sâmbătă, 17 august 2024

Colțul specialistului. Murături asortate



 Cum se pun muraturile la butoi in saramura si cand e cel mai bine sa le punem la murat? Reteta si explicatii complete pentru muraturi in saramura care se pastreaza perfect, raman tari si sunt foarte gustoase.

In urma cu niste ani, pe cand voiam sa demonstrez cat de gospodina sunt :P, puneam pentru iarna tot felul de muraturi: castraveti in otet, gogosari umpluti cu tot felul de chestii, de la conopida pana la boabe de strugure, ardei umpluti cu varza si te miri ce alte specialitati, foarte bune de altfel, dar care ieseau din iarna aproape neatinse. Si cum eu detest risipa din toata fiinta mea, am hotarat sa pun pentru iarna un singur fel de muraturi, si anume muraturi asortate: gogonele, castraveti, lubenita (daca se intampla sa gasesc) si conopida, toate la butoi, in saramura.

Ei bine, aceste muraturi asortate in saramura se mananca la mine in familie cu mare incantare pana la cea mai mica gogonea sau cel mai marunt castravecior iar de toate acele specialitati la care cu timpul am renuntat sau le pun in cantitati mult mai mici… nimeni nu intreaba! E clar ca prea putin le duce dorul careva. Apropos de gogonele, le iubim mult mai mult in aceasta reteta de dulceata picanta de gogonele!

In plus, ce e minunat la reteta de muraturi in saramura e ca e extrem de adaptabila, se pot face muraturile asortate sau se poate folosi un singur fel de leguma, dupa preferintele fiecaruia, si, nu in ultimul rand, aceste muraturi sunt produse 100% naturale, fara conservanti, fara otet, care isi dobandesc gustul specific in urma unui proces natural.

Ingrediente Muraturi asortate:

legume potrivite pentru murat, in cantitatea si proportiile dorite: castraveti, gogonele, conopida, lubenite mici, varza, sfecla rosie etc.

hrean proaspat, radacina

bete de marar uscat

buchetele de cimbru uscat

telina

ceapa

usturoi

3-4 mere si/sau gutui (optional)

morcovi (optional)

ardei iute

frunze de telina, cu tulpina cu tot

frunze de visin

frunze de dafin

piper boabe

sare pentru industria alimentara (pentru muraturi), daca folositi din cea obisnuita pentru alimentatie, muraturile se vor terciui!!! Se mai pot pune: boabe de mustar, boabe de ienibahar, alte arome

Principii de baza:

Ati observat deja, cred, ca nu am scris cantitatile la niciunul din ingredientele de mai sus. Am ales timpul de 23 de ore ca timp total de preparare pentru ca acesta este timpul maxim pe care mi-l permite platforma de editare. In realitate, ca sa obtii muraturile dureaza cateva saptamani bune. Nici cate portii veti obtine nu as putea sa precizez. Asta pentru ca, la fel cum se pregateste un butoi de muraturi, se pregateste si un borcan cat de mic. Nu atat cantitatile in grame si kilograme sunt importante la aceasta reteta, cat respectarea unor proportii. Pe de alta parte, timpul in care muraturile vor fi gata poate sa difere in functie de temperatura locului in care depozitati recipientele.

Despre ingredientele muraturilor

Oricare leguma de la primul punct al listei de ingrediente poate fi inlocuita. La fel cum se fac muraturi cu 4-5 feluri de legume, se fac si dintr-un singur fel (de exemplu numai gogonele sau numai castraveti). In ce ma priveste, nu am folosit varza si nici sfecla rosie. Pe acestea, daca le adaugati intr-o mica proportie (1-2 sfecle sau verze rosii mici la un butoias) veti obtine o culoare rozalie a tuturor muraturilor. Eu asta nu vreau, le prefer natur. Preferata mea este lubenita. Coaja e crocanta iar miezul moale e imbibat ca un burete cu zeama aromata. Parca e cea mai pregnanta la gust dintre toate legumele murate.

Morcovii si merele sau gutuile sunt dispensabile, nu au mare importanta decat ca vor crea un colorit frumos si vor aduce un plus de dulceata, favorizand fermentarea mai rapida. In schimb, hreanul si ardeiul iute sunt esentiale. Practic, hreanul si ardeiul iute vor mentine muraturile tari, nepermitandu-le sa se terciuiasca.

Recipiente pentru muraturi

E bine sa va pregatiti recipientele din timp. Eventual, probati cate legume vor intra in recipientele pregatite. Lasati un spatiu cam de un lat de mana la gura butoiasului sau de 4-5 cm. la un borcan mai mic.

Ca principiu, intr-un vas de 10 litri volum, dupa ce ati aranjat legumele asa incat sa intre cat mai multe, vor mai incapea aproximativ 5 litri de apa. La fiecare litru de apa se va socoti 1 lingura cu varf de sare pentru muraturi/sare pentru industria alimentara. Se gaseste in comert sare speciala pentru muraturi, cereti comerciantilor acest produs care de obicei apare in oferta magazinelor in sezonul toamnei.

Si acum, sa trecem la preparare, incepand cu prezentarea ingredientelor folosite, un adevarat corn al abundentei revarsat in bucataria mea:

Muraturi asortate, preparare pas cu pas

1. Am folosit un butoias de 30 de litri pentru muraturile mele, pe care l-am spalat bine si l-am oparit inainte de folosire, pentru a elimina cat mai multe din bacteriile si ciupercile care ar putea afecta negativ muratura.

Pregatirea legumelor

2. Legumele se spala foarte bine si se scurg de apa. Ceapa se decojeste si se taie pestisori, usturoiul se curata si se desparte in catei. Hreanul radacina se curata de coaja si se taie pe lungime in bastonase cu sectiunea de jumatate de centimetru (aproximativ). Telina se curata de coaja si se taie in felii groase de 1 cm.

Umplerea recipientului

3. Pe fundul butoiului se aseaza 2-3 tije de telina cu tot cu frunze, apoi un strat de legume. Nu uitati sa adaugati 2-3 ramurele de cimbru, 2 bete de marar, 2-3 catei de usturoi, cateva felii de ceapa, 2 felii de telina, 2-3 ardei iuti intregi si 3-4 bete de hrean.

4. Se alterneaza la fel, aranjand legumele asa incat sa intre cat mai multe, pana cand se umple butoiul. Se folosesc la fiecare strat de legume atat arome cat si ardei iute si hrean, necesare pentru a mentine muraturile tari. Cand zic arome, vreau sa spun ca se vor alterna frunze de visin, de telina, bete de marar si cimbru, usturoi si ceapa.

Cum stim de cata apa avem nevoie pentru muraturi?

5. Puteti masura de cata apa e nevoie in vas, umpland vasul cu apa si apoi scurgandu-l bine, colectand apa intr-o oala. Eu merg prin aproximare, la butoiul meu de 30 de litri experienta imi spune ca as avea nevoie de 15 litri de apa. Eu pregatesc saramura din 16 litri, ca sa am o rezerva.

6. Asadar, cati litri de apa, atatea linguri cu varf de sare pentru muraturi, totul intr-o oala care merge pe foc. Adaug piperul boabe (3 linguri am pus eu, cam 1 lingura la 10 litri de volum) si frunze de dafin dupa gust. Dau apa in clocot, apoi opresc focul si amestec cu grija ca toata sarea sa fie dizolvata. Las saramura sa se raceasca pana cand e abia calduta. Torn saramura peste legume si deasupra aranjez bete de marar dispuse in asa fel incat sa nu permita legumelor sa se ridice la suprafata (sa stea acoperite cu saramura). Mai asez si o greutate deasupra, pun capacul si depozitez butoiasul intr-un loc racoros (garaj, mai precis :P).

Orientativ: la 30 de litri am folosit 2 teline potrivite, 3 mere taiate sferturi, 2 buchete de marar (din cel uscat, cum se gaseste la piata), cam 250 de grame de ardei iute, 2 cepe mari, 2 caciulii de usturoi, 4 ramuri de visin.

Procesul fermentarii

7. In timpul primei saptamani, butoiasul se agita zilnic sau macar o data la 2 zile. Puteti fie sa scoateti zeama intr-un vas foarte curat, cu ajutorul unui furtun, apoi sa o turnati la loc, fie sa indepartati greutatea de deasupra, sa inchideti bine butoiasul cu capacul si sa intoarceti pur si simplu butoiasul peste cap, de cateva ori. A doua varianta se aplica doar daca butoiasul are un capac care inchide etans, ca sa nu se scurga zeama din butoi afara. Puneti apoi greutatea la loc, peste legume, si timpul va face restul.

Este prima zi cand degustam aceste delicioase muraturi asortate, a durat cam doua saptamani pana s-au facut, dar daca timpul e mai racoros, poate dura chiar mai mult. Fermentatia mai lenta, insa, da rezultate de calitate mai buna, legumele mentinandu-se mai bine.

De fiecare data cand se scot legumele murate din borcanul sau butoiasul cu muraturi asortate, e bine sa se aseze inapoi deasupra lor betele de marar si o farfurie cu gura in jos care sa le mentina scufundate in lichid. Astfel nu vor face floare la suprafata. Pentru a nu se inacri excesiv, odata murate bine e de preferat sa le tineti intr-un loc cat mai racoros.

Pofta mare!

                                                                    Iuliana COZA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu