duminică, 2 iulie 2017

"Acasă la Grigore Leșe", în codrii de basm din Țara Lăpușului


Trebuie să ne realfabetizăm în ceea ce privește cultura tradițională’, este îndemnul muzicologului, care ne așteaptă la casa părintească din Stoiceni, duminică, 2 iulie, într-o transmisiune eveniment, de la ora 18.30, la TVR 1, respectiv de la 19.00, la TVR 3.
A horit prin toată lumea, iar cântecele maramureșanului Grigore Leșe au dus tradițiile românești pe toate continentele. Sufletul său a rămas însă mereu acasă, în Stoiceni, unde rapsodul care nu și-a abandonat nicodată portul popular ne cheamă duminică într-un pelerinaj cultural.
‘Dragii mei, de-a lungul vremii, m-am arătat și m-am ascuns. Horile mi-au transformat orice gând în realitate. Vă aștept pe 2 iulie în satul Stoiceni, din Țara Lăpușului, să vă arăt de unde am pornit în lume’, este mesajul lui Grigore Leșe.
Telespectatorii TVR îl pot însoți pe îndrăgitul artist și pe invitații săi, începând cu ora 18.30, la TVR 1 și de la 19.00, la TVR 3.
TVR va transmite în direct, duminică, 2 iulie, Acasă la Grigore Leșe, un eveniment de excepție, într-o zi în care îl comemorăm pe Ștefan cel Mare și Sfânt. Începând cu ora 18.30, TVR 1 va surprinde începutul sărbătorii, iar apoi transmisiunea va fi preluată, de la ora 19.00, de TVR 3.
‘Stoiceni este un sat de munte. Acolo m-am născut și acolo m-au crescut străbunicii mei. Îmi ziceau Grigore a lui Ion Opriș din Stoiceni. Casa este un loc de minune, la numărul 1 cum se intră în sat. Pământul este înconjurat de pădure de brad, carpen, moldid și salcâm. Prin grădină trece un pârâu, Șatra, care se varsă în Dobric. Dobric trece mai departe, spre apa Lăpușului’, povestește muzicologul.
Centrul Cultural ‘Grigore Leșe’ din Stoiceni a fost inaugurat în urmă cu doi ani, odată cu ridicarea unei locuințe țărănești autentice pe locul casei în care Leșe s-a născut și a crescut. Realizatorul emisiunii Drumul lui Leșe, de la TVR 3, își dorește să dezvolte aici un centru cultural de anvergură europeană.

‘Ce fac eu acolo, duminică, nu este un festival. Aș putea numi momentul o sărbătoare a comunității, unde vor veni oameni adevărați, oameni care trăiesc în simplitate. În ziua de astăzi, noi trebuie să ne realfabetizăm în ceea ce privește cultura tradițională. Oamenii s-au îndepărtat, se duc spre un divertisment ieftin, imită, nu trăiesc în rost. Toată manifestarea de duminică vreau să fie sub semnul simplității, al rostului și al rânduielii’, mai spune el.
Evenimentul din 2 iulie, de la Stoiceni, județul Maramureș, ce va fi transmis în direct de TVR 1 de la ora 18.30 și TVR 3, de la 19.00, aduce în prim-plan valorile culturale autohtone, dar și pe cele din alte spații etno-folclorice. Nu vor lipsi cântecele care ne-au însoțit istoria, povești despre oamenii satelor. La eveniment, vor participa artiști, scriitori, coregrafi, cântăreți, horitori, coruri, critici de artă. Vor veni invitați din Bucovina, Cluj, București, precum și oameni din comunele și satele învecinate. Călăreții din sat îi vor întâmpina pe Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, Andrei Andreicuț, și pe Justin Sigheteanul, Episcopul Maramureșului și Sătmarului. Va avea loc o închinare la biserica de lemn din sat, apoi sfințirea casei strămoșești a lui Grigore Leșe. Ziua se va încheia cu un recital susținut de Grigore Leșe și Marius Vernescu.
‘Mai demult, oamenii se adunau împreună de marile sărbători. Se iertau, aveau o smerenie, aveau un anumit comportament. Cu alte cuvinte, trăiau în rânduială și în rost. În ziua de astăzi, oamenii s-au cam îndepărtat de lucrurile acestea. Cred că a sosit vremea să știm de unde venim, cine suntem și cum ne putem compune în marea horă europeană’, încheie Grigore Leșe.

NapocaNews

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu