duminică, 16 iulie 2017

Cazul O. J. Simpson


 O. J. Simpson, caz de crimă (oficial Statul California contra lui Orenthal James Simpson) a fost un proces penal care a avut loc la Curtea Supremă din Los Angeles, în care fostului star de cinema şi jucător în Liga Naţională de Fotbal O. J. Simpson i s-au adus două capete de acuzare de crimă în 12 iunie 1994, şi anume uciderea fostei lui soţii, Nicole Brown Simpson şi a unui prieten de-al ei, un chelner, Ron Goldman. Procesul a durat din 9 noiembrie 1994 până în 3 octombrie 1995, când Simpson a fost achitat. Cazul a fost descris ca fiind cel mai mediatizat proces din istoria Americii.
Simpson a angajat o echipa de apărare super calificată, care a şi fost supranumită "Echipa de vis", care a fost iniţial condusă de Robert Shapiro şi, ulterior de Johnnie Cochran, şi includea şi pe F. Lee Bailey, Alan Dershowitz, Robert Kardashian, Shawn Holley, Carl E. Douglas şi Gerald Uelmen, plus doi avocaţi specializaţi în probe ADN: Barry Scheck şi Peter Neufeld. Procurorii lui Los Angeles County credeau că au un caz foarte bine instrumentat, dar Cochran a fost capabil să convingă juraţii că există o îndoială rezonabilă privind proba de ADN (o formă relativ nouă de probe la vremea aceea) – inclusiv că ar fi dovezi că proba de sânge ar fi fost viciată, împreună cu alte probe prezentate de acuzare.Cochran şi echipa de apărare au menţionat, de asemenea, şi abateri ale Departamentului de Poliţie din Los Angeles. Celebritatea lui Simpson şi lunga durată a procesului televizat au îndreptat atenţia spectatorilor la nivel naţional cu privire la aşa-numitul "proces al secolului". Până la sfârşitul procesului penal, sondaje naţionale au arătat diferenţe dramatice în evaluarea  vinovăţiei sau nevinovăţiei lui Simpson între cetăţenii americani albi şi cetăţenii americani negri .
Familiile Brown şi Goldman  au deschis proces împotriva lui Simpson, şi pe 4 februarie 1997, juriul l-a găsit "responsabil" pentru cele două decese.  Familiilor le-au fost acordate daune compensatorii şi punitive în valoare totală de 33,5 milioane de dolari.



Menajul Brown–Simpson

Nicole Brown şi O. J. Simpson s-au căsătorit pe 2 februarie 1985, cinci ani după retragerea lui Simpson din fotbalul profesionist. Cuplul a avut doi copii, Sydney Brooke Simpson (născut la 17 octombrie, 1985) şi Justin Ryan Simpson (născut la data de 6 August, 1988). Căsătoria a durat şapte ani, timp în care Simpson a fost investigat de către poliţie pentru violenţă în familie de mai multe ori şi a pledat vinovat pentru violenţă în familie în 1989. Nicole Brown a depus actele de divorţ pe 25 februarie, 1992, invocând "diferenţe ireconciliabile".

Cele două crime concomitente

La 12:10 a. m. pe 12 iunie 1994, Nicole Brown Simpson şi Ronald Goldman au fost găsiţi ucişi în condominiul lui Nicole în Brentwood , Los Angeles. Nicole Brown a fost înjunghiată de mai multe ori în cap şi în gât, şi avea răni defensive pe mâini. Prin rana de la gât, se vedea laringele iar vertebra C3 era secţionată. Ambele victime muriseră cu mai multe ore înainte de descoperirea lor. Printre dovezi, unul dintre primii doi ofiţeri veniţi la faţa locului, Robert Riske, a descoperit o singură mănuşă însângerată.
Detectivii s-au dus la proprietatea lui Simpson, Rockingham, pentru a-l informa că fosta lui soţie a fost ucisă. În spatele casei sale, au descoperit un Ford Bronco alb cu sânge şi pe el. Atunci detectivul Mark Fuhrman s-a urcat pe un zid exterior şi a descuiat poarta, pentru a permite altor trei detectivi să intre în imobil. Detectivii au susţinut că au intrat fără un mandat de percheziţie de teamă să nu fie şi Simpson rănit. Simpson nu a fost prezent când detectivii au sosit dimineaţa devreme; el luase un avion spre Chicago târziu în noaptea precedentă. Detectivi l-au intervievat pe scurt pe Kato Kaelin, care fusese cazat în casa de oaspeţi a lui Simpson. Într-o plimbare prin jur a lui Fuhrman, acesta descoperă perechea mănuşii, însângerată şi ea. Prin test ADN, s-a determinat că sângele de pe mănuşi provenea de la ambele victime. Acest lucru, împreună cu alte date colectate în ambele locuri, a determinat emiterea unui mandat de arestare pe numele lui Simpson.

Arestarea lui O.J. Simpson

Avocaţii i-au convins pe judecători să-i permită lui Simpson să se predea la ora 11 a. m. pe data de 17 iunie 1994,  chiar dacă dubla crimă elimina posibilitatea stabilirii unei cauţiuni. În plus, Simpson era pasibil de pedeapsa cu moartea pentru omor. Peste 1.000 de reporterii l-au aşteptat pe Simpson la secţia de poliţie, dar el nu a mai apărut. La 2 p. m., Poliţia din Los Angeles a emis un mandat general de urmărire. La ora 5 p. m., Robert Kardashian, un prieten de-al lui Simpson şi unul dintre avocaţii apărării, a citit o scrisoare a lui Simpson pentru mass-media. În scrisoare Simpson a trimis salutări celor 24 de prieteni şi a scris: "În primul rând, toată lumea înţelege că nu am avut nimic de-a face cu uciderea lui Nicole... Nu mă compătimiţi. Am avut o viaţă minunată." Pentru mulţi, acest lucru suna ca un bilet de adio înainte de sinucidere, iar reporterii s-au alăturat căutării lui Simpson. Potrivit avocatului lui Simpson, Robert Shapiro, de asemenea prezent la conferinţa de presă a lui Kardashian, psihiatrii lui Simpson au fost de acord cu interpretarea bileţelului de adio. Prin intermediul televiziunii, Shapiro a apelat la Simpson să se predea.
În jurul orei 6:20 p. m., un automobilist din Orange County l-a văzut pe Simpson într-un  Ford Bronco alb, condus de un vechi prieten, Al Cowlings, şi a anunţat poliţia. Poliţia a urmărit apoi apelurile lui Simpson de pe telefonul său mobil. La 6:45 p. m., un ofiţer de poliţie a văzut maşina, mergând spre nord pe Autostrada 405. Când ofiţerul a abordat Fordul Bronco cu sirenele pornite, Al Cowlings a strigat că Simpson era pe bancheta din spate a vehiculului şi că îndrepta o armă spre capul lui. Ofiţerul s-a retras, dar a urmărit vehiculul cu 35 miles per hour (56 km/h), urmat de alte 20 de maşini de poliţie.
În cele din urmă peste 9 elicoptere s-au alăturat urmăririi; a fost şi un grad ridicat de participare a mass-mediei. Postul de Radio KNX , de asemenea, a furnizat în direct urmărirea. Crainicul sportiv Pete Arbogast de la USC şi producătorul radio Oran Sampson l-au contactat pe fostul antrenor USC John McKay să intre în direct şi să-l îndemne pe Simpson să pună capăt fugii. McKay a fost de acord şi i-a cerut lui Simpson să tragă pe stânga şi să se predea în loc să se sinucidă. Detectivul de la LAPD, Tom Lange, care anterior îl intervievase pe Simpson despre crimele din 13 iunie, şi-a dat seama că avea  numărul de telefon celular al lui Simpson şi l-a sunat în mod repetat. Un coleg a prins un reportofon la  telefonul lui Lange şi interceptat o conversaţie între Lange şi Simpson în care Lange în mod repetat l-a îndemnat pe Simpson "să arunce arma pe geamul maşinii" de dragul mamei sale şi a copiilor săi. Simpson şi-a cerut scuze pentru că nu s-a predat în cursul zilei şi a răspuns că el a fost "singurul care a meritat să fie rănit" şi că "doar urma să meargă cu Nicole." Al Cowlings poate fi auzit pe înregistrare (după ce Fordul Bronco-ul a ajuns la Simpson acasă înconjurat de poliţie) rugându-l pe Simpson să se predea şi să pună capăt urmăririi în mod paşnic.
Toate cele Trei Mari reţele de televiziune şi CNN-ul precum şi presa locală au întrerupt programul obişnuit, cu 95 de milioane de telespectatori la nivel national. În timp ce NBC a continuat să dea Partida 5 din Finala NBA dintre New York Knicks şi Houston Rockets la Madison Square Garden, însă jocul a apărut într-o casetă mică în colţul ecranului, în timp ce Tom Brokaw prezenta urmărirea.Urmărirea a fost transmisă în direct de către prezentatorii de la ABC News, Peter Jennings şi Barbara Walters, care au realizat unul dintre cele mai mari ratinguri în acea săptămână.Domino ' s Pizza a declarat că a livrat pizza ca în duminica Super Bowl-ului.
Mii de spectatori şi privitori în grupuri mari se adunau pe pasarelele şi podurile din calea procesiunii în aşteptarea Fordului alb. Într-o atmosferă ca de festival, mulţi făceau semne îndemnându-l pe Simpson să fugă.Ei şi milioanele de telespectatori ai urmăririi s-au simţit parte a unei "experienţe emoţionale comune "; un autor a scris, că "se întrebau dacă O. J. Simpson se va sinucide, va evada, va fi arestat, sau se va angaja într-un fel de confruntare violentă. Oricare ar fi fost rezultatul, aventura împărtăşită de milioane de telespectatori a creat un interes legitim, un sentiment de participare, sentimentul implicării active într-o dramă naţională."
Simpson, potrivit surselor, a cerut să i se permită să vorbească cu mama lui, înainte de a se preda.Urmărirea s-a încheiat la 8:00 p. m. la casa din Brentwood. Jason, fiul său, a fugit afară din casă, "gesticulând nebuneşte."După ce a rămas în Bronco aproximativ 45 de minute, lui Simpson i s-a permis să meargă în casă pentru aproximativ o oră; un purtător de cuvânt al poliţiei a declarat că Simpson vorbit cu mama lui şi a băut un pahar de suc de portocale, ceea ce a stârnit râsete în rândul reporterilor. Avocatul Shapiro a sosit şi Simpson s-a predat autorităţilor câteva minute mai târziu. În Fordul Bronco poliţia a găsit "8.000 de dolari în numerar, haine de schimb, un Magnum încărcat, un paşaport, fotografii de familie, şi o barbă şi mustaţă false."Nici filmul urmăririi Fordului, nici obiectele găsite nu au fost exhibate ca probe la proces.

Procesul

Pe 20 iunie, Simpson a fost acuzat şi a pledat nevinovat la ambele acuzaţii de crimă. Cum era de aşteptat, judecătorul a ordonat ca Simpson să stea în arest fără posibilitatea eliberării pe cauţiune. În ziua următoare, un juriu extins a fost numit pentru a hotărî dacă să-l acuze pentru două crime. Două zile mai târziu, pe 23 iunie, juriul a fost demis ca urmare a excesivei prezenţe a mass-mediei, ceea ce i-ar fi putut influenţa neutralitatea. Jill Shively, un rezident din Brentwood, care a declarat că l-a văzut pe Simpson circulând cu viteză departe de zona casei lui Nicole în noaptea crimelor, a mărturisit juraţilor că un Ford Bronco alb aproape s-a ciocnit cu un Nissan la intersecţia dintre Bundy şi Bulevardul San Vicente. Un alt martor, José Camacho, era un vânzător de cuţite de la Ross Cutlery care a susţinut că, cu trei săptămâni înainte de săvârşirea crimelor, i-a vândut lui Simpson un cuţit german de 15-inch (380 mm), cuţit similar cu arma crimei . Shively şi Camacho nu au fost prezentaţi de către partea acuzării în procesul penal, din cauză că au vândut relatări pentru presa de scandal. Shively a vorbit la emisiunea Hard Copy de 5.000 de dolari, iar Camacho şi-a vândut povestea la National Enquirer pentru 12.500 de dolari.
După o săptămână de deliberări, judecătoarea Kathleen Kennedy-Powell de la Curtea Superioară din California  a decis pe 7 iulie, că există probe suficiente pentru ca Simpson  să fie judecat pentru crime. La a doua trimitere în judecată pe 22 iulie, când a fost întrebat cum pledează pentru crime, Simpson, încălcând practica judiciară care spune că inculpatul poate invoca folosind doar cuvintele "vinovat" sau "nevinovat", a declarat ferm: "Sigur, sută la sută, nevinovat."



C. S. Foltz Tribunalului

Anchetatorul principal al crimelor a fost detectivul veteran de la LAPD, Tom Lange. În 1995, procesul penal al lui O. J. Simpson a fost televizat timp de 134 de zile. Acuzarea a ales să nu ceară pedeapsa cu moartea, în schimb, a solicitat o condamnare pe viaţă. Televizarea procesului i-a făcut celebri pe mulţi dintre actorii acestui proces, inclusiv pe preşedintele completului de judecată, Lance Ito.
Televizat de Court TV şi de reţeaua de canale de ştiri, procesul a început pe 24 ianuarie 1995. Procurorul Christopher Darden a susţinut că Simpson şi-a ucis fosta soţie, într-un acces de gelozie. Procuratura a deschis cazul cu un apel telefonic la 911, apel pe care Nicole Brown Simpson l-a făcut la 1 ianuarie 1989. Ea îşi exprima teama că Simpson ar putea să o rănească fizic, în fundal putând fi auzit Simpson cum strigă la ea. Acuzarea a prezentat, de asemenea, zeci de martori experţi în diferite tipuri de probe (ADN, urme de sânge, urmele de pantofi etc.) pentru a-l plasa pe Simpson la locul crimei.
Acuzarea a prezentat timp de câteva săptămâni la rând probe care arătau că Simpson abuzat-o fizic de nenumărate ori pe soţia sa Nicole. Avocatul lui Simpson, Alan Dershowitz, a susţinut că doar o mică parte din femeile abuzate de către soţii lor sunt ucise. Dezbaterile au intrat încetul cu încetul, şi asta în faţa a milioane de telespectatori, pe făgaşul unui tipic: nesfârşite întreruperi de o parte şi de alta şi chemarea "deoparte" de către judecător a celor două părţi. 

Juriul

Conform rapoartelor mass-media, procurorul Marsha Clark a crezut că femeile, indiferent de rasă, ar simpatiza cu victimele violenţei domestice. Pe de altă parte, apărarea lui de cercetare a sugerat că femeile, în general, au mai multe şanse de a-l achita decât bărbaţii, că membrii juriului nu au răspuns bine la Clark combativ stil de litigii. Apărarea a speculat, de asemenea, că femeile de culoare nu ar fi la fel de simpatic ca femeile albe victimei. Ambele părţi au acceptat un număr disproporţionat de sex feminin juraţi. De la un original juriul de 40% white, 28% negru, 17% hispanici, şi 15% din Asia, juriul final pentru proces a avut 10 femei şi doi bărbaţi, dintre care au fost nouă persoane de culoare, doi oameni albi, şi o persoană hispanică.

Descrierea faptelor făcută de acuzare

Chiar şi cu nicio armă a crimei şi fără martori la crime, procurorii credeau că au un caz solid. Susţinută cu dovezi ADN, se aştepta o condamnare. Prin probele colectate, acuzarea a susţinut că Simpson a mers cu maşina acasă la Nicole Brown în seara zilei de 12 iunie, cu intenţia de a o ucide. Ei au susţinut că Nicole Brown, după ce şi-a culcat cei doi copii şi în timp ce se pregătea să meargă şi ea la culcare, a deschis uşa casei, fie răspunzând la o bătaie la uşa din faţă sau auzind un zgomot afară, când brusc Simpson a înşfăcat-o înainte ca ea să ţipe şi a atacat-o cu un cuţit. Alte probe au sugerat că Ron Goldman, ajuns la poarta dinspre primărie probabil în timpul atacului asupra lui Nicole, a fost atacat şi el, criminalul înjunghiindu-l în mod repetat, în gât şi în piept, în timp ce cu celălalt braţ îl strângea de gât. Potrivit raportului procuraturii, în timp ce Nicole Brown se găsea întinsă cu faţa în jos, agresorul, după ce a terminat cu Goldman, i-a dat acesteia capul pe spate, trăgând de păr şi, punând piciorul pe spatele victimei, după care i-a tăiat gâtul cu cuţitul, secţionându-i artera carotidă.Apoi au susţinut că Simpson a lăsat o "dâră de sânge" de la apartament până la aleea din spatele blocului; exista, de asemenea, proba a trei picături de sânge de-ale lui Simpson găsite pe aleea spre poarta casei lui din Rockingham Disk.
Potrivit procuraturii, Simpson a fost văzut ultima dată în public la 9:36 p. m. în seara când s-a întors la poarta din faţă a casei sale cu Brian "Kato" Kaelin, un actor şi prieten de familie care a locuit cu Nicole  până când i s-a dat spre utilizare casa de oaspeţi a lui Simpson. Simpson nu a mai fost văzut până la 10:54 p. m., o oră şi 18 minute mai târziu, când a ieşit pe uşa din faţă a casei sale unde-l aştepta un taxi chemat să-l ducă la Aeroportul Internaţional din Los Angeles (LAX) pentru a zbura la o Convenţie Hertz la Chicago. Atât apărarea cât şi acuzarea au fost de acord că crimele au avut loc între orele 10:15 şi 10:40 p. m., acuzarea spunând că Simpson a condus Fordul alb Bronco cinci minute spre şi de la locul crimei. Au prezentat un martor din zona Bundy Drive care a văzut o maşină similară cu a lui Simpson îndepărtându-se cu viteză de zonă la 10:35 p. m.
Iniţial, Simpson a pretins că el dormea în momentul crimei după care a dat alte depoziţii, diferite. Potrivit avocatului apărării, Johnnie Cochran, Simpson nu a plecat nicio clipă de acasă în acea noapte şi că era singur în casă, pregătindu-şi lucrurile pentru călătoria la Chicago. Cochran a susţinut că Simpson a ieşit afară prin uşa din spate să trimită câteva mingi de golf în lada cu nisip a copiilor în grădina din faţă, dintre care una sau mai multe au izbit peretele bungalowlui lui Kaelin. Cochran a adus un potenţial martor al alibiului, pe Rosa Lopez, o menajeră spaniolă din vecini  care a depus mărturie că l-a văzut pe Simpson parcându-şi maşina în faţa casei sale, la momentul crimelor. Dar mărturia lui Lopez , care nu a fost prezentată juriului, a fost trasă în afară, eliminată, întrucât Lopez a fost forţată să recunoască faptul că ea nu putea fi sigură de ora exactă la care l-a văzut pe Simpson cu Fordul alb în faţa casei sale.
Apărarea a încercat ulterior să pretindă că Simpson nu a fost capabil fizic de a efectua crime, având în vedere că Goldman era un tânăr puternic care s-a luptat cu înverşunare cu atacatorul. Simpson avea 46 de ani, era un fost jucător de fotbal cu artrită cronică, care i-au lăsat cicatrici pe genunchi. Dar Clark a adus ca probă un video în care Simpson făcea exerciţii fizice cu câteva luni înainte de crime intitulat „O. J. Simpson întreţinere minimă: fitness pentru bărbaţi” care a arătat că, în ciuda unor probleme fizice, Simpson numai lipsit de vlagă nu era.
Procurorii au chemat-o, de asemenea, pe sora Nicolei Brown, pe Denise ca martor; aceasta, toată în lacrimi, a mărturisit că, în mai multe rânduri, în anii 80, ea a asistat cum Simpson o ridica pe soţia lui şi o arunca de perete, apoi o scotea afară din casă după ceartă. Mărturia ei a fost punctată de o rafală de obiecţii ale apărării şi de chemări deoparte de către judecător.
Apoi procurorii s-au întors la evenimentele din seara de 12 iunie 1994, despre care Karen Lee Crawford, manager al restaurantului  Mezzaluna unde a mâncat Nicole în acea duminică noapte, a fost chemat să depună mărturie. El a povestit că mama lui Nicole a sunat la restaurant la ora 9:37 p. m. spunând că şi-a pierdut ochelarii; Crawford i-a găsit şi i-a pus într-un plic alb, iar chelnerul Goldman a plecat de la restaurant după tura de noapte. El a plecat de la restaurant la ora 9:50 p. m., pentru a o conduce la locuinţa sa pe Nicole Brown.

Sentinţa

În vârstă de 65 de ani, O.J.Simpson a fost condamnat în 2008 la 33 de ani de închisoare cu un minim de 9 ani până la recursul de eliberare condiţionată.
În 1995, a fost găsit nevinovat în procesul în care era acuzat că şi-a omorât fosta soţie şi pe iubitul acesteia.

Sursa  Wikipedia, enciclopedia liberă


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu