miercuri, 14 august 2024

COMUNICAT DE PRESĂ

 


„Țes lumea aceasta

                                  în cuvinte puține.”

(Vasile Trif)

 


 Lansarea volumului de poezii

Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse,

autor: Vasile Trif

 

 

Editura ȘCOALA ARDELEANĂ din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare vă invită la un eveniment literar special „ÎNTÂLNIRE CU poetul VASILE TRIF și Lansarea volumului de poezii bilingv Pescuirea minunată / La Pêche miraculeuse”.

Evenimentul va avea loc joi, 22 august 2024, începând cu ora 12.00, în Sala de Conferințe a Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare.

Vor vorbi despre carte și vor citi versuri: Delia Muntean, Gheorghe Pârja, Pr. Fabian Coroian.

 

Poetul și eseistul HORIA BĂDESCU
despre volumul de poezii Pescuirea minunată de Vasile Trif:

 

Pescuirea transcendenței

„O poezie a interferenței firești, dintre sacru și profan, ne oferă părintele Vasile Trif în acest nou volum, Pescuirea minunată. Un titlu sugestiv pentru ceea ce autorul își propune în lucrarea sa poetică. Căci dacă, odinioară, apostolul Petru își asumase condiția de «pescar de oameni», Vasile Trif se arată aici pescar al transcendenței pe care o restituie viețuirii umane. Pescuire a minunii care ține în firea ei existența. Totul construit în jurul trinității: lumină, iubire, cuvânt. Unde rolul primordial îl are cuvântul, cel ce poartă în sine virtuțile logosului. «Țes lumea aceasta în cuvinte puține», zice poetul. Fiindcă nu e nevoie de prea multe în «închipuirea» lumii, atunci când acestea își asociază tăcerea roditoare și vorbitoare, din care însuși cuvântul purcede: «Cuvintele tresaltă-n pielea întinsă-a tăcerii». Poate că tocmai de aceea poemele sale concise sunt cele care afirmă deplin virtuțile metaforei. Iar în această pescuire a sacrului, părintele Vasile Trif aduce cu sine, în îndepărtata Canada, întruchiparea etnică a acestuia, nostalgia copilăriei consumate în spațiul identitar al satului românesc, ale cărui însemne și simboluri se regăsesc în poemele sale: «se-ntoarce pământul în mine/ precum o brazdă tăiată adânc»! Mărturisiri și orizonturi poetice în care lectorul se poate regăsi oriunde va fi fiind el.” (Horia Bădescu)

 

Vă așteptăm cu drag!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu