vineri, 7 iulie 2017

Conacul Neamţu, clădire de patrimoniu din Olt, restaurat de voluntari englezi, francezi şi români

Conacul Neamţu din satul Olari, reper al judeţului Olt în urmă cu zeci de ani şi clădire de patrimoniu, a intrat într-un amplu proces de restaurare, lucrările fiind făcute de şapte voluntari englezi şi francezi, îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE.
Reprezentanţii Fundaţiei Pro Patrimonio, actualul proprietar al imobilului, au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că atelierul de restaurare a pardoselilor de mozaic din Conacul Neamţu a început în această săptămână şi va dura şase zile. Au venit cinci voluntari englezi şi doi francezi îndrumaţi de doi instructori români de la UNARTE şi, chiar în ziua în care au ajuns în România, s-au apucat de treabă.
Atelierul pentru restaurarea pardoselilor de mozaic este primul dintr-o serie destinată revitalizării acestui ansamblu.
”La etajul conacului, loggia, holul şi camera de baie au pardoseli de mozaic roman, din bucăţi de marmură colorată, cu desene elegante. Conacul este în stare de degradare, vandalizat şi neglijat de multă vreme şi va avea nevoie de multe acţiuni de acest gen”, a declarat, pentru MEDIAFAX, directorul executiv al Fundaţiei Pro Patrimoniu, Raluca Munteanu.
Potrivit celor de la Pro Patrimonio, deşi clădire de patrimoniu, conacul este amplasat într-o zonă săracă, cu comunităţi marginalizate.
”Conacul Neamţu acum este în proprietatea Fundaţiei Pro Patrimonio, iar activităţile de restaurare se execută de către noi, în etape, cu fonduri private. Pe măsură ce adunăm bani sau materiale, mai acoperim câte o necesitate. În acest moment se lucrează la interior la mozaicul de la etaj, deoarece este un detaliu de arhitectură spectaculos şi se încearcă păstrarea lui. Apoi, peste vară, vom încerca să refacem acoperişul care are mari probleme”, a mai declarat Raluca Munteanu.
Fundaţia încearcă să reactiveze conacul prin ateliere cu copii, diverse munci cu oamenii locului care învaţă meserii pierdute şi agricultură în jurul conacului.
”Conacul era amplasat pe un teren agricol vast care era deţinut de către proprietar şi care astfel îşi finanţa activitatea. Oamenii locului trăiau din agricultură. Perioada comunistă a fragmentat aceste lucruri şi acum zona este una profund săracă, fără venituri. Noi încurajăm diverse activităţi agricole la conac, chiar experimente, care pot fi utilizate de localnici pentru în agricultură pe parcele mici, de subzistenţă. Avem mici ateliere cu copii, afterschool la conac, şi intenţionăm să devină un centru comunitar educaţional”, a afirmat Munteanu.
Conacul Neamţu din satul Olari, comuna Pârşcoveni, este una dintre casele istorice propuse drept obiectiv cultural de către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional (DJCCPCN) Olt. Clădirea a fost locuinţa marelui boier Constantin C. Neamţu, iar în urmă cu 70 de ani era un punct de reper al judeţului.
Imobilul a fost revendicat după Revoluţie de unul dintre fii boierului, Şerban Neamţu, iar în 2005 l-a donat Ordinului Arhitecţilor Din România (OAR) Oltenia.
Constantin C. Neamţu a fost director al Băncii Comerţului din Craiova (sediul actualei Primării din Craiova) şi a luptat în Războiul Balcanic şi în Primul Război Mondial, la care a participat sub comanda mareşalului Averescu. MEDIAFAX



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu