vineri, 20 septembrie 2024

Ex-premierul Victor Ponta e din nou doctor! Justiția a decis că teza sa nu e plagiat!



Înalta Curte de Casație și Justiție a dat, recent, o sentință prin care a anulat „Ordinul Ministrului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice nr. 4662/01.08.2016”, prin care fostului premier Victor Ponta i s-a retras titlul de doctor după ce CNATDCU a constatat că acesta a plagiat.
Sentința a fost pronunțată în urma unei acțiuni de revizuire la care Victor Ponta a apelat după ce, tot la ICCJ, el pierduse definitiv procesul prin care contesta ordinul de retragere a titlului de doctor, scrie edupedu.ro.
Victor Ponta a cerut revizuirea în noiembrie 2022. Informația era semnalată, ulterior, de HotNews.ro, care nota că Ponta folosea decizia din acel an a Curții Constituționale în încercarea de a recâștiga titlul de doctor. Mai precis, el a acționat după decizia CRR potrivit căreia titlul de doctor poate fi anulat doar dacă „nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice”, decizie care a dezarmat instituții precum CNATDCU, angajate în procedurile de combatere a plagiatului – detalii despre impactul acesteia aici.
Ulterior, noile legi ale educației, din 2023, au introdus noi reguli privind verificarea doctoratelor plagiate, diluând autoritatea forurilor de tip CNATDCU. Soluția pronunțată de ICCJ – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal în data de 18 septembrie este definitivă.

Ea admite cererea de revizuire și modifică decizia din 2020, în recursul declarat de Victor Ponta, anulând ordinul Ministerului Educației 4662 din 2016. „Menține în rest sentința recurată”, mai spune decizia de acum a instanței.

(Grigore Ciascai pe facebook) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu