joi, 31 octombrie 2024

Și dacă e adevărat? Iohannis se răzbună pe Ciolacu?

 

Se îngroașă gluma: candidatul PSD, Marcel Ciolacu, este atacat de partenerul de guvernare, PNL, în cel mai sensibil punct, anume presupusa lui legătură extraconjugală cu o tânără, fostă miss, Sorina Docuz.
Iar atacul vine de la cel mai înalt nivel, adică de la generalul doctor Nicolae Ciucă, imediat după ce premierul a anunțat desecretizarea banilor cheltuiți pentru amenajarea vilei lui Iohannis. Ceea ce indică destul de clar și cine i-a întors, furios, cheița doctorului Ciucă.
„Mă bucură faptul că domnul Ciolacu a găsit curajul transparenței.
Îl încurajez să meargă în continuare pe acest drum, pentru că este drumul corect. Tot în spiritul transparenței, mai sunt și alte teme pe care publicul merită să le știe:
1. Lista utilizatorilor/ vizitatorilor/ beneficiarilor vilei RA-APPS din strada Cucu Starostescu nr. 6. Sunt sigur că domnul Ciolacu nu vrea să meargă cu acest secret în turul 2.
2. Lista tuturor vilelor RA-APPS şi a beneficiarilor care locuiesc în aceste vile.
În mandatul meu de Preşedinte, tot ce înseamnă cheltuielile RA-APPS şi beneficiarii locuinţelor de protocol va fi transparent comunicat românilor. Pentru că este vorba de bani publici” a scris dr. Ciucă pe Facebook.
În urmă cu câteva zile, ziaristul de investigații Cornel Ivanciuc a difuzat imagini cu vila invocată de Ciucă, dezvăluind că acolo a fost cazată Sorina Docuz, despre care presa scrie insistent că ar fi amanta lui Marcel Ciolacu.
După publicarea informației, același Ivanciuc a revenit cu noi dezvăluiri, afirmând că Docuz a fost mutată în regim de urgență în complexul de lux Stejarii, ca să se șteargă urmele.
Meciul electoral se încinge. Reamintim că Marcel Ciolacu nu a venit cu familia la dezbaterea electorală a Antenei 3, susținând că nu vrea să o expună public, deși prezentarea familiei de către candidați este o practică întâlnită în toate democrațiile lumii.

(inpolitics)


CONCURS OMAGIAL VASILE VOICULESCU

 


Dragi ZBURĂTORI SPRE ÎNĂLȚIMI, dăm astăzi startul unui nou concurs omagial. De data aceasta îl vom omagia pe VASILE VOICULESCU, poet, dramaturg, prozator, medic născut la 27 noiembrie 1884 în comuna Pârscov, județul Buzău. A debutat în revista Convorbiri Literare(1912), cu poezia "Dorul". Editorial a debutat în 1916 cu volumul "Poezii". A început să scrie sub influența traditionalismului, trecând prin modernism și expresionism. Alte volume de poezii: "Din țara zimbrului", "Poeme cu ingeri".
A murit în 26 aprilie 1963, la București.
În semn de omagiu, am ales, din poezia "Prizonierul", versul "O CLIPĂ, INIMA MI SE FĂCUSE CER", vers pe care domniile voastre va trebui să-l includeți în scrierile pentru concurs.
Regulile concursului le cunoașteți, originalitate și fantezie, cu respectarea punctuației și a prozodiei în poezia clasică.
ATENȚIE mare la greșelile gramaticale care vă pot depuncta drastic.
Se va participa în concurs cu un singur poem.
De asemenea, poeziile nu trebuie să fi fost publicate în alte reviste ori în pagina personală.
Poeziile se vor trimite în comentarii pentru a nu încărca prea mult spațiul grupului.
Concursul începe din acest moment și se va încheia joi, 14 noiembrie, ora 22:00.
Vă urăm succes!
Redăm mai jos poemul din care am extras versul pentru concurs:
Prizonierul
Autor: Vasile Voiculescu
Uneori calcă cineva, în inima mea.
Calcă aprins, parcă s-o ia.
O măsoară în jos și-n sus.
Eu tac, ascult, și adăst supus:
O fi boala, o fi moartea,
nu mă răzvrătesc, asta mi-e partea.
Mă doare, dar nu mi-e frică
numai inima, se face mică, mică...
Într-o noapte pașii largi, tot mai largi...
-Domol, inimă, că te spargi!
Strig la ea: -Ești nebună?
Ea-mi bate-n urechi să-mi spună:
- Omule, scoală, este El...
- Care El? Cine? Stai nițel!
-El, Domnul, gâfâie ea,
Ne măsoară cu pas de stea...
Eu dintr-o dată-mi încordez tăria
cataractă mă inundă bucuria...
Oh, Te-am prins, Doamne,
nu mai scapi, Te țin Prizonier...
-"Bine, zâmbi El, Ține-Mă o clipă"
-Ah, gemui, pier...
Toate reacţiile

Reprezentanții pensionarilor minieri întâlnire cu Nicolae Ciucă

 


Astăzi, 31octombrie 2024 un grup format din reprezentanți ai pensionarilor mineri din județul Maramureș au avut o întâlnire cu președintele PNL domnul Nicolae Ciucă și cu parlamentarii PNL din județ.

În cadrul discuțiilor am scos în evidență încă o dată inechitățile create pensionarilor pe grupe de muncă și mai ales pensionarilor din minerit.
Am dorit să aflăm în ce fază se afla inițiativă liberală cu privire la eliminarea noilor inechități.
Sigur am identificat încă o dată dacă mai era necesar cine sunt principalii vinovați pentru întârzierea discutării amendamentelor la lege în comisii și în parlament.
Am primit și promisiunea că până la sfârșitul anului inechitățile vor fi eliminate- așa să fie.
Nu am primit însă și răspunsuri la anumite întrebări.
Ex: Cum a fost posibil ca și PNL-ul să voteze o lege prin care principiul de bază acceptat de toată lumea,inclusiv de comisia europeană -principiul contributivității să fie înlocuit cu principiul vechimii în muncă.(fără răspuns)
-De ce am fost sacrificați tocmai noi cei ce am muncit în cele mai grele și mai inumane condiții de muncă?
De la o categorie profesionala ce a muncit în locuri de muncă cu condiții speciale am fost judecați ca și pensionari cu pensii speciale.
Acest lucru a fost făcut voit de cei aflați la putere deși știau bine că pensiile noastre sunt în totalitate rezultatul contributivității, nu al aplicării unor legi speciale sau al adunării punctelor de stabilitate (fără răspuns)
Ambele părți am fost de acord că Legea 360/2023 din mai multe puncte de vedere este neconstituțională!
Principii de bază din Constituția României cum ar fi: principiile neretroactivității, unități, contrbutivitivitatii, egalității și repartiției sunt încălcate grav prin aplicarea noii formule de calcul ce cuprinde elemente noi de calcul ce nu au nici o legătură cu condițiile prevăzute în legile după care pensionat.
În aceste condiții ne-am exprimat nemulțumirea în ceea ce privesc comportamentul și pasivitatea Avocatului Poporului și a CCR față de aceste încălcării ale legii de bază.
Deși ne aflam de peste două luni în stradă am decis să continuăm acțiunile de manifestare, urmând că săptămâna viitoare să decidem care vor fi acelea.
După propunerile manifestanților se pare că se conturează acțiuni mult mai dure.
Să ne ajute Dumnezeu.
NOROC BUN!

Vasile LEȘ, ex-liderul Uniunii Sindicatelor Miniere Maramureș

Datoriile odioase ale României postdecembriste

 Relaţiile internaţionale dintre ţări (evident, cele care – aidoma Rusiei – nu sunt supuse sancțiunilor de către atotputernicul grup al țărilor hiperdezvoltate), nu înseamnă doar legături politico-diplomatice și cultural-turistice, ci mai ales din cele economico-financiare și strategice, ba chiar militare în caz de forță majoră. De exemplu, cu războiul ruso-ucrainean în coasta sa, România intrată cu totul din 2007 în tulburele siaj americano-unionist (membră NATO și UE), are în momentul de față, pe teritoriul ei, cea mai mare bază a acestui bloc militar. Ceea ce, desigur, este și bine (conferă naiscaiva siguranță românilor și flancului NATO sud-estic), dar este și rău (țara e practic sub ocupație și, ca atare, se află necontenit în atentul vizor al puterilor nucleare antiamericane).

            N.B.: Apropo de trupele de ocupație, ne informează Petre P. Panaitescu în Istoria românilor (Editura Didactică și Pedagogică, București, 1990), după definitiva înfrângere a dacilor în războiul din 105-106 e.n., la început în Dacia „a fost așezată o singură legiune, legiunea XIII Gemina, cu tabăra (castrum) la Apulum (Alba Iulia”. În paragraful următor, marele istoric adaugă că de-abia în vremea împăratului-filosof Marcus Aurelius (161-180), „crescând amenințarea barbarilor germanici înspre granițele de nord-vest ale Daciei, a fost adusă o a doua legiune, legiunea V Macedonica, așezată până atunci la Troesmis în Dobrogea de azi și mutată acum la Potaissa (Turda)”. Făcând necesara precizare că circa 5000 era numărul soldaților dintr-o legiune romană și că cel al modernilor mercenari din marea bază de la Mihail Kogălniceanu este peste 10.000, avem nu numai material îndestulător pentru o comparație temeinică între cele două situații politico-militare, ci și rampa de lansare spre diverse speculații...

            Revenind la chestiunea datoriilor odioase (odious debt în limba engleză), trebuie spus că ea devine concept de drept internațional, după ce Alexander Nahum Sack (jurist rus, fost ministru al țarului Nicolae al II-lea, profesor de drept financiar internațional la Universitatea din Sankt Petersburg, până la lovitura de stat bolșevică din octombrie 1917, apoi la mari universități din Europa și Statele Unite) elaborează în anul 1927 Teoria datoriilor odioase, care înfățișează următoarele caracteristici ale acestora:

            1)Guvernul contractează împrumut fără acordul cetățenilor, acord obținut în urma unui referendum;

            2)Împrumutul nu este făcut în folosul real al cetățenilor (al tuturor cetățenilor, adaug eu, nicidecum doar în folosul descurcăreților, așa ca în strâmbul nostru postdecembrism, sau al nomenclaturiștilor, activiștilor și trepădușilor bolșevici în sinistrele distopii antedecembriste, respectiv în cele globalisto-neomarxiste din prezent și viitor);

            3)Împrumutul se acordă, deși creditorul este conștient (are știre) de existența primelor caracteristici ale acelui împrumut.

            Dar iată ce scrie chiar Alexander Nahum Sack despre o asemenea situație: „Dacă o putere despotică contractează o datorie nu pentru nevoile și în interesul statului, ci pentru a întări regimul său despotic, pentru a reprima populația care-l combate, această datorie este odioasă pentru populația din întregul stat. Această datorie nu este obligatorie pentru națiune: este una a regimului, o datorie personală a puterii care a contractat-o, în consecință ea cade odată cu căderea acestei puteri”.

            Mă grăbesc să arăt că acest principiu n-a rămas doar la stadiul de spectaculoasă teorie, ci chiar s-a concretizat/materializat de-a lungul timpului în mai multe țări, care au știut (au avut voința trebuincioasă!) când și cum să-l pună la treabă: Grecia (după criza financiară din 2007, face dovada că doar 8% din banii împrumutați au fost destinați cheltuielilor guvernamentale, restul – sub o formă sau alta – ajungând de îndată la creditori, precum și că acordurile au fost trecute prin Parlamentul elen cu flagrante încălcări ale Constituției), Portugalia, Irlanda, Mexic, Cuba, Nigeria și Ecuador (după seria președinților trădători), dar mai ales Statele Unite în cazul Irakului (fără a menționa caracterul odios al datoriei, obțin de la Clubul parizian o anulare, în trei rânduri, de 80% a datoriei irakiene) și Germania federală, care – potrivit Acordului de la Londra din 1953 și cu sprijinul multor state (SUA, Marea Britanie, Franța, Italia, Spania, Grecia etc.) – obține reducerea cu 62% a datoriilor acumulate „atât în perioada interbelică, cât și după război, până la data încheierii Tratatului”.

            Se subînțelege că această consistentă clemență internațională în ceea ce privește „datoriile odioase” (firește, dimpreună și în fecundă legătură cu mentalitatea teutonică și Planul Marshall) a contribuit în mod decisiv la refacerea economiei Republicii Federale a Germaniei, respectiv la lansarea Germaniei reunificate (de după căderea Zidului Berlinului) între cele mai dezvoltate țări ale planetei (PIB-ul pe locuitor o situează după SUA și China).

            Datoria externă a României postdecembriste a ajuns la peste 150 miliarde euro. Cum toată această datorie s-a făcut fără consultarea cetățenilor și cum numai o mică parte din acești bani au ajuns la cetățenii de rând sub forma mascată a mitei electorale (firimituri azvârlite angajaților și pensionarilor în interminabilele noastre campanii), căci grosul lor se regăsesc în veniturile nesimțite și în averile necușere ale bugetarilor de lux (politruci, sinecuriști/descurcăreți, foști și actuali securiști, magistrați, polițiști, ghinărari ș.a.m.d.), e clar că și pe meleagurile noastre ar trebui să fie activată doctrina „datoriilor odioase”, dacă nu pentru toți banii împrumutați în peste trei decenii, atunci cu siguranță pentru majoritatea lor.

            Dar voința politică dâmbovițeană în acest sens este la fel ca aceea de-a desființa sinecurile și privilegiile sociale, respectiv ca mult discutata micșorare a enormului decalaj dintre veniturile bugetare sfidătoare (cacademicianul Mugur Isărescu-Manole, de pildă, încasează lunar peste 100.000 lei) și cele minime (cică legal nu pot să fie mai mici de 1200 lei).

            Că, de, dacă într-adevăr s-ar dori politic acest lucru drept și logic, atunci am asista mai întâi, cu îndreptățită satisfacție, la confiscarea atâtor averi necușere și la exemplara pedepsire a tâlharilor cu ștaif, nicidecum la amețitoarea tărăgănare a proceselor cu greutate și, în final, la prescrierea celor mai ticăloase fapte de corupție.

 

            Sighetu Marmației,                                                 George  PETROVAI

                30 oct. 2024

Noiembrie revine



Noiembrie își potrivește pasul

Cu timpul care-i scris în calendar,

Ascultă din rădvanul ei cum ceasul,

Își ticăie secundele-n zadar.

 

Privește pe la geamuri luminate,

Cum oamenii mai stau la o cafea,

Și-și povestesc în șoapte câte-toate,

Apoi înghițituri din ea să bea.

 

Și strugurii-i admiră pe o masă,

Cu aurul din vară prins în ei,

Mai dă cu ochii raită într-o casă

Și vede-n jocul lor doi prichindei.

 

La face semn cu frunzele căzute

Și parcă spune că va mai veni,

Să le aducă-n dar și flori mărunte,

Ce încă stau semețe-n straturi vii.

 

Apoi zărește-o lună tristă tare

Și-o-ntreabă așa, ca și pe sora ei,

Octombrie, mai stai prin calendare?

Eu sunt acum o doamnă, ce mai vrei!

 

Autor: Aurelia Oancă

         28.10.2024

O cronică documentată despre istoria locului

                                                                            de Gheorghe Pârja

Comuna Șișești, se știe, este o așezare cu rezonanță istorică, binecuvântată și de părintele, cărturarul, tribunul Vasile Lucaciu. Dar aici s-au născut și au luminat efigia și alte spirite de nădejde, cu merite absolute, care au urcat locul pe scara istoriei. Toate aceste izbânzi memorabile trebuiau adunate, comentate, puse în oglinda generațiilor care vin. Această cauză nobilă s-a întrupat în râvna deosebită a domnului Gavril Babiciu, prin recenta apariție editorială – ȘIȘEȘTI – MARAMUREȘ, ÎN VÂLTOAREA ISTORIEI (Editura Marist, Baia Mare, 2024). Gavril Babiciu, autor devotat istoriei spațiului în care s-a născut, a terminat Facultatea de Drept a Universită­ții Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Apoi face studii militare la București, profil circulația rutieră. A publicat cărți și studii despre activitatea profesională, dar s-a întors cu venerație și pricepere spre istoria Șișeștiului natal, spre Eroul Națiunii Române, Vasile Lucaciu.

Am simțit nevoia să amintesc aceste date biografice pentru a sublinia că autorul a fost, și a rămas, o personalitate în domeniul în care a activat, dar a privit tot timpul cu respect la istoria neamului, la semnificația faptelor. Așa mi-am mai domolit și eu întrebările firești, puse după parcurgerea acestei cărți monumentale, și la propriu, dar și în consistența ei. Cele 481 de pagini, format mare, au o impresionantă bogăție de informații și imagini, care fac portretul complex al așezării. De la statul condus de Burebista, până în zilele noastre. Nu am cum să fac inventarul subiectelor din tom, din rațiuni de spațiu, dar recurg la enumerarea capitolelor care sunt vârfuri de dealuri într-o carte.

După ce analizează condiția așezării în diferite epoci istorice, minuțios comentate, argumentată cu documente, evocă implicarea șișeștenilor în evenimentele vremii. De la detașamentele lui Pintea Viteazul, la mișcarea memorandistă, grupată în jurul Leului de la Șișești. Apoi, participarea bărbaților la cele două războaie mondiale, cu descrieri ale evoluției comunei până în ziua de astăzi. Un alt capitol este consacrat așezării geografice, denumire, vatra și hotarul comunei. Sunt descrise aspecte legate de starea socială a locuitorilor. Ca militar de carieră, autorul dedică un capitol tocmai vocației pentru această profesie a șișeștenilor. Aflăm câteva biografii ale cadrelor militare, de la începutul veacului trecut. Și nu sunt puține.

Capitolul referitor la învă­ță­mânt, cultură și sport este mănos în dovezi ale existenței unor mijloace de luminare a locuitorilor. Sunt amintite și acele perioade dificile pentru limba română în timpul stăpânirilor străine. Este evocată figura luminoasă și curajoasă a părintelui Vasile Lucaciu care a atras copiii la școala confesională. Ne este adusă în atenție mireasma tradiției, care este vie în localitate. Autorul mai trece în revistă evoluția organizării administrative, cu toate aspectele formulate prin vreme. Sunt luate în seamă obiectivele turistice, locul privilegiat fiind ocupat de Muzeul memorial Vasile Lucaciu. Cu pricepere scrie despre religie, plecând de la crezul că poporul român s-a născut creștin. Aduce în discuție rolul bisericii naționale, dar și al bisericii greco-catolice, pledând pentru unitatea creștinismului. Cu istoricul fiecăreia în viața locuitorilor.

Sunt consemnați și preoții care au slujit aici, cu date despre fiecare. Sunt prezentate și satele din comuna Șișești, precum și localități legate de istoria acestei mirabile așezări. Ce să mai spun? O face convingător, în prefață, dr. Teodor Ardelean, directorul general al Bibliotecii județene „Petre Dulfu” din Baia Mare: „Cărările Șișeștiului au fost bătute și străbătute de la un capăt la celălalt de către autorul lucrării, care a căutat să găsească orizonturi noi pe itinerariul parcurs. În centrul tuturor aspectelor prezentate este situat omul, șișeșteanul de ieri și de azi: minerul, țăranul, militarul, preotul, dascălul, munca și curajul lui.”

Un cuvânt de apreciere face și primarul comunei, Ioan-Mircea Tentiș, care laudă lucrarea, iar „fiecare cititor, pe baza cunoștințelor proprii și rațiunii sale își poate forma convingeri personale, dar să nu uităm, documentele nu pot fi ignorate.” Inspirată și mlădioasă, sub formă de crez, este scrisoarea autorului către șișeșteni, cu adorabil scris de mână.

Da, domnule Gavril Babiciu, e mult până departe… Ne-ai dăruit o cronică vibrantă, profundă, documentată despre istoria locului sacru în care ai văzut lumina zilei. Mulțumim și reverență pentru truda migăloasă!

PS. Cine vrea să afle mai multe o poate face astăzi, de la ora 11, la Centrul militar Baia Mare, unde are loc lansarea acestui tom generos prin informație și emoție.