marți, 1 octombrie 2024

Semnal editorial. Constelații diamantine, Anul XV, Nr. 10 (170), octombrie 2024

Cu o ritmicitate de metronom, a apărut revista de cultură universală „Constelații diamantine”, Anul XV, Nr. 10 (170), luna octombrie 2024, editată sub egida Ligii Scriitorilor Români și a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, iar acest fapt se datorează profesionalismului și dragostei pentru cultură a celor care conduc destinele acestei prestigioase reviste.

Primele pagini îi aparțin președintelui Academiei Române dr. Ioan-Aurel Pop cu un material atât de necesar - „Apărarea limbii române”, din care citez: „Limba noastră-i limbă sfântă. Această propoziție nu este o simplă afirmație sentimentală, ci este un vers scris de părintele Alexe Mateevici acum mai bine de un secol și devenit, între timp, parte a unui imn de stat românesc. Substantivul sfințenie (alături de cuvintele din cadrul familiei sale) presupune harul dumnezeirii, pogorât, din mila Celui Preaînalt, peste unii oameni și chiar peste alte realități care ne înconjoară. Faptul că noi, oamenii, abuzăm uneori de adjectivul „sfânt” și-l plasăm alături de ființe, noțiuni, lucruri care nu-l merită, reprezintă o altă problemă. Sfinte devin pentru noi, românii, și proprietatea, și justiția, și adevărul, deși în fapt nu se întâmplă așa și nu facem decât să ne jucăm cu vorbe mari. Dar sfințenia limbii vine la români din vremuri imemoriale și rezidă în rolul identitar al felului nostru de a exprima în cuvinte lumea. Acest fel de raportare la lume ne-a păstrat vii ca popor, încât observația - făcută de umanistul Antonio Bonfini, spre finele secolului al XV-lea - că românii au dăinuit la spațiul lor pentru că și-au apărat mai mult limba decât viața devine mai mult decât relevantă.”

Doina Drăguț, redactor-șef al publicației ne prezintă „Jocul Minții” iar Nicolae Mareș, secretar general de redacție ne propune materialul „Relațiile statale din spațiul central european în atenția istoricului Nicolae Iorga.”

Semnează în acest număr poezie, proză scurtă, eseu, interviuri, recenzii și carnete critice, arte, traduceri, evenimente literare și cultural-artistice, următorii: Mădălina Virginia Antonescu, Marin I. Arcuș, Mihai Caba, Nicolae Dima, Gelu Dragoș, Ioan Gâf-Deac, Mihai Gîndu, Nicolae Grigorie Lăcrița, Arjan Kallco, Jeton Kelmendi, Carmen Manea, George Petrovai, Ionel Popa, Ion Popescu-Brădiceni, Florentin Smarandache, Passionaria Stoicescu, Gheorghe A. Stroia, Filip Tudora, Mircea Tutunaru, Al. Florin Țene, Lucia Cosmina Vlad și Ion Voicu.

Din nou vorbim despre un număr mare de pagini, bogat și divers, cu materiale de calitatea indiscutabilă a autorilor care le semnează. O revistă „Constelații diamantine” care se apropie cu pași repezi de numărul 200, o revistă de cultură universală care pune în relief problemele  actuale ale scrisului românesc și slujește cu acribie și conștiinciozitate literatura.

Și am să închei tot cu acad. Ioan-Aurel Pop, care are o supărare justificată: „. În 1993, Academia Română a decis prin vot revenirea la grafia cu litera â în loc de î, în anumite poziții ale cuvintelor și la scrierea formelor sunt, suntem, sunteți (forme ale verbului a fi) în loc de sînt, sîntem, sînteți. Au urmat o serie de controverse, firești, până la un punct, fiind vorba despre un domeniu umanist și despre judecăți de valoare subiective. La scurtă vreme, decizia Academiei Române a fost consfințită prin lege. Dar, ca și în alte sectoare ale democrației noastre originale, legea respectivă nu este nici astăzi respectată de către toate publicațiile, editurile și persoanele individuale, deși școlile de toate gradele folosesc grafia stabilită în 1993. În gramaticile oricăror limbi de pe glob, logica este valabilă numai până la un punct. De acolo încolo intervine regula, care, odată stabilită, se cuvine să fie respectată. În ciuda acestei lipse de preciziune și de corectitudine, limba română trăiește și rodește, dându-și clipă de clipă măsura valorii sale perene.” Felicitări și să auzim de bine!

                                                                           Gelu DRAGOȘ, UZPR






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu