrigal, o odă, epigramă...

da-mi fac Revelionul doar cu mine -

de Anul Nou mi-e frică și mi-e teamă.

 

Bat clopote de zici că-i la alarmă

în clipa asta se îngroapă Vechiul An;

pocnitori, petarde, rachete de cazarmă,

zăpezile-s de comă pe tăpșan.

 

Să fiu la modă ca toți bețivanii

în seara asta îmi voi face plinul

apoi îmi sun, pe rând, dușmanii

și-mi voi urma și-n Noul An destinul”.

Doamne, ce potrivire! Mă bucur... Abia aștept să am timpul necesar pentru a semnala editorial acest volum și a-mi onora promisiunea. Doamne ajută.

 

      *          *          *          *          *

Bunul prieten, Ștefan Popa, cu care avem o colaborare de excepție, n-a venit la „Întâlniri cu Dumnezeu”, cu „mâna goală”, cum se zice în popor. Fiind și absolvent al Facultății de Teologie Ortodoxă, secția pastorală, Domnia Sa, mi-a dăruit în prag de An Nou, volumul „PUSTNICA. VIAȚA ȘI ÎNVĂȚĂTURILE SCHIMONAHIEI ELISABETA”, apărut la Editura Ecou Transilvan, Cluj-Napoca, 2021, ISBN 978-606-730-837-2, 174 p., cu o „Prefață. Eli-sheba - Dumnezeu este perfecțiune, El este judecată”, semnată de către pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, iar eu voi cita, azi, poemul „PUSTNICA”, ce aparține autorului Ștefan Popa:

„De mică ai bătut la uși secrete,

La 15 ani ai deschis poarta mănăstirii,

Pătrunzând în sanctuarul divinelor șoapte,

Cu sufletul pironit între fapte și gânduri.

 

Sub glasul rugăciunii și al chemării divine

Ai lăsat totul pornind pe calea credinței,

Pe munte, ca și Moise, pășind cu demnitate,

Chiar dacă urcușul este greu spre ceruri.

 

Ascultând chemarea lui Dumnezeu,

Din adâncul inimii, în taină mistică,

Pe munte ai urcat, pe vârful Giumalău

Acolo am urcat și eu la ceas de seară.

 

Ca o fecioară ai plecat departe de tot ce-i omenesc,

Lăsând în urmă un tainic asfințit,

Pășind ca înger, uitând de tot ce-i pământesc,

Născându-te din nou într-o veritabilă pustnică”.

Îți mulțumesc bun prieten pentru această binecuvântare și reiterez aceeași promisiune - cât de curând, un scurt semnal editorial al acestui volum, „Pustnica. Viața și învățăturile Schimonahiei Elisabeta” și apariția acestuia în proiectul nostru.

Doamne ajută!

Un An Nou fericit și cu împliniri îți doresc. Aștept revederea și în tabăra literară, ediția 2022. Dacă va fi lume și o să ni se permită organizarea de evenimente culturale.

 

*          *          *

 

Și pentru că am dedicat această cronică, privind lansarea volumului, „Întâlniri cu Dumnezeu”, autorului Vasile Hatos, tot cu Domnia Sa vreau să finalizez. Așa mi se pare normal! Pe lângă volumul amintit, am mai primit două volume, cu „dedicație și iscălitură”.

Este vorba despre Vasile Hatos, „Călătorie în ființă”, apărut la Editura Franco, Brezoi, 2021, ISBN 978-606-95276-0-3, cu o prefață - „Pelerinaj în ființa umană”, semnată de Ion Nălbitorul și concepție copertă Constanța Abălașei-Donosă, din care voi cita poemul, de-acolo de unde se deschide volumul, partea dreaptă:

„Ale vieții.

Căci fiecare are

Un cuget și-o scăpare

Când timpul

Ne vorbește

Tăcut și-ngândurat

Despre trecutul nostru

Despre ce-a fost

Și ce va fi azi.

Căci noi nu-l înțelegem

Aceasta-i altceva

Căci timpul este Unul

Și-n Unul e Ceva,

Ceva ce-aduce în lume

Atâta bucurie

Atâtea fericiri

Dar și nenorocire

Încât omul în viață

Pare un copil,

Dar cugetul dintrânsul

Pare că-i debil!

El fuge după viață

Nu viața după el!

Nu face din Bine

Nici măcar un țel.

El fuge toată viața

El fuge neîncetat

Căci soarta lui

Chiar este

A omului pribeag”, (p. 55).

Celălalt volum, „Tainica simțire, poeme și poezii 1986-2013, România-Italia, ediția II”, a apărut la Editura Minela, București, 2021, ISBN 978-606-9738-03-0, 134 p., cu Prefață, semnată Mihaela Talabă, francavilla Marittima (Cs), Italia.

Mulțumirile trebuie să le repet, și sunt sigur că-mi înțelegeți sufletul.

Mulțumesc Vasile Hatos pentru clipele de emoție trăite alături de tine și de alți prieteni scriitori clujeni, bistrițeni, turdeni... și de unde or mai fi.

Totul a fost minunat, de la început până la îmbrățișările finale și urările de An Nou, așa cum se obișnuiește.te așteptăm în Maramureș.

Te așteptăm în taberele noastre, dacă Bunul și Dreptul Dumnezeu ne va ocroti și apăra, și ne va ajuta să ajungem și acele clipe, căci, vorba latinistului convins „Nihil sine Deo”, adică, „Nimic fără Dumnezeu”.

Din acest volum, după regula simplistă, citez de acolo de unde se deschide volumul, voi cita o mică parte. S-a deschis la pagina 52, poemul „Mi-e dor...”:

„mi-e dor ca să umblu prin păduri surâzând,

s-aud cum frunzele sub picioare se sfâșie lin,

să văd cum crengi de prin fagi, adânc, mă privesc,

mi-e dor să mă culc s-aud cum frunze uscate sub mine trosnesc.

e mută natura, dar simt că trăiește,

la fel ca și noi - plânge, vorbește!

la fel ca și corpul când plânge că n-are

o clipă de alinare!”.

O minunăție! Frumusețe fără seamăn... dor de codru, dor de tot ce înseamnă copilărie și copilărit.

            Toate au stat sub semnul emoțiilor și în spiritual sărbătorilor. Vizibil emoționat, autorul Vasile Hatos, a mai rostit; ,,Mulțumesc doamna editor Farcaș Nadia, prof. dc. Laszlo Alexandru, prof. Marcu Daniela, doamnelor Roman Ioana și Hodiș Camelia, care ne-au încântat sufletele cu colinzi. Scriitorilor Nadia Urian, Lili Oniș, Marieta Coman, Alina Mizgan, Rodica Mureșan,Vasile Bele, Eugen Cojocaru, Romulus Moldovan, Eugen-Emil Coța și tuturor prietenilor care au participat la această lansare de carte «Întâlniri cu Dumnezeu». Azi, 29 decembrie 2021,o seară de decembrie, morocănoasă, la Biblioteca Județeană «Octavian Goga» din Cluj-Napoca, m-am întâlnit cu oameni minunați pentru a dialoga despre frumusețea spiritului. Emotiv, deoarece orice întâlnire cu Eul altor persoane sufletul meu este cuprins de o stare de euforie. Orice trăire lăuntrică îmi scoate sufletul spre alte lumi unde omul stă de vorba cu Eul său, urcând pe culmile grației interioare.Căci orice întâlnire adevărată creează în sufletului fiecărui om frumosul, binele și adevărul”.

Te felicit pentru sinceritatea gândurilor puse în volum, în toate volumele de altfel.

Mă bucur că Dumnezeu a rostuit această întâlnire magică, magnifică...

Mă bucur că există sinceritate și oameni ca Dumneata. Repet, oricând ești bine venit în Maramureș...

Un cuvânt de laudă și mulțumire se cuvine a-l adresa, de această dată, moderatoarei Nadia Fărcaș –(pe lângă cea de editor), care a gestionat extraordinar evenimentul. Cu Domnia Sa, vădit emoționată, ne leagă o prietenie de câțiva ani, când, într-un 1 decembrie, (cred, 2012!?) lansam sub emblema Editurii Ecou Transilvan, Cluj-Napoca,  la Negrești Oaș, cartea biografică a interpretei Maria  Tripon.

O prezență agreabilă, un om care transmite emoție, un om implicat în susținerea și promovarea colaboratorilor. E o adevărată bucurie să stai în preajma acestor oameni cu suflete sensibile, deschise.

Moderatoarea evenimentului, Nadia Fărcaș, a adaugat: Felicitări,Hatos Vasile pentru cartea «Întâlniri cu Dumnezeu». Mă bucur de lansarea acestui volum de versuri, care a avut loc la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj. Cu recunoștință mă închin și le mulțumesc prietenelor mele care ne-au încântat cu pricesne și colinde: Ioana Roman și  Camelia Hodiș, dar și celor care au luat cuvântul. A fost o seară specială și ne-am bucurat împreună de întâlnirea cu Dumnezeu prin poemele domnului Vasile Hatos, un om minunat care iubește adevărul, viața și natura”.

După câteva ore, petrecute sub imperiul emoțiilor și al bucuriei, seara s-a încheiat, în spirit de sărbătoare, cu un colind, cu ședință foto, cu autografe și cărți primite de la autor, cu îmbrățișări „distanțate”, (de, asta e regula!) și cu promisiunea că ne vom revedea curând.

Doamne ajută, așa să fie!    

Prietene, Vasile Hatos,„Cele bune să se-adune,

Cele rele să se spele!”, zice o urare pe care îmi permit s-o cuprind aici, la ceas de Mare Sărbătoare.

Împlinire și sănătate, căci, iată, ne-a ajuns cumpăna anilor, cu 2021 de la care ne-am luat cu toții bun rămas, mulțumind pentru că a fost, că am fost, și câte au fost... și proaspătul sosit deja, 2022, de la care, eu, personal, nu îmi doresc mai mult decât atâtea câte le-am avut în anul care a trecut.

Ce pot să îmi doresc mai mult? Nici că mai pot visa la altceva... Atâtea bucurii și împliniri am avut...

AN NOU FERICIT, CU SĂNĂTATE ȘI ÎMPLINIRI, ALĂTURI DE CEI DRAGI! SUCCES FIE CU TINE ȘI ÎN 2022.

LA MULȚI ANI!

Încă sub imperiul emoțiilor și al bucuriei...

 

CHIUZBAIA, 4 ianuarie 2022.

 

  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu