marți, 5 septembrie 2023

Haosul care strigă

 


                                                                                   de Gheorghe Pârja

Mă străduiesc în textele mele să privesc lumea în care trăiesc cu îngăduință, cu înțelegere, să văd partea plină a paharului. Suficient ne pun note mici unii lideri europeni, mai răsucesc și eu cuțitul în rană? Că societatea aceasta are suficiente hibe, dar parcă nu-s făcut pentru ruine, ci mai degrabă pentru zidire. Dar vine realitatea și îmi dă lecții de luciditate. Și atunci nu pot spune că negrul este alb. Ultimele evenimente tragice din România mă fac să privesc lumea cu mai multă exigență, că sunt multe șuruburi destrânse în alcătuirea ei. Mai multe decât cele de la podul de la Brăila, inaugurat cu prezențe oficiale la nivel înalt.

Tragedia de la Crevedia demonstrează că societatea este locuită și de personaje publice care trăiesc doar pentru ele. Prostia, viclenia și impostura nu pot fi ascunse, deși apelează la discreție. Că nu-i făcută neștiută. Cei care sfidează binele public au fost numiți de scriitorul Augustin Buzura agenți ai haosului. Care caută să privatizeze totul, până și democrația. În viziunea lor, democrația este un club închis și pentru a intra în casta afacerilor ai nevoie de aprobare, de obicei, politică. Pretendenții nu sunt întrebați, verificați prin filtre legale, ci este suficient să semnezi adeziunea și să cotizezi. Ajunși acolo, în posturi de decizie, ipocriții își arogă dreptul de a da certificate și lecții de morală celorlalți. Au în jur consilieri care scriu, iar ei citesc. Și au pretenția să fie citați cu ghilimele.

Când vorbesc fără hârtie te cuprinde spaima de incoerența lor. Probabil că cei care dețin puterea nu își asumă riscul de a face un pas înainte. Privirea lor este îndreptată în sus, spre golul născător. Cum vine de sus, așa merge pe fus! Experiența arată că uneori pierd, chiar și atunci când au certitudinea că au acumulat puncte pentru victorie. Oamenii pot fi înșelați uneori cu ușurință, dar nu vreme îndelungată. Că ulciorul nu merge de multe ori la fântână. Nedreptățile celor puternici sunt ca un cuib de fantome, care ispitesc slăbiciunile, dar și poftele de acumulare fără măsură a averilor. Orbirea lui Elias Canetti se extinde ca o pecingine peste spiritele captive. Nici valoarea bunului-simț, nici credința în Dumnezeu nu pot suplini ofensiva devastatoare a hoției și a prefăcătoriei.

Scriitorul Augustin Buzura, bun diagnostician al bolilor societății, apreciază că „nimeni nu a văzut vreodată proști modești sau mediocri modești, proști sau mediocri generoși, capabili să propună sau să apere o idee. Ei nu au convingeri, ci interese. Proștii se propun doar pe ei înșiși, dar până să-și trădeze substanța, timpul trece în favoarea lor.” Am dobândit libertatea de a striga aceste lucruri. Dar cui îi pasă de strigătul meu? Al nostru, că dacă pleci urechea la părerile oamenilor, vei auzi voci care judecă sincer, dar aspru, rânduiala din țară. Și nu o fac că este la modă să critici puterea, ci aduc proba realității. A haosului care, din când în când, trage triste semnale de alarmă. Oare suntem prea supuși clișeelor de genul: lasă că merge și așa? Dăunător fel de a fi în lume. Trist este că o aparentă ordine ascunde tocmai dezordinea camuflată în proiecte iluzorii.

Când crapă pojghița ocrotitoare, ies la iveală stări de fapt monstruoase. Povestea cu casele de bătrâni mi se pare de neiertat. În preajma noastră, într-un timp al civilizației, să aibă loc întâmplări de ev mediu. Și nimeni, dintre cei obligați să vegheze starea normală, să nu observe deruta și înjosirea unor semeni care aveau nevoie de ocrotire și de o vorbă bună. Noroc că haosul a început să strige. La fel țesătura bolnavă din situația de la Crevedia. M-au întristat atitudinile unor responsabili din acest caz tragic. Nu vom putea depăși această stare de mântuială față de binele public până nu vor fi puși în funcții de răspundere oameni capabili, știutori ai domeniului pe care-l gospodăresc.

Criteriul politic, se vede, este un preludiu la dulcele haos. Nu dă întotdeauna rezultate. Priviți în jur și vă veți convinge. Cum vorbim astăzi, obositor de mult, despre pensii, despre nevoi stringente, trebuie să avem în vedere școala și sănătatea. Până nu vor fi oameni pricepuți pentru nevoile țării, ne așteptăm, ca în orice clipă, să auzim cum strigă haosul. Cel ocrotit și folositor pentru mulți.

P.S. De Ziua Limbii Române, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Maramureș a emis o hotărâre în care, la ultimul punct, se precizează: Se ia la cunoștință Hotărârea Consiliului Local al comunei Bârsana privind schimbarea numelui Școlii Gimnaziale “Mircea Vulcănescu” Bârsana, în Școala Gimnazială Bârsana și Hotărârea Consiliului Local al comunei Fărcașa, privind schimbarea numelui Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga” Fărcașa, în Școala Profesională Fărcașa. De ce? Se cer lămuriri suplimentare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu