miercuri, 31 iulie 2024

O altă medalie pentru David Popovici!


Î
n această seară, într-o finală nebună în care chinezul Zhanle PAN a zburat spre un nou record mondial, David Popovici a avut un start slab. A întors al 7-lea la 50 m, dar pe ultima lungime de bazin a fost uluitor! A recuperat absolut senzațional și a încheiat cursa cu doar o sutime de secundă de medalia de argint. Nu este mai puțin adevărat ca la o sutime de secundă a fost si de ocupantul locului 4. Bronz pentru David! Românii adevărați îl felicită și iubesc!

Întrebat cum reușește o așa performanță, David a spus simplu. ”Așa știu eu să înot. Nu sunt atât de înalt, atât de musculos, nu am o plecare de pe loc atât de puternică, nu sunt un sprinter pur sânge, dar am mai multă rezistență decât ei, fiind mai subțire să zicem și de la antrenamentele pe care le-am făcut în fiecare zi uite că diferența s-a făcut la două sutimi, la o sutime.”
Cât despre finală, David a mărturisit: ”Timpul chinezului, este extraordinar nu am ce să zic, jos pălăria. A bătut cu mult recordul mondial. Bravo lui, asta înseamnă și mai multă motivație pentru mine și ceilalți care am ieșit în spatele lui, să încercăm să îi venim de hac pe românește”.
”Eu am dat tot ce am putut în această cursă și sunt foarte fericit că a ieșit cum mi-am dorit. Faptul că am mai cucerit o medalie este și mai bine. Poate că sunt un pic mai fericit cu acest bronz decât cu aurul de acum două zile. Acum am terminat și pot să văd și eu Parisul, pentru că sunt de atâtea zile aici și nu am văzut nimic. Am fost doar baricadat în hotel și pe drumuri și în rest nimic”.
Pentru David Popovici urmează o bine meritată perioadă de relaxare la Paris. Champs Elysee, Tour Eiffel, Louvre sunt doar câteva dintre atracții cu care capitala Franței îl așteaptă cu brațele deschise.

La mulți ani binecuvântați Olimpia MUREȘAN!

 

NIHIL SINE DEO

(Sub acest semn vom izbândi!)

Poza unui copac

cu trei ramuri-

Una puternică

înfiptă în pământ.

De la mijloc

se ramifică

în trei.

Două par

două brațe

paralele cu pământul.

 

 Trunchiul

merge sus

spre cer.

Cer albastru

pur.

Verzi sunt frunzele

pe ramuri.

Albastru e cerul

senIn.

Tatăl, Fiul, Sf. Duh-

Amin!

 

 

FERICIREA

 

Fericirea-i floare rară

pe pământ nu-i drum spre ea

numai o carare-ngustă

ce cu greu se poate afla.

Și ca să afli cărarea

trebuie să te silești

cu adâncă umilință

poarta-i strâmtă, dar o găsești!

Și nu-i scurtă trecătoare

fericirea ce-o găsești

când ascultător și sincer

pe-al ei drum cu drag pășești!

Și-apoi fericirea care-o afli

dragul meu,

nu-i aicea-n lumea morții

că e-n Cer la Dumnezeu!

 


VERS...

 

Eminescu-: „La ce statornicia părerilor de rău/ Când prin această lume să trecem ne e scris/ Ca visul unei umbre și umbra unui vis?”

 

Doar un vers, numai un vers

Să-l mai scriu și eu din mers

Într-a lumii panoplie

La ce-o să-mi folosească mie?

A lui Grigorescu artă

Încântatul „Car cu boi”

Oare va mai fi și pentru „voi”?

Amintiri din trecutul viu

Ce prin hartă îl mai știu?

Verdeață multă, păduri vii

Vor mai fi oare, „vor mai fi”?

 

 „Satul românesc” rămâne

Vis de aur, măi, române?

Legea strămoșească cere

Să stăm liberi în tăcere?

Mândru(i) de a fi român(i)

Fără teamă de stăpân(i)?

Cu credința-n cele sfinte

Vom merge „Tot înainte!”

Să ne salvăm sufletele

Câmpia, casele și vitele!

 

 

TOACA

 

Toaca este simbol al trâmbiței îngerilor (când va veni Dumnezeu să ridice lumea)

Toaca bate colo-n deal

ani și ani de zile,

chemând la rugăciune

în sărbători creștine.

Să faci, o, Iisuse,

din sufletul meu-

vioară divină

să cânte mereu!

a TA înălțare

spre cerul senin

acorduri măiestre

în plan divin!

Să faci, o, Iisuse,

din inima mea

o stea minunată

să arzi TU în ea!

Să-ncânte văzduhul

cu lumina ei

prin mii și mii de raze

și scântei!

Să faci, o, Iisuse,

din gândul meu lin

un bucium ce străbate

al cerului plin.

Cuvântul și sunetul duios

să se-audă-n cer maiestos!

 


CĂLĂTOR ÎN LUMINĂ

 

Mai păstrez încă umbra privirii tale

Într-o clipă de dor trecătoare

Revăd poarta zâmbetului

La atingere

Pitic de lumină.

O clipă de veșnicie

Într-un colț de lacrimă.

„-Dac-ai vrea tu!...” floare albastră...

Rămân uimit, nedumerit

A fost iubire, n-a fost...

Și tăcerea-i un răspuns!

Norii acoperă lumina,

Timpul trece nemilos.

Pe o undă de vânt.

Pe o creastă de val,

Printr-un bob de lumină

Pe o rază de crin

Sufletul a prins aripi/a simțit/ a văzut

A sosit pe neașteptate

 cea mai frumoasă floare

Fericirea!



 

Gheorghe Piperea: “Am văzut că așa-zișii progresiști invocă legalitatea blasfemiei în Franța”


Ne oripilează, încă, scenele de un prost gust scabros de la festivitatea de deschidere a JO de la Paris. Am văzut că așa-zișii progresiști invocă legalitatea blasfemiei în Franța. Este real că un astfel de drept există în Franța: îl poți înjura pe rege sau pe președinte, poți face glume cu lucruri serioase și sfinte, dar nu mi-amintesc să fi văzut pe undeva, în legislația franceză, dreptul de a mânji cu rahat o icoană sau o pictură sacră.

Este, de asemenea, real, că acest așa-zis drept la blasfemie a fost, oarecum, prefațat de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în legătură cu un caz petrecut tot la Paris, caz care a ajuns în justiția franceză și, ulterior, la Strasbourg. Incidentul s-a petrecut în ajunul Crăciunului, în decembrie 2013, în biserica La Madeleine din Paris, un monumet istoric și o destinație turistică foarte populară.

Iată ce scriam în data de 3 noiembrie 2022 despre acest caz:

… …

„Pe 20 decembrie 2013, în plină repetiție a unor colinde și imnuri de Crăciun, care se derula în prezența unui număr oarecare de enoriași și turiști, în biserica pariziană La Medeleine, o protestatară feministă, pe numele ei Eloïse Bouton, a urcat pe altar goală, ținând în mâini două bucăți sângerânde de ficat de bou și afișând două inscripții pe piept:

„Crăciunul este anulat” și

„A 344 – a curvă”.

Cele două bucăți de ficat simbolizau un prunc avortat, pruncul Iisus.

Protestatara a urinat pe altar, în prezența clericilor și a spectatorilor involuntari ai acestui act de „libertate”.

Nu vă cer să vă imaginați oroarea. Or să v-o descrie eficient factcecării.

De ce protesta mlle Bouton în acest fel șocant? Pentru a blasfemia. Pentru a profana. Pentru a atrage atenția asupra politicii pro-viață a Bisericii Catolice de atunci. Pentru a anunța decesul creștinismului.

Imediat după acest happening, organizația feministă ucraineană Femen a scris pe site-ul Femen – France, fără ca vreun cenzor sau factcecăr să sară ca ars, că „Sfânta mamă Eloïse tocmai a avortat embrionul lui Iisus pe altarul Bisericii La Madeleine”. Mlle Bouton, “sfânta mamă”, era membru activ al acestei organizații ucrainene.

În mod paradoxal, justiția franceză de atunci a condamnat-o penal pe „sfânta mamă”, pentru expunere indecentă și profanare.

Condamnata, considerându-se prejudiciată în dreptul să la liberă expresie, a sesizat CtEDO.

În data de 24 octombrie 2022, în plină preocupare a occidentului de a finanța un război interminabil (ca și plandemia) și sub efectul năucitor al unor crize succesive și suprapuse care au îndobitocit lumea, CtEDO s-a pronunțat în favoarea reclamantei, considerând că statul francez a comis o ingerință disproporționată în dreptul reclamantei la protest.

Luând act de faptul că această persoană delicată a urinat pe altar la finalul spectacolului său, CtEDO consideră că pedeapsa aplicată este disproporționată într-o societate democratică, deoarece nu au fost luate în considerare motivele (ideologice ale) acestei provocări, ceea ce constituie o încălcare a libertății de exprimare.

Dacă o societate întreagă, așa cum este Europa „civilizată” a celor 48 de națiuni aderente la CEDO, neagă sacralitatea, înseamnă că este posibil să te dezbraci din motive ideologice, să blasfemiezi și să urinezi în biserică. În data de 24 octombrie 2022, CtEDO a redus Biserica Catolică la un pișoar. De aici consecința că tablouri de van Gogh sau de Vermeer, plus alte simboluri ale culturii care trebuie anulată, inestimabile ca valoare, sunt împroșcate cu sos de roșii sau cu muștar.

Vă las vouă, comentatorilor lucizi, dar și celor care sunt în mod curent cu slava ukainî și cu înțeparea cu seruri experimentale la avatar, provocarea de a decide în ce lume de nebuni să trăim, căci se pare că nu mai avem a alege o lume normală la cap, ci între două sau mai multe lumi demente, populate cu sociopați, psihopați și duși su sorcova.

În plus, vă mai supun atenției trei lucruri:

-cînd pompierii francezi au sesizat CtEDO cu o petiție contra obligării la înțepare cu serul „imunizator” sub sancțiunea pierderii locului de muncă, aceași minunată CtEDO, împănată de judecători-năimiți ai ong-urilor globaliste, a zis un mare și urât mirositor niet;

– potrivit primului principiu din preambulul Statutului Consiliului Europei (instituția care coordonează CtEDO), „valorile spirituale și morale sunt moștenirea comună a popoarelor europene și sursa reală a libertății individuale, a libertăților politice și a statului de drept, principii care formează orice democrație adevărată”;

-ca creștini ce vă aflați, cum vi se pare această ideologie care strigă: Crăciunul este anulat? Cum vi se pare o ciudată care-și exultă crezul sexo-marxist, progresist, susținând că pruncul Iisus ar fi trebuit avortat?”

… …

O fi ea legală blasfemia, în Franța, dar nu e moral să îți bați joc de valorile de suflet ale unor oameni. Adulții proști care se comportă ca niște copii blocați la vârsta de 10 ani trebuie să știe că până și copiilor de 10 ani li se pare bizar să umble în fundul gol și cu un potpuri de panașuri înfipte acolo unde soarele nu pătrunde niciodată.

 

Autor: Gheorghe Piperea, europarlamentar român






Citatul zilei - Calvin Klein

 


Oare Brigitte cum se simte? Sărut indecent în public...

Fotografiile cu ministrul sportului al lui Emmanuel Macron sărutându-l aproape de gât la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice au provocat agitație în Franța, informează The Telegraph.

Gabriel Attal, prim-ministrul lui Macron, poate fi văzut uitându-se în altă parte în timp ce Amélie Oudéa-Castéra, 46 de ani, îl îmbrățișa pe președintele francez.
„Attal nu știe unde să se uite”, a subliniat un comentator.
„Francezii s-au îndrăgostit de Jocuri”, a declarat Oudéa-Castéra pentru CNews, după ce 85 la sută au declarat că au văzut ceremonia de deschidere ca pe un triumf. Un procent similar a considerat că Jocurile Olimpice în general au fost un succes.
„Se va vorbi despre asta în următorii 100 de ani”, a adăugat Macron după ceremonia de deschidere.
Evident copleșită de emoție, Oudéa-Castéra, fostă jucătoare profesionistă de tenis, s-a îmbrățișat strâns cu președintele în vârstă de 46 de ani, stârnind controverse în presa franceză și pe internet.
Madame Figaro, revista franceză care a atras atenția pentru prima dată asupra fotografiei, a numit-o un „sărut curios” și a subliniat că ministrul „știe cu siguranță cum să facă lumea să vorbească despre ea”.
Midi Libre a scris: „După ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice, presiunea a dispărut, făcând loc euforiei. Într-o explozie de bucurie, ministrul sportului Amélie Oudéa-Castera și președintele Emmanuel Macron s-au sărutat. Sărutul a stârnit mare vâlvă”.
Comentatorii online au fost, de asemenea, rapizi în a detecta o potențială controversă. „Ce este acest sărut între Oudéa și Macron?!”, a scris un comentator. „Lui Brigitte nu-i va plăcea”, a scris altul.
Unii au fost mai critici. „Mi se pare indecentă această fotografie, nu este demnă de un președinte și un ministru”.




LIBERTATEA DE EXPRIMARE ÎN VIZIUNEA FACEBOOK


PENTRU CĂ AM POSTAT MAI DEVREME DESPRE „OLIMPIADA PĂGÂNĂ” UN PUNCT DE VEDERE ACID, CRITIC, PENTRU CĂ AM ÎNDRĂZNIT SĂ ÎMI EXPRIM UN PUNCT DE VEDERE ARGUMENTAT, PENTRU CĂ AM SUSȚINUT POSTAREA CU POZE LUATE DE PE ACELAȘI FACEBOOK... FACEBOOK M-A ANUNȚAT CĂ AM ÎNCĂLCAT NU ȘTIU CE REGULI DE NUDITATE ȘI INSTIGARE PENTRU CĂ AM POSTAT POZELE CU PRICINA.

DE UNDE LUATE?
CĂ EU N-AM FOST LA PARIS!
NU MĂ AJUTĂ NICI SĂNĂTATEA ȘI NICI PORTOFELUL SĂ FAC ASTA!
DE PE FACEBOOK!
DECI... DACĂ PLĂTITORII LGBT PUN POZE ÎN CARE LI SE VĂD TESTICOLELE SAU SÂNII E OK, NU E AGRESIUNE LA ADRESA VALORILOR MELE CREȘTINE SAU MORALE, DEȘI NU SUNT UN FANATIC RELIGIOS, DAR DACĂ EU AM PRELUAT ȘI AM REPOSTAT - COMENTÂND „TENDENȚIOS”, DUPĂ CUM MI S-A ZIS - NU MAI AM VOIE SĂ POSTEZ „PE GRUPURI” PÂNĂ ÎN DATA DE 4 AUGUST.
DECI... NU POT DISTRIBUI!
DECI SUNT LIMITAT ȘI DELIMITAT, CA SĂ NU DERANJEZ!
E TRIST!
TOTUȘI, SUNT SINGURUL ZIARIST DIN EUROPA CARE A CÂȘTIGAT LA CEDO UN PROCES PE LIBERTATEA DE EXPRIMARE!
VEZI CAUZA „ROȘIIANU VS ROMÂNIA”!
DECI... PE 3 AUGUST, DE ZIUA MEA... NU VĂ ZIC NIMIC!
HUO!

Ioan Romeo ROȘIIANU



Centrul cultural-social Vișeu de Sus: Vișeuani și scriitorii lor


Biblioteca Orășenească Vișeu de Sus (care ar trebui să se numească „Lucian Liviu Perța”, după părerea mea și a altora), a ales din rafturi  scriitorii vișeuani și le-a făcut cunoștință copiilor cu ele.

Aceștia au fost încântați să descopere că Vișeul de Sus are un număr important de scriitori, care au abordat tematici și genuri diferite. De la volume cu date și momente istorice importante, la poezie, parodie ori cărți pentru copii, de la volume ale unor scriitori cunoscuți, la volume de debut, toate au ajuns ieri în mâinile copiilor.

Fiecare și-a ales o temă de interes, pe care a propus-o spre discuție.

                                                                                         GDL

ModernismRO 2024

 


Fotografia zilei - Jucătoarea de tenis Victoria Azarenka

 




România în statistici, exact nivelul şi imaginea reală a ţării


Da, ştim ce părere aveţi despre statistici şi sondaje, de când cu politicienii ce şi le umflă, gonflează, „erectează”. Dar unele sunt făcute bine, serios. În statisticile Eurostat, de exemplu, avem încredere. Cele mai recente mostre de statistici europene ne arată, după datină, pe primul loc în sens negativ sau la coada clasamentelor bunăstării. Previzibil? Cam da.

Aşa se face că, după apariţiile în topurile ţărilor europene cu cele mai multe accidente mortale, a analfabeţilor funcţional, a corupţiei, a alcoolismului, a salariilor mărunte, apar alte statistici. Aflăm că suntem pe locul 4, cu undeva la 40% în topul ţărilor europene sărace, în care oamenii nu-şi permit zilnic o masă cu carne, peşte sau echivalentul vegetarian. Slovacia, Ungaria şi Bulgaria stau mai rău ca noi, dar nu ne interesează. 40% din populaţie nu-şi permite să mănânce carne o dată pe zi! Ne „salvează obrazul” harta preţurilor la energie, în plină secetă, pe soare cumplit şi călduri africane. România campioana Europei la preţul la curent, cu 229 euro/MWh! Comparaţii? 58 euro Franţa, 84 Germania, 23-24 euro ţările nordice! De râsul lumii, noi, cei cu râuri de munte, cu centrale nucleare, cu mare cu vânturi, cu lanţul Carpaţilor unde pe creste uneori nu poţi sta în picioare de vânt.

Dar revenim la Eurostat, ce arată altă statistică proaspătă. Suntem pe locul întâi al sărăciei la copii. Şi al excluderii sociale. 40% din populaţia sub 18 ani e în asemenea risc. Ceea ce spune enorm despre bunăstarea mincinoasă fluturată de politicieni, de realităţile din ţară. Ne urmează Spania, Bulgaria, Grecia, Italia. Trist. Ba foarte trist. Şi se conectează cu alte ştiri de gen.

„România se află la coada clasamentului când vine vorba de locuri de muncă de cea mai bună calitate. Un studiu recent arată că în ţara noastră se munceşte mult, dar pe bani puţini, iar la acelaşi nivel se află şi Grecia sau Bulgaria. Motivul principal ar fi structura de producţie învechită, numărul mare de ore de muncă sau condiţiile de lucru.”

Ce e culmea e că, în ciuda patrioţilor de buzunar, a maliţioşilor, Europa ne-a întins o mână. Da, cu cealaltă ne căuta în buzunare, aşa e. Dar iată cifrele la nivelul anului trecut.

„De 16 ani, de când România este membră a Uniunii Europene, până la finalul lui septembrie 2023, fondurile UE accesate în țara noastră au ajuns la 89,4 miliarde de euro, conform analizei profit.ro. Din sumele primite se scad contribuțiile țării noastre la bugetul UE și rezultă o sumă de 60 de miliarde de euro, sumele încasate efectiv și folosite în cele mai multe cazuri pentru investiții.”

Dar să nu mai supralicităm. Am înţeles. Suntem codaşi şi fruntaşi în acelaşi timp. Şi în stil neaoş, cu unele ne-om împăuna. La altele vom da vina pe Sistem. Pe Guvern (care da, are merite incomensurabile în nivelul nostru de trai). Pe Europa. Pe America. Niciodată pe noi. Niciodată n-o să acceptăm că mare parte din lipsurile noastre sunt direct proporţionale cu lipsa noastră de cultură, cu manelizarea poporului, cu principiul înfiorător de vicios „Merge şi-aşa” sau „Muncesc de cât mă plăteşti”. Şi pe alocuri, chiar cu durerosul „Mămăliga nu explodează”. Trist, dar adevărat. Măcar de ne învăţam lecţiile din propria istorie. Măcar.

 

Autor: Alexandru Ruja

Sursa: Graiul Maramureșului

Gluma zilei - David și...Iohannis

 


Semnificațiile zilei de 31 iulie 2024


Evenimente

1954: Prima ascensiune pe K2, de către o expediție italiană condusă de Ardito Desio.
1964: Sonda spațială americană Ranger 7 ajunge la Lună și trimite 4.308 de fotografii de calitate excelentă, înainte de a se prăbuși. Prima imagine a Lunii făcută de Ranger 7.

Nașteri

Decese


Sursa: Wikipedia