sâmbătă, 2 noiembrie 2024

Revista Lumină Lină – Anul XXIX Nr. 4/ Octombrie-Decembrie 2024

Trebuie să recunosc că destul de târziu am auzit de demersul excepțional al prof. preot dr. Theodor Damian de la Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, președintele Filialei AOSR New York, care a fondat revista „Lumină Lină”, revistă ce apare sub egida AOSR, ca un stâlp al românismului dincolo de ocean. Acest fapt se datorează poetului Gheorghe Pârja, care la fiecare apariție menționează acest fapt în cel mai titrat ziar al județului nostru „Graiul Maramureșului”. Iată ce scria la început de an 2024, în editorialul ziarului mai sus pomenit: „De patru ori pe an primesc pe adresa redacției ziarului nostru revista de spiritualitate și cultură românească LUMINĂ LINĂ, din New York. Gestul se repetă de aproape trei decenii. S-a întâmplat să-l cunosc pe directorul acestei prețuite și unice publicații, preotul, poetul, eseistul, teologul, profesorul universitar, Theodor Damian. Studii teologice la București și New York, unde obține și un doctorat în teologie. Are vocație de ctitor. Ajuns în metropola americană în anul 1988, a fondat Institutul Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă, cu parohia ortodoxă “Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, în Astoria New York, Cenaclul literar „Mihai Eminescu” și revista bilingvă de care vorbim. Este autor a numeroase lucrări teologice și literare. A publicat peste 500 de studii, eseuri, recenzii în ziare și reviste academice. A participat și prezentat comunicări științifice la peste 100 de congrese internaționale, din care a organizat și prezidat peste 70 dintre ele. L-am cunoscut la o întâlnire teologică la Mănăstirea Bârsana. Apoi, când am trecut Oceanul, am fost oaspeți ai domnului Damian la New York. Am trăit înlăuntrul fenomenului românesc din metropola americană. Este o pildă de spirit românesc și de cultură.”

Revista „Lumină Lină” , în format carte, este redactată trimestrial și publică articole de teologie și spiritualitate, istorie, literatură și cultură, poezie și proză în limbile română și engleză.

Revista „Lumină Lină” a fost menționată, recenzată, prezentată, de-a lungul timpului, în numeroase publicații din țară și din străinătate:  România Literară,  Tribuna, Tomis, Convorbiri Literare, Dacia Literară, Poesis, Gazeta de Transilvania, Poezia, Viața Cultelor, Graiul Maramureșului, Literatura și Arta, Hyperion, Meridianul Românesc, New York Magazin, Romanian Journal, Origini, Metamorfoze, Salonul Literar, Luminatorul, Credința, Lumea Românească, Scala Coeli, Eminescu, Oglinda Literară, Adevărul Literar, Viața de pretutindeni, Opinia Naționala, Biblioteca Bucureștilor, Slova creștină, ș.a.

 Colegiul de redacție este format din: dr. Theodor Damian – director, Mihaela Albu – redactor șef, Claudia Damian – secretar de redacție, tehnoredactare și paginare,  Sorin Paval – redactor, Alex Marmare – fotoreporter; consilieri editoriali: Dan Anghelescu, Gellu Dorian, Ioan Gâf-Deac, Muguraş Maria Petrescu, David Vnuck.

Revista este distribuită în: USA, România, Moldova, Ucraina, Rusia, Canada, Austria, Germania, Belgia, Olanda, Italia, Franța, Elveția, Spania, Suedia, Norvegia, Danemarca, Grecia, Cipru, Serbia, Ungaria, Israel și Australia.

Revista „Lumină Lină (ISSN 1086-2366) este membră a Asociației Publicațiilor Literare și a Editurilor din România (APLER). Apare sub egida UZPR (Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România).

Notă. Contribuțiile pentru susținerea și publicarea revistei sunt binevenite și se scad la taxe. Cecurile se vor trimite la adresa redacției: Theodor Damian, 30-18 50th Street, Woodside, New York 11377.

Am dorit să scriu despre revistă și activitatea dl. Theodor Damian (în care este implicată cu toată ființa și familia dumnealui) fiindcă această revistă „Lumină Lină” s-a impus în cei 26 de ani ca una dintre cele mai respectabile și valoroase reviste de spiritualitate și cultură românească, în care valorile românești sunt prezente număr de număr.

În acest număr semnează la rubrica TEOLOGIE: Pr. prof. univ. dr. Theodor Damian, Marcel Miron, pr. Teofil Olaru; STUDIU: dr. Vasile Mărculeț, Florica Bațu Ichim; ESEU: Dorin Nădrău, Mircea Popa, Anastasia Dumitru, Constantin Teodorescu, Ion Haineș, Constantin Miu, Horia Ion Groza, Vasile Trif, Passionaria Stoicescu, Vasilica Grigoraș, Dalia Darin, Roxana Pavnotescu, Luminița Potîrniche, Teodor Dume; DOCUMENTE ȘI MĂRTURII: Nicolae Mareș, Al. Florin Țene; PROZĂ: Elena Dican, George Dimitriu, Eliza Rossana Tiu, Elena Olariu, Simion Felix Marțian, Mihai Merticaru, Cristina Onofre, Alexandru Cazacu, Victor Albu; CĂRȚI ÎN AGORA: Mihaela Albu, Ticu Leontinescu, Tudor Nedelcea, Dorin Nădrău, Gelu Dragoș, Dorel Cosma, Iulian Bitoleanu, Gheorghe Andrei Neagu, Ion Digioiu, Maria Nan, Adriana Weimer, Maria Ceauș, Liliana Popa, Benone Ion Păsărin, Cristian Meleșteu, Victoria Milescu, Doina Guriță, Radu Botiș, Luca Cipolla; UNIVERSALIA: Heinz-Uwe Haus, Rodica Bretin, Șukran Aydin, Dorel Cosma; ISTORIE: Tanța Tănăsescu, Andrei Breabăn; ANIVERSĂRI: Florentin Popescu, Magda Ursache; RECENZII: Lidia Popa, Issabela Cotelin, Theodor Damian, Paul Catanu; GALERIA SPIRITUS: Theodor Damian.

În editorialul „Pentru ce Dumnezeu s-a făcut om”, semnat de dr. Theodor Damian, aflăm lucruri esențiale despre menirea noastră pe pământ: „În dragostea Sa pentru om şi în dorinţa Sa de mântuire a omului, Dumnezeu devine tot mai insistent, cum zice Sf. Ap. Pavel că în multe rânduri și în multe chipuri a vorbit Dumnezeu părinților noștri (Evrei 1:1-2) (prin prooroci și prin alte descoperiri în Vechiul Testament), și că în cele din urmă prin Însuși Fiul Său. Dar și după Întruparea Fiului au fost trimiși apostoli, propovăduitori, mucenici, cuvioși, preoți în Biserica Sa unde, tot reflectând aceeași dragoste și insistență, a rânduit Sf. Taine pentru ca nimeni să nu scape ocazia de a-L cunoaște pe Fiul și prin El pe Tatăl şi astfel să-L iubească pe Dumnezeu și să ajungă la viața veșnică. De aceea, precizează Sfântul Apostol Pavel că Dumnezeu voiește ca toți oamenii să se mântuiască și la cunoștința adevărului să vină (I Timotei, 2:4). Nașterea Domnului este cea mai înaltă confirmare a demnității ființei umane, aşa cum este ea, trup și suflet. Logosul divin, Fiul lui Dumnezeu ia trup omenesc la naștere, îl spiritualizează prin Înviere şi se înalță, în acest trup, la ceruri și șade de-a dreapta Tatălui, arătând astfel că acolo sau în preajmă este locul menit dintru început celui creat după chipul lui Dumnezeu. Acest lucru se desprinde și din chemarea insistentă și pătrunsă de iubire a Mântuitorului: Veniți binecuvântaţii Părintelui Meu și moșteniți Împărăția care v-a fost gătită vouă de la facerea lumii (Matei 25:34), tot El zicând și aceasta, că unde sunt Eu voiesc şi voi să fiți (Ioan 14:3). Faptul că Fiul lui Dumnezeu a luat trup omenesc, confirmând astfel demnitatea ființei umane în integritatea ei existențială, trup și suflet, mai arată și un alt lucru. Anume că ceea ce Dumnezeu i-a dat omului nu îi mai ia înapoi. Am venit întru existență prin cuvânt și rămânem întru El.”

La mulți ani truditorilor apariției revistei „Lumină Lină” cât și cititorilor ei, la multe numere spre desfătarea sufletelor noastre de români, oriunde ne-am afla!

 

                                                        Gelu DRAGOȘ, UZPR

 



                                          

7 comentarii:

  1. Vasile Dan Marchis, ofiter de presa al Ligii Scriitorilor din Romania3 noiembrie 2024 la 01:08

    Felicitări că ai auzit târziu de revista de mare prestigiu "LUMINĂ LINĂ",(probabil după ce te-a publicat odată în viață cu un material) însă află că eu am auzit cu mult timp în urmă de această faimoasă revistă, mai ales că ( de anul trecut încoace) distinsul teolog și scriitor de prestigiu international pr. prof. dr. Theodor Damian m-a publicat cu poezii în 5 numere ale revistei menționate. Plus de asta în alt număr, evident de anul trecut încoace, a publicat o recenzie cu referire la cartea mea cu poezii cu temă religioasă "Bio metaforizare extremă". Cremene de tot, nu ?!

    RăspundețiȘtergere
  2. Vasile, era o metafora ce am spus! Eu am un exemplar din revista in biblioteca personala. E de prin 2011...Oricum, cu tine nu se poate pune nimeni, tu esti cu totul si cu totul special! Cremene, nu?!
    Nota. Ai luat un cuvant (CREMENE) in gura pe care nu-l lasi nicicum! Bravos, Selectii Literare, Codreanul Nostru, Tara Codrului, Sintagme Codrene, Marchis Vasile Dan, Dan Vasile Marchis sau ce ii mai fi pe pagina de facebook...

    RăspundețiȘtergere
  3. Marchis Vasile Dan3 noiembrie 2024 la 01:31

    Mare veselie mare, hui măi. Prietenii mei care sunt cu sutele știu de ce. Pentru valoare, perseverență și seriozitate. Defăimătorii răutăcioși și invidioși cuprinși de strechea invidiei sunt anihilați!
    La unele dintre cele unsprezece cărți din creația mea au făcut prefața scriitorii de prestigiu international: Theodor Damian, Delia Muntean, Dumitru Ichim, Daniel Marian, Baki Imeri, Ion Burnar. Beton, nu?! Hui măi! Mare veselie mare!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Vasile Dan Marchis3 noiembrie 2024 la 01:48

    Am acasă toate cele 5 numere ale revistei de mare prestigiu LUMINĂ LINĂ, în care sunt publicat cu poezii, plus numărul în care ilustrul teolog și scriitor de prestigiu international pr. prof.dr. Theodor Damian a publicat recenzia cu referire la cartea mea. Mare veselie mare! Hui măi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Felicitari domnule Gelu Dragos, tot mai implicat in activitatile de anvergura ale Maramuresului! Am vazut ca aveti articole si-n ziarul Graiul Maramuresului! felicitari! Ioan Muresan

    RăspundețiȘtergere
  6. Eu nu depind de nimeni în plan literar. Eu am fost publicat în 40 reviste prin valoare nu după lingușeli și conjuncturi de diverse feluri. Nu face tu prost pe nimeni, prima dată să-ți vezi bârna din ochii tăi, apoi vorbește. Cei care au făcut bajocură sau au defăimat la adresa mea au plecat ... sau urmează să plece cât de curând. In lumea anonimilor!
    Eu nu am râs de nimeni când Dumnezeu are știre de toată lumea. Le vine vremea la toți defăimătorii...lui Dragos&Bele&Botis&Danci&Ungur&Botis&Epli&Rosiianu&Bale&Pop&Dumuta

    RăspundețiȘtergere