vineri, 26 iulie 2024

Domnule Iohannis, domnilor Ciolacu, Ciucă, Angel Tîlvar, doamna ministru Luminița Odobescu, vedeți ce fac vecinii noștri pentru cetățenii ei din Ucraina?

 


Ministrul polonez al apărării: „Nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual cu Ucraina în lipsa soluționării chestiunii Volânia!”

Vicepremierul și ministrul polonez al apărării Wladislaw Kosiniak-Kamysz a avertizat miercuri Ucraina că nu va fi primită în Uniunea Europeană dacă Varşovia şi Kievul nu vor soluţiona diferendul lor istoric legat de masacrul din Volânia comis de naţionaliştii ucraineni în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial (1939-1945), relatează agenţia de presă EFE, preluată de Agerpres.

„Nu vor exista frontiere deschise şi nici schimburi comerciale la nivelul actual (cu Ucraina – n.r.) în lipsa soluționării chestiunii Volânia”, a declarat ministrul polonez la postul PolSat. „Daţi-mi voie să o spun clar: Ucraina nu se va alătura UE dacă nu va fi soluţionată chestiunea Volâniei”, a insistat el. Deşi Polonia își „doreşte ca Ucraina să se dezvolte, nu poate lăsa netratată o rană care nu s-a cicatrizat”, a adăugat Kosiniak-Kamysz, care a calificat masacrul din Volânia drept un „genocid”.

„Masacrul de la Volânia”, cum este cunoscut în Polonia, se referă la execuţia a aproximativ 120.000 de civili polonezi între anii 1943 şi 1945 în regiunea istorică Galiţia (în prezent parte a Ucrainei) de către naţionaliştii ucraineni conduşi de Stepan Bandera, considerat erou naţional în Ucraina şi criminal de război în Polonia, notează EFE. Cele două ţări au interpretări diferite asupra acestui episod istoric ce încă le afectează relaţiile bilaterale, în pofida alianţei lor actuale în contextul invaziei ruse, în care Varşovia s-a evidenţiat ca un susţinător ferm al Kievului.

Sursa: Napocanews.ro

Un comentariu: