luni, 23 septembrie 2024

MIND Monday - despre INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ


Bună Dragos,

„Stăpânește asupra emoțiilor tale, nu lăsa emoțiile să te stăpânească.” - Publilius Syrus

În newsletter-ul de săptămâna trecută am arătat legătura dintre perspectiva noastră asupra unor situații și alegerile pe care le facem în respectivele situații. Destul de des ni se întâmplă să nu facem cele mai bune alegeri pentru că avem o perspectivă distorsionată asupra situației.

Dacă înțelegem cum ajungem să avem perspective distorsionate, putem schimba și alegerile pe care le facem.

Hai să ne gândim din perspectiva asta: într-o zi obișnuită, avem parte și de bune, și de rele. Mintea noastră are obiceiul să se oprească în special asupra lucrurilor cu puternic impact emoțional. Și cum emoțiile negative au un efect mult mai puternic decât cele pozitive, e simplu de înțeles de ce nu ne putem scoate din minte cearta cu partenerul, conflictul de la serviciu, altercația din trafic ori atitudinea lipsită de empatie a unui prieten. Emoțiile ne dictează povestea pe care ne-o spunem, ne conturează percepția distorsionată despre situațiile prin care trecem, ne alterează alegerile.

Adevărul (demonstrat științific) este că oamenii sunt concepuți să perceapă evenimentele și situațiile mai întâi la nivel emoțional, înainte de a percepe aceleași evenimente și situații în mod rațional. Așadar, recunoașterea și gestionarea emoțiilor ne permite să facem alegeri mai bune. Și când vorbim despre recunoașterea și gestionarea emoțiilor, vorbim despre INTELIGENȚA EMOȚIONALĂ.

Potrivit lui Daniel Goleman, faimosul psiholog și autor, succesul în viață depinde în proporție de 80% de Inteligența Emoțională. Cred că acum este nevoie mai mult ca oricând să ne preocupăm de dezvoltarea Inteligenței Emoționale. Cu cât ducem o viață mai ocupată și mai stresantă, în care numărul alegerilor pe care le avem de făcut zilnic este de ordinul zecilor de mii, cu atât e mai important să ne putem gestiona emoțiile!

Îți doresc o săptămână cu multe alegeri bune!

Numai bine!
Bianca


Am creat acest newsletter ca o sursă permanentă de idei și întrebări. Folosind constant această sursă, mintea ta se va îmbogăți cu gânduri noi, care vor conduce spre acțiuni și comportamente noi, care vor genera schimbări pozitive ce îți vor îmbogății viața.

Dacă îți place acest newsletter, fă-l cunoscut și prietenilor tăi! Dacă faci asta, eu îți mulțumesc!

Cu prietenie,

Bianca

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu