marți, 4 octombrie 2022

De ce guvernul nu separă criza gazului de criza energiei electrice?

 

Cât de haotică este guvernarea PNL-PSD se vede şi din modul în care amestecă problema gazului cu energia electrică. În primul rând ar trebui să despartă merele de pere ministrul Virgil Popescu. Energia electrică o putem produce în ţară. Rezerve de gaze există în subsolul patriei, dar exploatarea lui nu se ridică la nivelul teribilei crize care s-a abătut asupra Europei.

Amestecul voit al celor două tipuri de energie este un adevărat colac de salvare politică a guvernului. Echipa guvernamentală, cele două partide, se prefac că muncesc, zi de zi se străduiesc să arate că sunt preocupaţi de problema energiei, când în realitate chestiunea ar putea fi tranşată foarte simplu, prin explicaţii raţionale. Care să fie scopul acestei strategii? Este vorba despre preţ. Creşterea preţurilor la energia electrică nu se justifică. Aici guvernul Ciucă permite furnizorilor să practice preţuri de contrabandă. De ce permite acest lucru? Pentru că guvernul încasează o parte însemnată din vânzarea la suprapreţ. Din aceste încasări guvernanţii întreţin greoiul stat român, ineficient în situaţii excepţionale, supraponderal încă din primii ani de după căderea regimului comunist.

După serioase analize ale situaţiei interne şi internaţionale, după şedinţele conducerilor partidelor din arcul guvernamental, la ce concluzie au ajuns? Că ar trebui să majoreze salariile primarilor. Bieţii primari chiar că o duc greu. Poate sunt cei mai oropsiţi cetăţeni, dar vorba unuia dintre ei care spunea că îi este ruşine de decizia guvernului< nimeni nu a tras de noi să ne facem primari.

Acesta este doar unul dintre exemplele cele mai elocvente. Este un fel de a spune că ţara arde, iar baba se piaptănă. În rolul babei, desigur joacă cei doi mari actori: Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Ar fi greşit să credem că ţara este guvernată propriu-zis de guvern. România este guvernată de cele două partide. Deciziile majore nu se iau la ministere, la şedinţele de guvern, ci la şedinţele coaliţiei. Majorarea salariilor primarilor nu a fost decisă de ministrul de Finanţe care a spus, „uite am nişte bani în plus şi nu ştiu ce să fac cu ei!”.

Majorarea salariilor primarilor a fost o decizie politică. Mai mult decât atât, această măsură este un prim pas spre pregătirea alegerilor. Din punct de vedere strategic, primarii sunt ca experţii militari NATO care pregătesc armata ucraineană. Primarii aduc voturi pentru partidele lor. Prin mijloace numai de ei ştiute.

Poate că niciodată nu a fost atât de politizată activitatea administrativă de la nivel central şi local ca în această perioadă de crize succesive. Politizarea excesivă îşi arată roadele în măsura în care guvernanţii arată zi de zi cât de dramatică este situaţia. Frica de ziua de mâine l-a adus pe cetăţeanul de rând la nivelul unui mieluşel.

Cum se explică de ce populaţia nu se revoltă, deşi o duce din ce în ce mai greu? PSD şi PNL au reuşit să inducă în populaţie teama că fără această coaliţie ţara se duce de râpă. PSD şi PNL se sacrifică. PSD şi PNL au lăsat cearta de-o parte şi s-au înhămat la căruţa naţiei să o scoată din nămol. Anul viitor, în luna mai, se produce rotativa. La cârma guvernului se va instala Marcel Ciolacu. Va deţine funcţia de prim ministru şi pe perioada alegerilor din 2024, patru la număr.

Odată cu instalarea în prima poziţie a PSD-ului s-ar putea să se despartă grâul de neghină. Adică să fie tratată separat criza energiei electrice şi criza gazului. Poate că nici nu există o criză reală a energiei electrice. Dacă PSD va reuşi să scadă preţurile la energia electrică, poate şi la gaze, PNL va deveni un partid de mâna a doua. Ca măsură de precauţie, ar trebui să nu-şi taie toate legăturile cu USR, cu micile partide de dreapta.

 

Autor: Dumitru Păcuraru

Sursa: Informația zilei Maramureș

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu