marți, 4 iulie 2017

Editorial. Joaca de-a … munca

Instituţiile societăţii preiau copilul de la vîrsta de doi ani şi destinul său este influenţat prin socializare, rolul familiei fiind astfel diminuat. În timp ce părinţii se află la serviciu, fiul lor este crescut de alte persoane. Sistemul tradiţional (cu cei 7 ani de acasă)  a fost înlocuit, la creşă şi grădiniţă copilul învaţă să fie autonom, să se adapteze la grup. Trecerea este însă bruscă, joaca devine „muncă” de 8 ore!
Începînd de la creşă, sistemul induce raportarea copilului la grup, gratuitatea jocului şi libertatea sa depind de cei din jur. Pînă la doi ani, copilul este îngrijit de mamă – încasează lunar o indemnizaţie de stat. Apoi, ajunge la creşă şi se supune orarului, somnul de la amiază va fi activitate obligatorie şi în funcţie de încadrare primeşte bulină albă sau neagră.
Amîndoi părinţii lucrează din greu pentru a întreţine un copil. În societatea tradiţională, gospodăria ţărănească avea resurse pentru a creşte de la trei copii în sus, în vreme ce azi, eforturile pentru a asigura continuitatea şi funcţionarea familiei sînt susţinute de soţ şi de soţie deopotrivă. Urbanizarea oferă facilităţi de trai şi servicii publice, toate plătite de contribuabili. Se adaugă sistemele sociale, asigurări de sănătate, boală, pensie şi somaj. Civilizaţia nu vine de-a gata, este însoţită de un mare aport individual, de la vîrsta de … doi ani.
Copiii sînt treziţi din somn la ora 6 şi duşi la creşă, într-un mediu organizat, dar străin de familie, la care se adaptează cu pierderi emoţionale, cu uzură fizică şi psihică, cu o „maturizare” înainte de vreme. Copilul este obligat să se supună, să-şi consume energia – pentru ca societatea să-şi atingă scopurile. Toată pregătirea lui are ţelul să devină un adult disciplinat, ordonat, punctual, muncitor.
Sistemul tradiţional de creştere 7 ani a copiilor în familie este prea scump. Cu toate avantajele sale, oraşul nu agreează acest sistem, părinţii nu pot să plătească bonă (800-2.400 lei/lună). Ajutorul bunicilor va fi binevenit, ei se transformă adesea în bone pentru nepoţi. Sistemul capitalist românesc nu suportă plata bonelor, chit că unele mame românce muncesc în Occident ca bone!
Nu este suficient că amîndoi părinţii sînt salariaţi, sistemul îi obligă şi pe bunici să contribuie la funcţionarea familiei. Adesea, unicul copil este crescut în creşă şi cămin, fiind educat în spiritul activităţii de grup, pentru ca mai tîrziu să aibă abilităţi să îndeplinească sarcinile cerute de societate. De la doi ani, copilul este fixat în grilă, determinat să execute activităţile din programă, ceea ce adesea seamănă cu o muncă. Există concurenţă şi sancţiuni, bulina neagră la grădiniţă, calificativul S în clasa pregătitoare, nota 4 la şcoală. Copilul este separat devreme de familie, altcineva îi dirijează destinul. Puşi să concureze între ei, copiii îşi dezvoltă conştiinţa de sine şi îşi iau în serios rolul de persoană cu griji. Supuşi multor constrîngeri, copiii nu pot alege, nu pot refuza, sînt obligaţi să se încoloneze. Cîte unul găseşte instinctual strategia de a refuza, spune de exemplu „Mă doare burta”, dar sistemul reacţionează dur, va fi chemat medicul, este anunţată mama şi totul o ia razna…
Familiile cu stare materială bună îşi duc copiii la creşe, grădiniţe şi şcoli private, în grupe de 15 (la stat, sînt 30). Pentru copiii din sistemul public, nimic nu se poate face, inerţia este uriaşă. Adesea, părinţii pleacă la muncă în Occident, abandonîndu-i pe copiii de acasă. Acolo, ar fi decăzuţi din drepturi dacă n-ar asigura bonă şi camere separate pentru copii (pe sexe), plus camera părinţilor. La noi, dorm toţi într-o cameră şi statul nu reacţionează! Sistemul românesc de protecţie a copilului este în curs de organizare, metodele occidentale trebuie extinse şi la noi, joaca şi lecţiile să fie îmbinate înainte de a deveni muncă, pentru a dovedi că îi respectăm pe copii.

Autor: Nicolae Goja

Sursa: Graiul Maramureşului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu